Närbiblioteken i Gävle blir kontantfria och börjar med swish 1 februari

Från den 1 februari går det att betala med kort och swish på närbiblioteken i Gävle kommun. För den som har en skuld på något närbibliotek men vill betala sina skulder kontant går det bra att göra det på Stadsbiblioteket i Gävle.

Under ett år handlar det om 40 000 kr fördelat på åtta kassasystem på närbiblioteken i Gävle kommun. Kunderna betalar för kassar, kopior, köper gamla böcker eller betalar tillbaka skulder.

-Det kostar oss mer att hantera de kontanter vi får in från åtta kassor än det vi får in per år. Vi har ett gammalt kassasystem, vi lägger tid på att räkna och redovisa pengarna och transportera dem med bil in till stan. Kostnaderna för att köpa nya kassor på åtta bibliotek och få support ligger helt utanför de pengar vi hanterar. Det är inte hållbart att fortsätta, säger Jakob  Hedbom, enhetschef för närbiblioteken i Gävle kommun.

-Vi inför också swish som ett alternativ att betala. Det har kunderna efterfrågat, säger Jakob Hedbom. Det är också en trygghet och säkerhetsfråga att medarbetarna slipper hantera kontanter i fortsättningen.