Nya regler om sanktionsavgifter för livsmedelsverksamhet

En kopp med kaffe
De nya reglerna gäller från 1 januari 2019 och innebär att du som startar eller tar över en livsmedelsverksamhet, till exempel en restaurang eller ett café, kan få betala en sanktionsavgift på upp till 75 000 kr om du inte gör en anmälan om registrering.

Det här gäller för anmälan om registrering

Du måste anmäla till samhällsbyggnadsnämnden om du ska:

  • starta en ny livsmedelsverksamhet
  • ta över en befintlig livsmedelsverksamhet
  • flytta till andra lokaler, så att verksamheten får ny adress.

Du ska göra anmälan minst två veckor innan du startar eller övertar verksamheten. Blankett för anmälan hittar du här:

Du kan också kontakta vår kundtjänst på telefon 026-17 80 00. Du måste betala sanktionsavgiften även om du av misstag glömt att anmäla registrering.

Du behöver göra ny anmälan om du byter bolagsform

Om du byter bolagsform, till exempel från enskild firma till aktiebolag, är du också skyldig att göra en anmälan om registrering. Det beror på att verksamheten får ett nytt organisations-nummer och då blir en ny juridisk person.

Du behöver inte göra ny anmälan om du tar över ett befintligt aktiebolag

Om verksamheten inte ändrar organisationsnummer behövs inte någon ny anmälan. Däremot får du gärna informera kommunen om verksamheten har nya kontaktuppgifter, exempelvis ny ansvarig kontaktperson.

Sanktionsavgifter

Om du har missat att anmäla en ny verksamhet

Sanktionsavgiften ska motsvara en procent av årsomsättningen men är lägst 5 000 kronor och högst 75 000 kronor för privata företag. För landsting, statliga eller kommunala verksamheter är avgiften 40 000 kronor.

Om du har missat att anmäla en befintlig verksamhet som du tar över

Sanktionsavgiften ska motsvara en halv procent av årsomsättningen men lägst 2 500 kronor och högst 40 000 kronor för privata företag/verksamheter. För landsting, statliga eller kommunala verksamheter är avgiften 40 000 kronor.

Kontakta oss om du har frågor

Kontakta gärna någon av Gävle kommuns livsmedelsinspektörer om du har frågor kring de nya reglerna. Du når oss via telefon 026-17 80 00. Du kan också skicka dina frågor via e-post till gavle.kommun@gavle.se

Läs mer om tillstånd och tillsyn för livsmedelsverksamhet.

Vad tycker du?
  • Gilla (0)
  • Älska (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)