Valbobadet öppnar 2 september – simskola och tillgänglighet i fokus

I somras öppnade utomhusdelen på Valbobadet efter att varit stängd för ombyggnad sedan ett beslut 2017 om att totalrusta Valbo sportcentrum. Den 2 september öppnar Valbobadet inomhusbassängen. Valbo sportcentrum är nu en modern anläggning med inomhus- och utomhusbad.

-Jag är så glad att Valbobadet äntligen öppnas. Det enormt stora stödet och engagemanget som Valboborna visade före beslutet visar att rusten varit mödan värd. Nu hoppas jag att Gävlebor från hela vår kommun besöker vårt nyrustade, fina bad, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande.

-Vi satsar mycket på simskoleverksamhet i Valbobadet. Det frigör tid för motionssimmarna på Fjärran Höjderbadet, säger Johanna Thorsell, enhetschef Bad, Gävle kommun.

Behovet av bassängyta är stort i Gävle kommun när Gävle växer och invånarantalet ökar. Så Valbobadets öppning är efterlängtad.

Nytt är att inomhusbassängen har en höj -och sänkbar botten. Man kan höja upp bassängbotten till markplan, vilket är bra för personer med funktionsvariation och för simundervisning.

-Vi får en möjlighet att nå nya målgrupper som inte har kunnat vara på badet tidigare, säger Johanna Thorsell.

Det finns också fler duschar. Ett omklädningsrum är könsneutralt och för funktionsnedsatta finns hjälpmedel med duschsäng.

Det finns ny teorisal med projektor för till exempel idrottsundervisning och föreningar. Och en ny aktivitetssal med spegelvägg för aktiviteter som dans, gympa, eller yoga.

Fördelningen av tider är upplagt efter tidigare behov och statistik. Valbobadet används mest för skolans simundervisning och till föreningar som har vattenträning, babysim, kvinnoföreningar och simskola.

Badet är öppet för allmänheten tisdagar och torsdagar för morgonsim kl 7 – 9 och fredagar kl 16 – 20.

-I början kommer vi testa öppettiderna, säger Johanna Thorsell.

En annan nyhet är att föreningar och lärare boka tid i bassängen själv via onlinesystem.

Det finns nu effektiv badvattenreningsanläggning. Fastigheten är energieffektiv genom att spillvärmen från Valbo ishall värmer upp inomhusbadet.

Arkitekt är Johan Skoog.

Läs mer om Valbobadet. 

För mer information kontakta Gävle kommun

Vad tycker du?
  • Arg (3)
  • Gilla (2)
  • Älska (1)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)