Hemlingbyrundan – en ny träningsrunda för alla åldrar

Människor i alla åldrar har glädje av att träna. Det händer mycket i kroppen när vi rör på oss och vi känner oss piggare och starkare. En kombination av konditions- och styrketräning stärker dessutom skelettet och den inre muskulaturen. Att träna i naturen har dessutom än större effekt på vår hälsa. Forskning visar på att bara efter 4–5 minuter i naturen går puls och blodtryck ner och mängden stresshormoner i blodet minskar. När vi tränar i naturen förbättras även vår motorik och balans samtidigt som vi sover bättre.

Gävle kommun har i samarbete med Region Gävleborg tagit fram en träningsrunda för alla åldrar i Hemlingby friluftsområde. Hemlingbyrundan, som träningsslingan kallas, löper längs tvåkilometerspåret och har utrustats med tio olika stationer där du som besökare får träna kroppen med hjälp av en bänk och den egna kroppen. Till varje station finns det tre olika övningar att välja mellan, varav en övning är för sittandes och en inriktad mot yngre barn. Hemlingbyrundan är ett komplement till områdets utegym och bygger på att gå, jogga eller löpa mellan träningsstationerna.

– Vi hoppas att Hemlingbyrundan kommer användas och uppskattas av många målgrupper, liten som stor. Eftersom inte stationerna innehåller vikter kan övningarna lättare anpassas efter varje besökare som kan träna efter sin egen förmåga, säger fritidssamordnarna Charlotte Holmsten och Evelina Widerberg.