Spela trummor och andra slagverk på Kulturskolan

Trummor och andra slagverk på Kulturskolan

På Kulturskolan kan du från årskurs 3 spela trumset och annat slagverk i olika musikstilar. Här får du information om hur du anmäler dig eller ditt barn till kursen och kostnad per termin.

Om kursen

På Kulturskolan kan du från årskurs 3spela trumset och annat slagverk i olika musikstilar. Undervisningen sker oftast enskilt och med möjlighet att spela slagverk i våra slagverksensembler, blåsorkestrar eller rock- pop- och jazzensembler.

Våra slagverksensembler

  • Kulturskolans Malletensemble – för mellanstadie- och högstadieelever
    Består av piano- och slagverkselever.
  • Gavle Mini Drums
  • Gavle Drum Line
    GDL är en slagverksensemble som spelar en genremässigt mycket varierad repertoar. Det kan vara konserter i cirkustält och på Vallbackskolans skolgård, eller mellanmarscher i spetsen av Gävlegymnasisternas studenttåg i juni. Där det är folk och festligt – där är GDL!
  • Gavle Drum Group
  • Slagverkstan
    Slagverkstan är en grupp för våra yngre trummisar där man får testa på olika slagverksinstrument. Vi får här öva på att spela tillsammans med andra och förbättra vår spelteknik.

Anmälan till kurs

Våra kurser börjar i september och slutar i maj-juni. Vi tar emot din anmälan under hela året och tar in nya elever när plats finns. Din plats på väntelistan blir enligt det datum vi får din anmälan. Väntetiden räknas från det år du har rätt ålder för kursen. Väntetiden varierar mellan olika kurser.

Här anmäler du dig eller ditt barn som ny elev på Kulturskolan.

Kostnad för kurs

850 kronor/per termin.

Kursplan för trummor och slagverk

Kursplanen innehåller information om kursens omfattning, mål och syfte samt undervisningsformer.

Introduktion

På Kulturskolan finns det möjlighet att spela i orkestrar och ensembler i många olika genrer, till exempel slagverksensemble, blåsorkester, eller mindre grupper i olika musikstilar.

Undervisningen utgår ifrån elevens egen lust och vilja att utvecklas inom ämnena och ambition att fördjupa sig inom musik, oavsett musikstil. Kursen syftar till att väcka elevens egen motivation till att uttrycka sig inom musik, öva och att utvecklas i hantverket.

Kursens mål

  • Eleven ska få möjlighet att spela trumset i olika genrer, öva olika speltekniker samt spela andra instrument inom slagverksfamiljen för att upptäcka det oväntade.
  • Alla elever ska få möjlighet att uppnå sin egen fulla potential.
  • Eleverna ska lära sig att musicera självständigt utifrån sin egen nivå och söka den kunskap som behövs för att komma vidare.

Färdighet och förmåga

Kursen ska ge eleven verktyg för att göra egen övning till något lustfyllt. Den egna mängdträningen är avgörande för elevens utveckling.

Alla elever erbjuds möjlighet till uppspel en gång om året för att träna på att spela inför publik. Ensemblespel utvecklar elevens musicerande och samspel med andra. Genom att lyssna på andra, få förebilder och reflektera över sitt eget och andras spel ökar motivation till lärande och lusten att spela mer eller prova andra uttryck.

Kunskap och förståelse

Vår ambition är att bevara tradition och bredd genom att spela och presentera olika musikgenrer på lektion, i slagverksensembler och orkestrar.

Allmänna/sociala kunskaper

I undervisningen ska det finnas en kamratlig miljö där alla känner en vilja att göra sitt bästa, en vilja att utvecklas och nå fram till nya mål.

Undervisningsformer

  • Undervisningen bedrivs enskilt och i grupp.
  • Ensemblespel och slagverksensemble.
  • Konserter och uppspel är ett lektionstillfälle samt en del av lärandet.

Mer information om kurserna

Här finns information för dig som vill veta mer om kursstart, avgifter och hur du avslutar en kurs på Kulturskolan.