Strömbadets historia

1960 invigdes badhuset Strömbadet i Gävle. Här kan du läsa om Strömbadets historia.

Solbad på Stömbadets tomt på 1960-talet.
Solbad på Strömbadets tomt under 1960-talet. Ur Gävle Stadsarkivs samlingar.

På den här tomten invigdes Rettigska barnhemmet 1881. Byggnaden ritades, som många andra byggnader från den tiden, av Gävles stadsarkitekt Erik Alfred Hedin. Det var tobaksfabrikören John Rettig och hans hustru Adelaide, som skänkte grundplåten för barnhemmet till minne av sina tidigt bortgångna barn Axel och Lulli. Barnhemmets officiella namn var Stiftelsen för Axel och Lulli Rettigs barnhem. Byggnaden var av sten och försedd med ett högt torn. Här fanns plats för 30 barn.

1960 revs barnhemmet och samma år stod Gävles nya badhus, Strömbadet, klart för bad. Det var arkitekt Kjell Ödeen som ritade den strama modernistiska byggnaden med vacker utsikt mot Gavleån och Stadsträdgården. Beslut om ett nytt badhus fattades redan 1956, då kostnaderna för att renovera och modernisera det gamla Murénska badhuset skulle bli allt för höga.

Strömbadets historia blev relativt kort. Redan efter 35 år revs det för att ge plats åt Gävle Konserthus som invigdes 1998. Det med blått kakel klädda konserthuset ritades av Bo Karlberg från arkitektbyrån Lund & Valentin arkitekter, Göteborg.

På Länsmuseet Gävleborgs webbplats kan du se en karta som visar var Gävleskyltarna är utplacerade.