Tyck till om Gävles nya mötesplats

Gävle stadsbibliotek ska förvandlas till en ny mötesplats för kultur och lärande vid Slottstorget. Nu får Gävleborna chansen att vara med och påverka innehållet i huset.

– Hittills har över 200 förslag och synpunkter lämnats in, men vi hoppas att ännu fler Gävlebor tar chansen att tycka till, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S).

Gävle stadsbibliotek är trångt, slitet och har utretts under flera år. 2018 beslutade kommunfullmäktige att avsätta 400 miljoner kronor för att utveckla Stadsbiblioteket till en ny mötesplats för kultur och lärande. Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny detaljplan. Parallellt kommer Gävle kommun att genomföra flera medborgardialoger.

– Vi vill fylla mötesplatsen med innehåll tillsammans med Gävleborna, så att Gävles nya mötesplats innehåller något för alla. Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att delta och påverka, säger Jörgen Edsvik (S), kommunalråd och ordförande i projektets politiska referensgrupp.

Redan i våras inleddes arbetet med medborgardialoger, och hittills har över 200 synpunkter lämnats in vid fysiska möten och via kommunens e-tjänst. Höstens medborgardialoger inleds den 16:e september med politikerfika på Kafé Edbom i Stadsbiblioteket. Samma vecka kan Gävleborna också gästa ett event hos Mittmedia och träffa politiker på Slottstorget i samband med Brynäs säsongspremiär på hemmaplan.

– Det är viktigt för oss att Gävleborna känner sig delaktiga i den demokratiska processen, säger Jörgen Edsvik.

Den som inte har möjlighet att åka på en fysisk träff kan lämna sina synpunkter i e-tjänsten här nedanför. Medborgardialogen kommer att fortsätta med fler mötestillfällen fram till 20 oktober, då e-tjänsten stängs ner och synpunkterna samlas ihop.

– Vi kommer självklart att återkomma med vad Gävleborna tycker, och hur utvecklingen av vår nya mötesplats går vidare, säger Åsa Wiklund Lång.

Läs mer om den nya mötesplatsen

Tyck till via e-tjänst

E-tjänsten har nu stängts (20 oktober) och synpunkterna samlas ihop.

Tid och plats för medborgardialog

Måndag 16 september, klockan 10.00-12.00

Politikerfika på Kafé Edbom med kommunalråd Jörgen Edsvik (S) och Helene Börjesson (MP), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

Tisdag 17 september, klockan 17.00-19.00

Politikerfika på Kafé Edbom med kommunalråd Helene Åkerlind (L) och Daniel Olsson (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden

Onsdag 18 september, klockan 10.00-12.00

Politikerfika på Kafé Edbom med kommunalråd Jörgen Edsvik (S) och Erik Holmestig (C )

Torsdag 19 september, klockan 18.30

Dialogmöte hos Mittmedia, Waldenströmsgatan 2. Moderator: Fredrik Björkman Deltagande politiker: Jörgen Edsvik (S), Helene Åkerlind (L), Helene Börjesson (MP), Daniel Olsson (S)

Fredag 20 september, klockan 13.00-15.00

Politikerfika på Kafé Edbom med kommunalråden Jörgen Edsvik (S) och Erik Holmestig (C ) samt Helene Börjesson (MP), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden och Kjell Helling (L), vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden

Lördag 21 september, klockan 11.00-13.45

Medborgardialog på Stortorget inför Brynäs premiärmatch. Deltar gör kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S) och kommunalråden Jörgen Edsvik (S) och Therese Metz (MP)

Vad tycker du?
  • Gilla (3)
  • Älska (3)
  • Haha (2)
  • Ledsen (1)
  • Arg (1)
  • Wow (0)