Gävle bibliotek inför Take away-bokkasse för alla och hemleverans av böcker för riskgrupper

Från och med måndag 30 mars inför biblioteken i Gävle kommun en take away-tjänst för den som vill låna böcker. Det innebär att du hämtar din färdigpackade bokkasse utan att gå in i biblioteket. För riskgruppen personer över 70 år kan biblioteket leverera böcker direkt hem via en budfirma.

-I dessa tider vill vi bidra och underlätta för våra besökare nu när många har svårt att ta sig till oss. Därför erbjuder vi alla i riskgruppen personer över 70 år att ta del av bibliotekets tjänst ”boken kommer” som innebär att personen får sina böcker levererade direkt hem via en budfirma, säger Erica Almér Embretsen, chef Stadsbiblioteket i Gävle.

Boken kommer är en gratis service till den som har svårt att komma till biblioteket på grund av hög ålder, sjukdomar eller annat. Från med måndag 30 mars utökar biblioteket även tjänsten till alla i riskgrupperna (covid-19). Den som tillhör riskgrupperna och är intresserad av att få en bokkasse hemskickad genom att kan kontakta Stadsbiblioteket på 026 -17 96 00 eller skicka e-post stadsbiblioteket@gavle.se för att komma igång. Lånetiden är sex veckor.

Hämta färdigpackad bokkasse
Tjänsten take away-avhämtning vänder sig till de som inte kan eller vill gå in på ett bibliotek under rådande omständigheter men fortfarande vill låna böcker och annat. Det innebär att bibliotekspersonalen plockar ihop en bokkasse till avhämtning efter låntagarens önskemål. Även reserverade böcker kan ingå. Bokkassen kan hämtas vid närmaste bibliotek enligt överenskommelse. På stadsbiblioteket hämtar man ut den till exempel via lastkajsentrén på baksidan av biblioteket. Har man själv inte möjlighet att hämta bokkassen går det bra med ett ombud som hämtar.

Alla bibliotek inom Gävle kommun, undantaget Norrsundets utlåningsstation, erbjuder tjänsten. Från och med måndag 30 mars kontaktar den som är intresserad av detta sitt närmaste bibliotek via telefon eller e-post för att få veta mer för att komma igång.  Man behöver ett lånekort.

Öppet bokinkast dygnet runt
Stadsbiblioteket i Gävle har bokinkasten på baksidan av biblioteket (Petrégatan 2 ) öppet dygnet runt för de som inte vill gå in i biblioteket för att återlämna sina lån.