UF-företaget som producerar förståelse

Den 19 mars samlas ungdomsföretag från hela länet i Iggesund för att visa upp sig. Ett av alla aktuella företag just nu är New Sweden UF från Vasaskolan i Gävle. Deras affärsidé är fördomsbekämpning.

– Vi vill ge det svenska samhället ett nytt perspektiv på invandrare och invandring, säger Lima Farid, vd för New View Sweden UF.

Fem elever på Vasaskolan i Gävle bestämde sig under hösten 2018 att gå ihop för att bilda ett UF-företag med en social dagordning. Grundtanken är att anordna föreläsningar om hur det är att komma till Sverige från ett annat land och anpassa sig till en främmande kultur.

– Vi vill uppmärksamma Sveriges medborgare om de problem och svårigheter som invandrare måste stå emot när de kommer hit, säger Lima Farid.

Marknadsföring på nätet

New View Sweden UF jobbar med marknadsföring på Sociala medier och finns just nu på Facebook och Instagram. Robin Kous leder det arbetet.

– Min roll i företaget är att försöka sprida vårt företag så att alla i alla kan se det och veta att vi finns, säger Robin Kous.

– Det är inte lätt för invandrare att komma till ett nytt samhälle och vi försöker ge människor en inblick i att vissa normer och värderingar inte alltid stämmer överens med verkligheten, berättar Robin.

Negativa fördomar

Alla i New View Sweden UF har invandrarbakgrund och vet mycket om vilka fördomar som florerar och att det finns ett behov av kunskap om hur det är att byta land.

– Vi förväntar oss att så fort vissa kommer hit så ska de lära sig språket och sättas in i arbetslivet. Vi vill berätta om vad som går runt i huvudet på invandrare när de kommit till ett nytt land, det psykologiska, hur känner de? säger Lima Farid.

– Jag har haft tur och inte bemötts med så mycket negativa normer men jag känner folk som har det och det är många som kommer idag som bemöts med det dåliga. Vi försöker bara hjälpa dem, säger Robin Kous.

Ett steg på väg

I februari 2019 hade de sin första föreläsning för Integrationsenheten i Sandviken, en bra start för företaget som lyckades skapa ett intresse och nya kontakter inför framtiden.

– Väldigt många olika aktörer i Sandvikens kommun har visat intresse och vi har även vissa kontakter här i Gävle. Så det ser bra ut. Vi har fått lite nya bokningar så jag hoppas det ska gå bra, säger Lima Farid.

Vad tycker du?
  • Gilla (0)
  • Älska (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)