Maten på Staffansgårdens förskola

Maten som serveras Staffansgårdens förskola tillagas i förskolans egna kök. Ekologiskt och närproducerat står i fokus när god, hälsosam och varierad mat serveras.

Om maten på förskolan

Det är under barn och ungdomsåren som våra matvanor grundläggs. Därför är det viktigt att den mat som serveras är god, hälsosam, omväxlande och varierad. Variation har till syfte att barn skall ges möjlighet att prova nya smaker och konsistenser.

För att bredda sina erfarenheter av olika smaker måste det serveras nya smaker upprepande gånger innan de accepteras av barnen.

Vi inför kontinuerligt mer ekologiska produkter och arbetar hela tiden med att begränsa tillsatserna i maten.

Förskolans måltider fyller en viktig pedagogisk funktion. Vi har en medveten personal med ett medvetet tänk som föregår med gott exempel när det gäller kost.

Frukost och mellanmål

Frukostarna varieras under veckan så att alla barn känner igen sig någon dag. Olika sorters gröt med sylt och äppelmos eller ekologisk filmjölk med kanel utan socker. Smörgås med pålägg och grönsak och ekologisk bregott.

Specialkost

Specialkosten ska vara så lik den ordinarie maten som möjligt och serveras av medicinska eller etiska skäl.  Önskemål om specialkost ska ske skriftligt och vid medicinska skäl rekommenderas intyg från läkare av säkerhetsskäl. Vi erbjuder inte halalslaktad råvara eller vegankost.

Traditioner och födelsedagsfirande

Ska ske i enlighet med kostpolicyn. Vår ståndpunkt är att det även finns andra sätt att fira, alternativt uppmärksamma högtider. Frukt och grönsaker bör i större utsträckning erbjudas som ”festligt” alternativ. Möjlighet ges att baka pepparkakor eller fira till exempel Fettisdag eller våffeldagen. Då kan ordinarie mellanmål bytas ut mot ingredienser från köket för att tillsammans med barnen tillaga målet. Förskolan ska vid dessa tillfällen stå för innehållet, detta för att bland annat undvika allergiska reaktioner.