Engagemang för kulturella möten förenar kulturpristagare

Gävle kommuns kulturpristagare 2017 är utsedda. Linnéa Manzanares, utvecklingsdirektör i föreningen Gävles unga, och kulturjournalisten Niels Hebert får dela på priset. I den här artikeln tar vi pulsen på dem bägge.

– Det kom verkligen som en överraskning, det är inget man går och funderar på. Att bli kulturpristagare, skrattar Niels Hebert.

– Jag vill berätta om saker och ting och jag tycker om att ta reda på saker och skriva om dem, säger Niels Hebert om varför han blev journalist.

Sen tog det en tid innan han specialiserade sig på kultur. Han jobbade på Gefle Dagblad och fick en gång ett erbjudande att gå på en konstutställning och skriva om den. Sedan blev det fler och fler sådana uppdrag.

– Det var en lång process att lära sig förstå konst. Jag tänker ofta på att många säger att det inte går att förstå konst. Tricket är att stanna kvar i utställningen och inte gå därifrån. Är det då en intressant utställning kommer meningen och idéerna från konstverken, berättar Niels.

Men det är det brinnande engagemanget i Gävleföreningen Kulturum som gett honom kulturpriset. Där är han ordförande. Kulturum håller till i Kulturhuset i Gävle och arbetar för möten över kultur- och åldersgränser med teater, textil, musik och dans som verktyg.

– Vi tycker att konst och kultur är viktiga medel för att både nå egna tankar och idéer, men också andra människor. Det kan också göra att människor känner sig mer välkomna i det
Linnéa Manzanares huserar också i Kulturhusets lokaler i Gävle. Hon är grundare av föreningen Gävles unga, som finns för att hjälpa unga personer att hitta engagemang inom kultur och för att skapa och förena nätverk.

– Jag är nån slags spindel i nätet för föreningen, som är en ungdomsförening här i stan. Jag är projektledare och arrangör och annat, säger Linnéa Manzanares.

Hon ser kultur som en demokrati- och folkbildningsfråga som är mycket viktig för samhället.
– Och eftersom Gävles unga mycket ha lar om normkritik och representation, så tror jag att kulturen kan ge nycklar och öppna dörrar åt alla. Det där med allas lika värde vet vi att dit vill vi nå. Men ser vi på verkligheten idag så ser vi att alla faktiskt inte är lika mycket värda, tyvärr.

Hur känns det att bli kulturpristagare?
– Jag blev jätteglad! Väldigt stolt, glad och tacksam. Det är ofta så att det är de som sticker ut och syns mycket i kulturlivet som hyllas, så därför känns det extra kul att någon som jag blir uppmärksammad, jag som helst står bakom kulisserna och uppmuntrar unga vuxna att uttrycka sig kulturellt i Gävle, säger Linnéa Manzanares.

Vad tycker du?
  • Älska (1)
  • Gilla (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)