Ny programtidning med smakprov ur höstens program på biblioteken i Gävle

Den 7 augusti börjar programhösten på Gävles bibliotek. Det blir bland annat föreläsningar om fejkade nyheter, start av en feministisk bokcirkel och en utställning om barndeckarna LasseMaja. Dessutom ska två födelsedagar firas. Det är Blå scenen som fyller 10 år och Sätra bibliotek som fyller 50 år. Och allt finns att läsa mer om i den nya programtidningen.

-Vi hoppas att programmet nu är lättare att hitta i, roligare att läsa och snyggare att titta på. Nu löper programmen i kronologisk ordning, månad för månad. Här finns också artiklar och andra tips, säger Petra Jonsson, chef Gävle bibliotek.

Fejkade nyheter, Stephen King och romer
Hösten innehåller flera intressanta föreläsningar. Abedin Denaj talar om romernas historia i Sverige och Hans-Åke Lilja bjuder på en föreläsning om mysteriet Stephen King. Det blir också en serie forskarföreläsningar om filterbubblor, fejkade nyheter och frågan varför alla är så arga på journalistiken.

Satir, demokratilabbet och skrivarläger
Tre av närbiblioteken får besök av Ulf Ivar Nilsson som fick Gävle kommuns Kulturpris 2019 och han visar upp sina satirteckningar i utställningen Vi och dom. Bomhus bibliotek ställer ut LasseMaja och deckarhistorien medan utställningen Idag är jag Rom visas i Andersberg. Till Stadsbiblioteket kommer Det resande demokratilabbet, en utställning om källkritik.
Hösten erbjuder också läs- och skrivinspiration med bland annat ett skrivarläger med Camilla Lagerqvist.

Ressem besöker Valbo bibliotek
På Stadsbiblioteket arrangeras författarsamtal med Nina Wähä, Elin Olofsson och Lena Andersson medan Valbo bibliotek får besök av Mikael Ressem.

Feministisk bokcirkel och andra
Biblioteket satsar även på social läsning med bokcirklar. Sätra bibliotek startar en feministisk bokcirkel och en bokcirkel för så kallade tweens. Bomhus bibliotek bokcirklar bland annat Där rinner en älv genom Saivomuotka by av Pia Mariana Raattamaa Visén, även Andersbergs bibliotek startar en bokcirkel för vuxna. Stadsbiblioteket fördjupar sig i Nina Wähäs Testamente och Elin Olofssons höstfärska roman Herravälde. Det blir också en novellbokcirkel och en stor bokcirkeldag.

Sagostunder på flera språk
Biblioteken erbjuder också sagostunder på flera språk. Stadsbiblioteket kommer att hålla sagostunder på svenska, finska, kurdiska, somaliska och romani.

Två födelsedagar
Slutligen ska biblioteket fira två födelsedagar. Det är Blå scenen som fyller 10 år och Sätra bibliotek som fyller 50 år.

-Som bibliotekschef i Gävle känner jag mig stolt över vår programverksamhet. Den ligger mig varmt om hjärtat och är en mycket viktig del av vårt demokratiska uppdrag. Via program ger vi plats för möten mellan människor, mellan författare och läsare och skapar utrymme för samtal och kreativt skapande, säger Petra Jonsson.

Programtidningen finns att hämta på biblioteken. Program hittar man också i kalendern på www.gavle.se och bibliotekets facebook. Du kan även ladda ner programtidningen i PDF-format.

 

Vad tycker du?
  • Gilla (3)
  • Älska (1)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)