Suomalaiset opiskelijat opintokäynnillä Gävlessä

Studiebesökare från Finland står framför Gävlebocken
Ryhmä Helsingissä sijaitsevan Metropolian ammattikoulun opiskelijoita saapui joulukuussa Gävleen opintokäynnille. Opintokäynnin tavoitteena oli opiskelijoiden avulla kehittää kunnan suomenkielistä toimintaa sekä tarjota hoito- ja hoiva-alan opiskelijoille mahdollisuus ruotsin kielen käyttöön. Opintokäynti liittyy syyskuussa 2018 käynnistyneeseen ”Kieli ja kulttuuri hoito- ja hoivatyössä” -projektiin, jossa Gävlen kunnan yhteistyökumppaneita ovat Suomen Tukholman instituutti, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus ja Metropolian ammattikorkeakoulu Helsingistä.

Metropolian opiskelijat saapuivat viiden päivän mittaiselle opintokäynnille Gävleen maanantaina 10. joulukuuta. Opintokäynti alkoi tutustumisella Gävlen keskustan nähtävyyksiin ja kuulemalla kaupungin historiasta. Gävlen tunnetuin symboli olkipukkikin seisoi komeasti paikoillaan ja tervehti opiskelijoita. Opintokäynti jatkui tiistaina hoivahallinnon tiloissa, missä opiskelijat otettiin lämpimästi vastaan ja he saivat kuulla lisää tietoa Gävlen kunnasta, hoivahallinnon työstä ja vanhustenhuollon eri toiminnoista sekä Ruotsin kansallisista vähemmistöistä ja erityisesti ruotsinsuomalaisista. Iltapäivällä opiskelijat pääsivät tutustumaan Gävlen kunnan omaistukikeskukseen, missä oli vierailulla kunnan virallinen Lucia-kulkue. Ilta päättyi yhdessä järjestettyihin Suomi-iltamiin, missä opiskelijat pääsivät leikkimielisesti tenttaamaan Gävlen kunnan työntekijöiden nykysuomen taitoja, esittämään otteita suomalaisesta kulttuurista sekä päivittämään osallistujien tietoutta Suomen nykypäivän polttavista ilmiöistä.

Opiskelijat olivat syksyn aikana suunnitelleet pienryhmissä erilaisia aktiviteettejä niin henkilökunnalle, Tranmurin esikoulun lapsille kuin suomenkielisille eläkeläisille ja vanhuksille. Tranmurin lapset pääsivät keskiviikkona tutustumaan suomalaiseen hammaspeikkoon, joka osasikin puhua ruotsia, harjaamaan isoja tekohampaita sekä kokeilemaan hammaslääkärin työvälineitä. Osa opiskelijoista tapasi Furugårdenin hoivakodin suomenkielisen osaston asukkaita ja henkilökuntaa, leipoi joulutorttuja ja lauloi suomalaisia joululauluja. Koko 15-henkinen ryhmä vieraili myös Ahertajien eläkeläisryhmässä Bomhusin Folketshusilla ja ilahdutti ryhmää niin musiikilla, kulttuurilla kuin suuhygieniainformaatiolla. Illan lopuksi kokoonnuttiin vielä illanviettoon hoivahallinnon työntekijöiden kanssa.

Vierailun lähestyessä loppuaan torstaina, pohdittiin workshopissa opiskelijoiden ajatuksia ja mietteitä edellisten päivien tapahtumista sekä koottiin erilaisia kehitysideoita Gävlen kunnan suomenkieliselle työlle. Opiskelijat pääsivät vielä iltapäivällä vierailemaan Gävlen korkeakoululla ja perjantain viimeinen ohjelmanumero ennen kotimatkaa oli tavata hoivahallinnon HR-henkilöstöä sekä kuulla mahdollisuuksista työskennellä Gävlen kunnassa.

Opintokäynnin suunnitteluun ovat syksyn aikana osallistuneet Gävlen kunnan suomen kielen hallintoaluetyöstä vastaavat henkilöt, useita eri tason esimiehiä kunnan hoivahallinnosta sekä henkilökuntaa hoivahallinnon suomenkieliseltä hoito- ja hoivaosastolta. Gävlen kunnalle yhteistyöprojekti on tarjonnut hienon mahdollisuuden saada tukea ja inspiraatiota jo olemassa olevan suomenkielisen hoivatyön kehittämiseen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *