Vårens kulturprogram för Gävles 10 000 barn och unga

Under vårterminen 2023 kommer 10 000 barn och unga i Gävle kommun att uppleva olika former av kultur genom Kulturtrappan. Kulturtrappan är en kulturgaranti för alla barn och unga, från förskolan till gymnasieskolan.

-Kulturtrappan är viktig. Det är ett demokratiskt sätt att arbeta för att alla barn och unga, oavsett bakgrund och förutsättningar, får uppleva kultur gratis under sin skoltid. Det är att se som en utbildningstrappa och när barnen går ut grundskolan i Gävle kommun har de en kulturutbildning av rang, säger Sofia Nohrstedt, kulturchef i Gävle kommun.

Elever får delta i och möta det professionella kulturlivet genom upplevelser och eget skapande. Steg för steg mot nya upplevelser och därav namnet kulturtrappan. Barn och unga får uppleva dans, teater, klassisk musik, litteratur, film, kulturarv och kulturskola.

Här är ett smakprov på utbudet våren 2023. Det är skolornas pedagoger som bokar in upplevelserna.

Skottes Musikteaters föreställning Joe Hill – en man med många identiteter – ges till årskurs 9 och gymnasiet.
-Det är en lokal historia som alla bör känna till, framförd och skapad av den lokala teatergruppen Skottes Musikteater, säger Sofia Nohrstedt om föreställningen.

På Konstcentrum får barnen se den aktuella utställningen av konstnären Kristoffer Zetterstrand. Han gör experiment med målningar och bilder från olika datorvärldar och en del av hans konstverk finns i datorspelet Minecraft som säkert många unga känner till. Symfoniorkestern kommer att ta barnen igenom musikhistorien med en tidsmaskin. Hur är det nu, varför är det så många olika instrument i symfoniorkestern och varför ser orkestern ut som den gör?

-Symfoniorkestern har ett mycket bra och intressant upplägg där barnen får lära sig mer om en symfoniorkester, säger Sofia Nohrstedt.

Det blir författarbesök med Melody Farshin på Gävle teater för alla elever i årskurs 7.  Melody Farshin är stand up-komiker och författare. Hon skildrar en sällan representerad vardag i ett miljonprogramsområde någonstans i Sverige. Kulturskribenten och Sveriges läsambassadör 2022-2024 Nioosha Shams inleder författarbesöket. I hennes uppdrag ingår att inspirera barn och unga till läsning och vara en läsande förebild. År 2020 gav hon ut ungdomsboken Om det regnar i Ahvaz.

Kulturtrappan erbjuder också musikdramatiska berättelser, dans, cirkusföreställning och film.  Förra året var Länsmuseet Gävleborg en ny aktör i Kulturtrappan. På Länsmuseet även i år en utställning om Gävles historia för barn i årskurs 3.
-Kulturskolan erbjuder i Kulturtrappan skapande verksamhet för årskurs 2. Klasser kommer hit och får prova på skapande, dans och musik. Vi vill att barnen ska veta att kulturskolan finns och alla möjligheter som finns där, säger Sofia Nohrstedt.

www.gavle.se/kulturtrappan

Kulturtrappan