Nu är konstverket Landmärke återigen på plats efter Spängersleden

Har du funderat kring var konstverket som stod i södra rondellen efter Spängersleden tog vägen? Konstverket Landmärke har prytt rondellen sedan 1999, men togs tillfälligt bort i februari i år.

Verket har genomgått en välbehövlig restaurering, men står nu åter på sin ordinarie plats i södra rondellen efter Spängersleden.

Nyfiken på verket?
Verket Landmärke av konstnären Åsa Herrgård består av en järnplåt med en tjocklek på en centimeter. Plåten har ett utskuret mönster och är välvt i en S-form. Storleken är 12 meter x 2 meter.

Skulpturens mönster bygger på Gävle centrums vägnät från början av 1900-talet och inkluderar allt från de mer högburna villakvarteren till hamnens enklare kvarter. En linje/ljusslinga i neonblå löper genom verket och illustrerar Gavleån. Till verket hör också sju stycken lanternor med en belysning i gjutet grönt glas/glaskupor.

Verket har alltså varit borta sedan februari 2021 och monterades på plats igen under vecka 16 efter en tids extra omsorg. Den blå neonslingan kommer dock att monteras på plats något senare – den tillverkas efter att de större delarna är på plats.

Landmärke är ett av ett flertal verk som under år 2021 restaureras i samband med extrasatsningen på den offentliga konsten i Gävle kommun.