Tyck till om vår nya webbplats

Gävle kommuns nya webbplats
Nu har vi lanserat vår nya webbplats vars huvudsakliga mål är service till dig som användare. Det innebär inte att vi är klar med webben utan snarare att vi har en första version. Nu kvarstår arbetet att vidareutveckla och forma platsen med hjälp av feedback från dig och andra användare.

Varför ny webbplats?

Den främsta anledningen till varför vi valde att göra om vår webbplats från grunden var att vi märkte att den nuvarande webben inte levde upp till de krav och förväntningar som du och andra användare hade. Då vi vet att vår webbplats är en viktigt informationskälla för många så bestämde vi oss för att göra något åt det.

Ett problem som vi kunde se var när vi började undersöka saken närmare var att webbplatsen var svår att ta sig runt på. Sättet som vi tar oss fram på internet idag har förändrats avsevärt från hur det såg ut när den nuvarande webbplatsen lanserades år 2010. Till exempel använder vi oss allt oftare av sökmotorer som tar oss direkt in på en sida som kan ligga många klick bort från startsidan. Detta användningssätt ställer nya krav på hur den sida man hamnar på ser ut och fungerar. Vi har gjort många förbättringar för att göra det enklare för dig att hitta rätt och här är några av dem:

  • Tydligare och mer beskrivande titlar på alla sidor. Detta för att du snabbare ska se i exempelvis Google vad sidan handlar om.
  • Inga vänster och högerkolumner som innehåller viktig information. Nu finns allt du behöver för att få svar på din fråga eller lösa ditt problem direkt i innehållet.
  • Mer specifika sidor som fokuserar på ett område. Vi har jobbat hårt för att plocka bort samlingssidor som har långa texter och flera rubriker som inte är relaterade till varandra – du ska snabbt hitta det du söker.

Antalet av våra användare som kommer till oss via mobiltelefon eller surfplatta har ökat väldigt mycket de senaste 7 åren. År 2010 kom ungefär 5% av våra användare till vår webbplats via en mobil enhet. Idag står mobila användare för 55% av våra totala besök. Vi har gjort några mindre anpassningar för att hantera detta på vår nuvarande webb men det är tyvärr inte tillräckligt. Den nya webbplatsen är responsiv och byggd enligt principen ”mobile first”. Det innebär att man börjar med att se till att allt på webbplatsen fungerar och ser bra ut i mobilen innan man tittar på hur det ser ut på en större skärm.

Studier har visat att vi människor får allt kortare koncentrationsförmåga. Ett exempel är den studie Microsoft gjorde år 2015 där de kom fram till att vi nu har en koncentrationstid på ungefär 8 sekunder, det vill säga vi kan fokusera på en och samma sak i 8 sekunder innan vi bli distraherade. Det kan jämföras med år 2000 då den tiden var 12 sekunder. Vi vill alltså hitta det vi söker snabbare, annars tappar vi koncentration.

Om vi ser på hur vår nuvarande webbplats används så är trenden omvänd, besökaren spenderar i regel mer tid på varje sida idag än vad de gjorde 2010. Den genomsnittliga tiden en av våra besökare spenderar på en sida på vår webbplats är idag 1 minut och 26 sekunder. Det är 40 sekunder mer än det var år 2010 och vi tror att det beror på hur innehållet är placerat och skrivet.

För att göra så att du snabbare ska hitta det du söker har vi därför försökt att korta ner och förenkla alla våra texter. Vi har även försökt att göra det tydligare vad du ska göra i de lägen då du behöver kontakta oss.

Berätta vad du tycker

På varje sida i webben kan du berätta om du hittade det du sökte, eller ge annan feedback som vi kan ta med oss i det fortlöpande arbetet med att utveckla och förbättra vår webbplats. Vi vill gärna höra vad du tycker. Ge gärna förbättringsförslag!

För medarbetare

Det är många som använder vår webbplats för att komma åt olika system och resurser hemifrån. I sidfoten finns en länk till information för medarbetare. Här nedan hittar du en snabblänk:

För medarbetare på nya gavle.se

Vad tycker du?
  • Arg (69)
  • Älska (16)
  • Ledsen (7)
  • Gilla (4)
  • Wow (2)
  • Haha (1)