Minoritetsveckan i Gävle arrangerades för första gången år 2019 för att synliggöra de nationella minoriteterna och för att erbjuda kulturaktiviteter ur ett minoritetsperspektiv. Alla är välkomna på de aktiviteter som anordnas under veckan där sverigefinnar, samer, romer, judar och tornedalingar lyfts fram via föreläsningar, utställningar och andra typer av kulturupplevelser.
Exempel på aktiviteter:
På onsdag kan du lyssna på poesi från tornedalen på tre språk: meänkieli, svenska och engelska. Poeten och Söderhamnsbon Majvor Mäki Sjöbergs dikter har nu också blivit översatta till engelska och det ordnas en uppläsning på stadsbiblioteket. Stadsbiblioteket, kl. 19–20.
På torsdag kan du lyssna på Anders Wéslen från Länsarkivet Gävleborg som presenterar arkivfynd om rasbiologen Herman Lundborgs resor i Gävleborg i samband med svenska folktyputställningen 1919 och samtala med Sebastian Casinge om materialet med särskild fokus på romer. Samtalet äger rum på Länsmuseet kl. 17–18.
Under lördagskvällen kan de över 18 år besöka klubben Finlandia som är en kväll med livemusik och techno-DJ:s, i Musikhusets lokaler. Evenemanget är finlandsinspirerat och har fri entré. Kl. 16-21.
Under veckan bjuder kommunen in till samråd för sverigefinnar på måndagen kl. 17-18 och tornedalingar, kväner och lantalaiset på onsdagen kl. 18.30- 19 på Stadsbiblioteket. Syftet är att få veta mer om vilken service som de tycker det är viktigt att få på finska och meänkieli samt i vilka frågor specifikt de vill diskutera med kommunen. Alla som identifierar sig som sverigefinnar eller tornedalingar, kväner och lantalaiset är varmt välkomna till att samråda.
Samtliga evenemang hittar du på Gävle kommuns program för Minoritetsveckan.
Gävle kommuns deltagande är en del av ett regionalt samarrangemang där Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg och andra kommuner i länet deltar.