Nu ska Skottes Musikteaters entré bada i neonljus igen

År 2007 flyttade Skottes Musikteater från Norra Köpmangatan 11 till Gasklockorna och deras fasadskylt och konstverk togs ner. Sedan teatern flyttade tillbaka till Spegeln 2012 har dessa legat nedmonterade. Men nu i veckan sätter Gävle kommun tillbaka skylten och konstverket.

Konstverket av Katarina Jönsson Norling har återplacerats tillsammans med skylten och neonbelysningen som har starka kopplingar till Skottes verksamhet.

-Det är en del i uppfräschningen av teaterns lokaler interiört som skett under året och nu blir det exteriört. Det blir tydligt för besökare att Skottes har sin verksamhet i huset. Det blir också trevligare för förbipasserande på gatan med det nya ljuset. Nu ska Skottes Musikteaters entré bada i neonljus igen, säger Malva Molund, koordinator vid Gävle Konstcentrum.

 

Skylten och konstverket sattes upp en gång i tiden i samband med att den gamla biografen Spegeln renoverades av Gävle kommun och blev en teater för Skottes Musikteater år 1995.

– Det här betyder mycket för oss. Konstverket är en viktig symbol för oss eftersom den härstammar från Skottes födelse i slutet av 70-talet. Konstverket föreställer tysken Otto Lilienthal som var pionjär inom flygkonsten i slutet av 1800-talet. Han finns också med i vår logotyp. Han hade mottot: Ingenting är omöjligt allt går att göra bortom möjlighetens gräns. Så konstverket och skylten hör verkligen ihop, säger Kalle Zerpe vid Skottes Musikteater.