Gävles miniatyrbibliotek far runt på cyklar i Gävle

Stadsbibliotekets medarbetare cyklar runt på två lådcyklar med en pop-up verksamhet i Gävle. I år har cykelturerna utvecklats och når äldre personer som bor på olika vård, omsorg- och trygghetsboenden.

-Vi vill skapa en positiv bild av biblioteket och nå äldre lite extra mycket i år. Trots pandemin hittar vi nya lösningar som fungerar. Det är ett miniatyrbibliotek som är ett komplement till den vanliga verksamheten, säger Erica Embretsen -Almér, enhetschef på stadsbiblioteket i Gävle.

Trygghetsboendena bestämmer en tid och plats då de önskar besök av biblioteket utomhus. De äldre har fyllt i förväg vilka böcker bibliotekarierna ska ta med sig i cykellådan. Biblioteket kan också erbjuda enklare digital första hjälp för dem som bor på trygghetsboenden.

Lådcyklarna är en del i bibliotekets verksamhet och är uppskattad sommartid då de dyker upp på olika platser, som till exempel på badplatser och i parker. Vi når nya Gävlebor, säger Pamela Berglund, som tillsammans med sin kollega Lovisa Edlund, ansvarar för pop-up biblioteket.

De har med sig böcker och andra medier och en mindre dator. De kan låna ut böcker, reservera och hjälpa till olika biblioteksfrågor på plats.

Pop-up cyklarna är i tjänst regnfria dagar tisdag och torsdag kl 13-17. Startplatsen är i Esplanaden i centrala Gävle.

Som en åtgärd för att göra kulturen mer tillgänglig i pandemitider, satsar kultur- och fritidsnämnden nu en halv miljon kronor på riktade kulturinsatser för äldre. Det finns flera kulturaktiviteter på gång som riktar sig till äldre på kommunens olika vård, omsorg- och trygghetsboenden.