Lokala ordningsföreskrifter för torghandel i Gävle kommun

Föreskrifter beslutade av kommunfullmäktige 2010-06-21, § 91. Ändrade enligt beslut i kommunfullmäktige 2020-06-15, § 13, dnr 20KS215. De ändrade föreskrifterna träder i kraft 2020-07-15.

Ordningsföreskrifter

Gävle kommun föreskriver följande med stöd av 1 § förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner och länsstyrelser att meddela lokala föreskrifter enligt ordningslagen (1993:1617).

Föreskrifternas innehåll och tillämpningsområde

1 §

Utöver vad som föreskrivs i de grundläggande bestämmelserna om allmän ordning och säkerhet på offentlig plats i 3 kap ordningslagen (1993:1617) och i kommunens lokala ordningsföreskrifter gäller dessa föreskrifter för torghandel på salutorgen i kommunen. Syftet med föreskrifterna är att upprätthålla den allmänna ordningen.

2 §

Föreskrifterna är tillämpliga på följande offentliga platser som kommunen upplåter till allmänna försäljningsplatser för torghandel: Stortorget, Rådhustorget och Södermalmstorg, se bilagda kartor.

Fasta och tillfälliga torgplatser

3 §

På de allmänna försäljningsplatserna finns både fasta och tillfälliga torgplatser vilka bestäms och upplåtes av samhällsbyggnadsnämnden.

Då en fast torgplats upplåtes får den användas på bestämd tid, minst sex månader och högst ett år (kalenderår). Därefter upphör upplåtelsen att gälla såvida inte ny skriftlig upplåtelse sker enligt beslut av Samhällsbyggnadsnämnden.

En tillfällig plats får endast användas viss dag och anvisas av person utsedd av Livsmiljö Gävle.

Avtalad fast torgplats skall användas regelbundet.

Tillståndshavaren har rätt att säga upp sitt tillstånd varvid tillståndet upphör att gälla sista dagen närmast före följande hela kalendermånad. Inget avgiftsuttag utgår för tiden därefter.

Fördelning av torgplatser

4 §

Vid fördelningen av torgplatserna gäller följande.

  • Tillfälliga torgplatser tilldelas försäljarna i den ordning som de kommer till försäljningsplatsen.
  • Fler än en torgplats får tilldelas samma person endast när det kan ske med hänsyn till tillgången på platser.När flera platser tilldelas en person, skall platserna vara belägna intill varandra, om det är lämpligt.
  • Varor av likartat slag skall, om det är möjligt, föras samman i en eller flera gemensamma grupper eller rader.
  • Innehavarens rätt att använda torgplatsen får inte överlåtas på någon annan.
  • Samhällsbyggnadsnämnden beslutar om tillstånd för torgplats på salutorg.
  • När en torgplats blir ledig anslås torgplatsen på kommunens hemsida första måndagen i varje månad. Ansökan kan ske först sedan den lediga platsen anslagits.
  • Om innehavare av fast saluplats senast kl 10.00 inte har intagit platsen eller gjort anmälan till kontaktperson på Livsmiljö Gävle att platsen senare på dagen kommer att utnyttjas, har samhällsbyggnadsnämnden rätt att upplåta platsen som tillfällig torgplats.

Tider för försäljning

5 §

Torghandel får ske på följande tider:

Torghandel får äga rum alla dagar.
Vardagar: kl 07 00-19 00 Lördagar
Helgdagar kl 07 00-16 00

Efter framställan får samhällsbyggnadsnämnden besluta att torghandel skall kunna ske längre än till 16.00 och 19 00, dock längst till 22.00.

Försäljarna får inte tidigare än trettio minuter före fastställd försäljningstids början lägga upp varor eller redskap på försäljningsplatsen.

Varor och redskap skall vara bortförda senast en timme efter försäljningstidens slut.

På framställning av polismyndigheten eller annan myndighet eller om särskilda skäl föreligger får samhällsbyggnadsnämnden föreskriva att torghandeln vid särskilt tillfälle skall sluta tidigare än nyss stadgats eller helt ställas in.

Kommunen äger tillträde till torgplatsen för utförande av erforderliga underhålls- och ombyggnadsarbeten.

Förbud mot försäljning av vissa varor

6 §

Knivar, sprängämnen, skjutvapen, pyrotekniska varor samt andra varor som kan befaras medföra avsevärda olägenheter ur ordningssynpunkt, får inte säljas på salutorgen.

Försäljning av livsmedel och detaljhandel

7 §.

På salutorgen får försäljning av livsmedel ske och detaljhandel bedrivas.

Vid försäljning av livsmedel på de allmänna försäljningsplatserna gäller i tillämpliga delar det som stadgas i EU:s livsmedelsförordningar, livsmedelslagen (2006:804), livsmedelsförordning (2006:813) och med stöd av denna lagstiftning meddelade föreskrifter. I förekommande fall skall verksamheten vara registrerad hos kommunens bygg- och miljönämnd.

Placering av varor, redskap och motorfordon

8 §

Varor, redskap och motorfordon får inte placeras på de gångar som är avsedda för trafik utmed eller mellan torgplatserna.

Under tid då försäljning sker får inte motorfordon framföras eller parkeras på försäljningsplatsen.

För uppställning, framförande eller parkering av motorfordon eller släpvagn på torgplatsen krävs nämndens tillstånd. Tillståndsbeviset skall anbringas väl synligt innanför fordonets vindruta eller på släpvagnen.

Fordon som används för varors eller redskaps transport till och från torgplatsen skall så snart lossning eller lastning har skett omedelbart bortföras.

Lossning av varor och redskap skall vara avslutad senast kl 10 00 varje morgon och lastning av varor och redskap skall vara påbörjad tidigast kl 17 00 varje eftermiddag.

Vid särskilda skäl får lastning av varor och redskap ske tidigare än 17 00. Vid påbörjad lastning av varor och redskap skall sådan vara avslutad inom högst en timme.

Renhållning m m

9 §

En innehavare av en torgplats är skyldig att senast en timme och trettio minuter efter försäljningstidens slut ha samlat ihop avfall och annat skräp från rörelsen samt fört bort och lagt det i därför anvisad behållare för avfall.

Innehavaren skall se till att torgplatsen hålls ren och snygg.

Torgståndens utformning

10 §

På anvisade torgplatser skall de varor som erbjudes till försäljning saluhållas från öppet stånd, torgvagn, bord eller liknande, som kan godtagas av samhällsbyggnadsnämnden.

Försäljningsstånd skall vara genomsiktliga och ej ha täckta bak-, framsidor eller gavlar. Försäljningsstånden får dock i förekommande fall vara täckta upp till en höjd av högst 1,20 meter.

Om särskilda skäl föreligger kan samhällsbyggnadsnämnden godta annat utseende på försäljningsstånd.

Exponering av varor

11 §

Exponering av varor får ske till en högsta höjd på 1,50 meter.

Om särskilda skäl föreligger kan samhällsbyggnadsnämnden godta exponering av varor överstigande 1, 50 meter.

Godkända vågar

12 §.

Det ankommer på torghandlaren att tillse att våg som används uppfyller de krav vad gäller mätnoggrannhet, kontroll och märkning som ställs enligt SWEDACs föreskrifter och allmänna råd. Kommunen skall äga rätt att besiktiga våg.

Avgift

13 §

För användningen av allmän försäljningsplats har kommunen rätt att ta ut avgift enligt de grunder som har beslutats av kommunfullmäktige.

Överträdelse av föreskrift

14 §

Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot någon av 3 § andra och fjärde styckena, 4 §, 5 § sjätte stycket första meningen, 5 §, 8 § första stycket, 8 § och 11 § kan dömas till penningböter enligt 3 kap 22 § andra stycket ordningslagen.

I ordningslagen finns särskilda bestämmelser om förelägganden och förverkande.

15-17 §

Samhällsbyggnadsnämnden äger rätt att tillfälligt avstänga torghandlare eller återkalla upplåtelsetillstånd för torghandlare eller efter den bestämda upplåtelsetidens slut inte medge ny upplåtelse, som inte efterföljer dessa föreskrifter eller tillståndskraven eller vad som föreskrivs i de grundläggande bestämmelserna om allmän ordning och säkerhet på offentlig plats i 3 kap ordningslagen:

  1. Nämnden får efter varning återkalla ett tillstånd om ordningsföreskrifter eller de tillståndskrav som gäller för upplåtelsen eller bestämmelserna i ordningslagen har åsidosatts, varvid någon uppsägningstid inte skall tillämpas. Vid allvarlig överträdelse av de krav som gäller för upplåtelsen kan återkallelse ske utan föregående varning.
  2. Istället för att återkalla ett tillstånd äger nämnden med omedelbar verkan tillfälligt avstänga torghandlare om ordningsföreskrifter eller de tillståndskrav som gäller för upplåtelsen eller bestämmelserna i ordningslagen har åsidosatts, varvid någon uppsägningstid inte skall tillämpas.
  3. Nämnden får återkalla ett tillstånd om tillståndshavaren har åsidosatt sin skyldig¬het att betala avgift enligt lagen (1957:259) om rätt för kommunen att ta ut avgift för vissa upplåtelser och denne inte betalar genast efter anmaning som skall vara skriftlig. Av anmaningen skall framgå inom vilken tid som tillståndshavaren måste betala för att undvika återkallelse.
  4. Meddelande om varning, beslut om återkallelse eller tillfällig avstängning är verkställt då sådant beslut har översänts med rekommenderat brev till torghandlarens senast kända adress.

Karta över stortorget

Karta över Rådhustorget

Karta över Södermalmstorg