Hamntorgets historia

Hamntorget har även kallats för Fisktorget genom åren. Här kan du läsa om Hamntorgets historia.

Hamntorget i Gävle 1903.
Hamntorget 1903. I bakgrunden syns brandstationen, ritad av Ferdinand Boberg och invigd 1891. Ur Gävle Stadsarkivs samlingar.

Den här platsen hörde ursprungligen till den ö som kallades Alderholmen. Holmen avgränsades på den norra sidan av Lillån och på den södra sidan av Gavleån. Lillåns inlopp var beläget ungefär vid platsen för nuvarande Grand Hotel. Under 1600-talet, då fisket var den dominerande näringen i staden, fanns det mängder av sjöbodar och magasin på Alderholmen. I början av 1700-talet ökade järnframställningen i Gästrikland och utskeppningen av järn kom igång på allvar. Den lilla järnvågen nedanför Rådhuset blev otillräcklig och ersattes 1708 med en större järnvåg här.

Vid 1869 års stadsbrand förstördes järnvågen. Därefter byggdes den upp längre ut i hamnen. Efter branden fick Lillån en ny, rätvinklig dragning som på fotografiet och fiskarna lade till med sina båtar här. Platsen fick namnet Hamntorget. På det nya salutorget bedrevs både fisk- och grönsakshandel och det har genom åren även kallats för just Fisktorget. Då Lillån lades igen i början av 1950-talet flyttade all handel över till Stortorget. 1970 flyttade stadens busstorg hit, från att tidigare ha legat på Stortorget. Holmkanalen togs upp i samband med den senaste omdaningen av busstorget 2002 och samtidigt tillkom konstverket i markstenen av Birgitta Silfverhielm. Markeringarna visar var järnvågen låg.

På Länsmuseet Gävleborgs webbplats kan du se en karta som visar var Gävleskyltarna är utplacerade.