Historisk händelse i Gävle när Stadsbiblioteket stänger och flyttar

Stadsbiblioteket i Gävle stänger efter att ha funnits vid Slottstorget sedan 1962. Nu ska ett nytt kultur- och bildningscentrum byggas på samma plats och öppna 2023. Stadsbiblioteket är en stor mötesplats i Gävle som har mer än 400 000 besökare per år och är öppet 365 dagar om året. Biblioteket kommer ha stängt från och med 1 april till 31 maj 2021 för att flytta all verksamhet till tillfälliga lokaler på Nygatan 25 i Gevaliapalatset nära Stortorget. Den 1 juni öppnar biblioteket i de nya lokalerna.

-Det är en historisk händelse att vi lämnar nuvarande lokaler och trots att vi flyttar in i en mycket mindre lokal en längre tid så känns det fantastiskt roligt och spännande, säger Petra Jonsson, bibliotekschef i Gävle kommun.

Ett bibliotek i miniatyr
Ersättningslokalen ligger centralt och har god tillgänglighet. Det blir ett Stadsbibliotek ”i miniatyr”, med ett begränsat urval medier, både facklitteratur, skönlitteratur, tidskrifter, dagstidningar och film. Datorplatser och ”Digital studio” kommer att få plats och det finns möjligheter till mindre programverksamhet när det blir aktuellt igen. Stadsbiblioteket kommer att ha samma öppettider som idag och vara öppet 365 dagar per år.

Alla närbibliotek i kommunen är öppna som vanligt och bibliotekssystemet Helge fungerar som vanligt under tiden som biblioteket är stängt och beställda böcker kan hämtas ut på något av närbiblioteken istället.

Liten uppskattning
Alla som lånar en bok på stadsbiblioteket får en tygkasse gratis fram till 31 mars.
-Det är en liten uppskattning och vi hoppas att besökare hjälper oss att låna hem några böcker under tiden vi har stängt och lämnar tillbaka dem på det tillfälliga biblioteket, säger Petra Jonsson.

Konsument Gästrikland
Konsument Gästrikland kommer att flytta in sin konsumentvägledning och kunna ta emot besök på plats så snart att det är möjligt utifrån de restriktioner som råder. I dagsläget erbjuder verksamheten enbart telefonrådgivning.

Modernt bibliotek för nya behov
-Kultur- och bildningscentrum är ett viktigt steg i Gävles utveckling, i en stad som växer och en verksamhet som utvecklas och ställs inför nya behov. Att få ändamålsenliga lokaler som motsvarar det behov ett modernt folkbibliotek har kommer att bli ett lyft både för verksamheten och för gävleborna. Dagens folkbibliotek fungerar i praktiken som kulturhus, och nu kommer vi ännu ett steg närmare det genom samlokalisering av konsthall, Bio 7:an och Gävle turistcenter. Vi kommer att kunna samverka mer, det ser vi fördelar och stora möjligheter med, säger Petra Jonsson.