eMedborgarveckan i Gävle med e-tjänsternas tillgänglighet i fokus 7 – 13 oktober

eMedborgarveckan är en nationell kampanjvecka där e-tjänsternas tillgänglighet är i fokus. Den koordineras av Digidelnätverket och består av lokala, regionala och nationella insatser och aktiviteter från aktörerna. - Syftet är att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster med fokus på de offentliga. För att kunna använda e-tjänster krävs tillgång till modern teknik. Det krävs också att användaren är motiverad och vill lära sig att ta till vara digitaliseringens möjligheter, säger Susanne Harris, bibliotekarie Gävle stadsbibliotek, och en av arrangörerna.

Att inte kunna använda internet är att missa en stor del av vad samhällslivet har att erbjuda. Det handlar om digitaliserade myndighetstjänster, banktjänster, hälso- och välfärdstjänster, utbildning samt ett digitalt kultur- och nyhetsutbud. Internet erbjuder även plattformar för social kommunikation och samvaro.

Under hela veckan finns utställningen Det resande demokratilabbet där besökaren lär sig genomskåda budskap i en värld full av missledande information och starka krafter men även stora möjligheter. Det blir också tipspromenad med digitalt tema och information om bibliotekets e-tjänster. Stadsbiblioteket i Gävle bjuder på flera program under veckan.

Tisdag 8  oktober
11.00    Vardagssäkerhet och IT. Vad alla borde veta om vår digitala värld på webben. Vad ska man tänka på vad gäller BankID och Swish, säkra lösenord, tvåfaktorsautentisering, fingeravtrycksläsaren och antivirusprogram. Hur slänger du känsliga papper och förhindrar att någon stjäl din adress?
12.00    Lantmäteriet visar e-tjänster och historiska kartor
13.00    E-tjänster – En översikt över några vanliga e-tjänster och vad man kan göra – från myndigheter men även andra.

13.00- 15.00 Digital första hjälpen. Bibliotekets personal ger besökaren handledning i hur man använder surfplatta, mobiltelefon eller dator. Till exempel appar, skaffar en e-postadress eller lånar e-böcker. Drop in.

Onsdag 9 oktober
11.00 – 11.45 Vardagssäkerhet och IT
11.00 – 15.00   Swedbank informerar om e-tjänster
12.00    E-tjänster, en översikt
13.00 – 15.00   Digital första hjälpen

Torsdag 10 oktober
12.00 – 12.45 Vardagssäkerhet och IT
13.00 – 15.00   Digital första hjälpen
13.45     E-tjänster, en översikt
15.00     Säker surf  – Vad man ska tänka på att surfa säkrare. Exempel på lurendrejeri på webben.

www.gavle.se/bibliotek

 

 

 

Vad tycker du?
  • Gilla (0)
  • Älska (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)