Uteservering i Gävle kommun

Här hittar du information om hur du går tillväga om du vill upprätta en uteservering. Till exempel behöver du söka uteserveringstillstånd hos Polisen, och du kan även behöva söka bygglov och serveringstillstånd hos kommunen.

Att ansöka om tillstånd

Polisen är tillståndsmyndighet för platsupplåtelse. Ansökningsblankett hämtas och lämnas in hos polisen. Polisen skickar ansökan vidare till Livsmiljö Gävle för ett skriftligt godkännande – ett så kallat yttrande. Om Livsmiljö Gävle godkänner ansökan och ger platsupplåtelse för uteserveringen, utfärdar polisens tillståndsavdelning tillståndet.

I yttrandet till polisen ställer kommunen villkor/krav för hur uteserveringen ska se ut. Om kommunen avstyrker (säger nej till) en ansökan kan polisen inte ge tillstånd, detta är det så kallade kommunala vetot.

Om du har fått platsupplåtelse för uteserveringen och sedan inte följer de villkor som kommunen har ställt kan polisen dra tillbaka tillståndet på begäran från Livsmiljö Gävle. Det innebär att du omgående måste ta bort uteserveringen.

Om du vill servera alkoholhaltiga drycker på uteserveringen krävs ytterligare tillstånd, det ansöker du om hos Livsmiljö Gävle. Tänk på att Livsmiljö Gävle kräver att uteserveringen ska vara väl avgränsad, ligga i anslutning till inomhusserveringen, vara överblickbar samt möblerad. Livsmiljö Gävle gör bedömningar i varje fall utifrån de förutsättningar som finns på platsen.

Så här gör du för att söka tillstånd

  1. Ansök om tillstånd via e-tjänst eller blankett på Polisens webbplats, senast en månad innan du vill öppna din uteservering.
    – Bifoga en planritning som visar uteserveringens yttermått och placering.
    – Markera i ritningen hur bred passagen för gångtrafikanter är.
    – Bifoga bild(er) eller skiss(er) som visar utseendet på möbler, räcke/avgränsning och eventuell uppbyggnad.
    – Bifoga även fastighetsägarens godkännande samt hyreskontrakt.
  2. Informera fastighetsägare och sakägare (till exempel dina grannar) om dina planer. De ska vara införstådda med ansökan och fastighetsägaren ska skriftligen lämna sitt godkännande för serveringen.

Tänk även på detta

  • Polistillstånd och platsupplåtelse för uteserveringar lämnas endast för en säsong i taget.
  • Tillståndet gäller från det datum du börjar bygga uteserveringen tills den är nedmonterad igen. Det innebär att om ditt tillstånd är giltigt mellan den 1:a maj till 30:e september får du börja iordningställa den tidigast den 1:a maj och den 30:e september ska den vara borttagen och marken återställd. Vid eventuella skador på markbeläggning eller vegetation som uppkommit på grund av uteserveringen blir du ersättningsskyldig.
  • Om du vill göra en mer omfattande uteservering än vad som beskrivits i detta informationsblad (exempelvis skylt och/eller fasta markiser) kan du behöva ansöka om bygglov. Presentera ditt förslag för Livsmiljö Gävles bygglovsavdelning så bedömer de om det krävs lov eller inte.
  • Om villkoren som ställs i tillståndet för platsupplåtelse inte följs och avsteg inte åtgärdas efter påpekande kan tillståndet dras in med omedelbar verkan.

Viktig information om uteserveringens utseende

Uteserveringens mått

Uteserveringens storlek och form måste utformas med hänsyn till framkomligheten för gående och annan trafik. Det innebär att det ska finnas minst 1,7 meter fri trottoar- och gångbana utanför serveringen. Där det rör sig många människor ska bredden vara 2,5 meter. I vissa fall där trottoaren är väldigt smal kan smalare passager godkännas av Livsmiljö Gävle. Uteserveringens mått kan få variera om trafikflöden minskar under vissa tider på dygnet eller under delar av året. Denna bedömning görs från fall till fall. Fällbara markiser ska placeras med 2,5 meter fri höjd från trottoar.

uteservering mått

Storlek

Vilken storlek uteserveringen kan ha bedöms utifrån vad som är lämpligt på platsen. Alla möbler, inklusive avgränsningen, ska placeras inom den yta markupplåtelsen medger.

Uppbyggnader

En uteservering är en del av torget eller gatans miljö och ska därför placeras direkt på marken utan onödiga uppbyggnader. I undantagsfall där sluttande marknivåer kräver en viss uppbyggnad kan den godtas. Om marken är starkt sluttande ska lämpligheten att anlägga uteservering prövas. Önskemål om uppbyggnad ska framgå i ansökan och presenteras med en skiss eller ritning. Uteserveringen får inte skada markbeläggningen, man får med andra ord inte borra eller fästa någonting i marken.

Tillgänglighetskrav

Det ska vara lätt att ta sig både in på serveringen och förbi den. Det innebär att den ska placeras i marknivå och inte ta upp mer utrymme än vad som är anvisat så att alla kan ta sig förbi. I fall där uppbyggnad beviljas ska en godkänd ramp integreras i uppbyggnaden, inom upplåtelseytan. En uteservering bör alltid lämna minst 70 centimeter fritt utrymme till ledstråk för synskadade.

Utformning – utseende

Uteserveringens olika delar, till exempel möbler, räcken/avgränsning, solskydd och belysning ska bilda en helhet. Storlek, material, detaljutformning och färg ska vara i samklang med gatans eller torgets miljö, gärna enfärgade i en dämpad kulör.

Möbler

All utrustning, såsom bord och stolar, ska ha en god utformning. Vad som anses som god utformning är beroende av hur den omgivande miljön ser ut och bedöms utifrån varje fall. Till ansökan bifogas därför uppgifter om möblernas utseende (exempelvis modell, material och färg).

Avgränsningar

Där räcken eller avgränsningar behövs ska de utföras i metall, trä eller glas. De ska vara målade i grått, svart eller annan dämpad kulör. Alla avgränsningar ska ha en låg sarg längs marken, för att underlätta för synskadade att upptäcka serveringen. Avgränsning i form av löst hängande rep kan accepteras om den även har en låg sarg längs marken. En annan form av avgränsning är rektangulära blomsterurnor som står direkt på marken.

avgränsningar uteservering

Reklam

Namnet på det egna företaget får användas på banderoller, utrustning eller inhägnadens avgränsningar. Det är däremot inte tillåtet med reklam för varumärken.

Ordning och reda

Uteserveringen är en del av gaturummet och det är därför viktigt att området i och omkring serveringen ser välordnat och städat ut dygnet runt. Det får inte förekomma några upplag av möbler eller travar inklädda med presenning.

Detta gäller för platsupplåtelsen

Vad som gäller för platsupplåtelser för uteserveringar styrs i policydokumentet nedan.

För att en uteservering inte ska uppfattas som störande eller hindra framkomligheten är det bra att tänka på vad som behövs före, under och efter upplåtelsen. Här följer en beskrivning på dessa olika steg:

Innan upplåtelsen

I ansökan ska yta i kvadratmeter, val av plats, tid för uppbyggnad, ritning med placering av anordningar, bilder på möbler och annan utrustning samt eventuellt behov av el anges. Livsmiljö Gävle ska kontaktas för besiktning av platsen. Iordningställande och nedmontering ska ske inom den sökta tidsperioden och genomföras på så kort tid och på så liten yta som möjligt.

Under tiden som uteserveringen är på plats

Området ska hållas i rent och vårdat skick. Klotter ska saneras omgående, senast inom 24 timmar. Det är inte tillåtet att parkera fordon i anslutning till eller inom den upplåtna ytan. Polisens tillstånd ska finnas tillgängligt. Den som bedriver försäljning ska vara momsregistrerad eller ha F-skatt.

Efter att upplåtelsen är avslutad

Avsätt tid för återställande av platsen och boka in efterbesiktning med markupplåtaren. Återställande ska genomföras på så kort tid och på så liten yta som möjligt. Eventuella skador på mark, vegetation eller utrustning återställs på tillståndshavarens bekostnad.