Minoritetsveckan i Gävle: Kansalliset vähemmistöt esillä Gävlen kunnassa viikolla 40

Flaggor som representerar Sveriges nationella minoriteter.
Gävlen kunta järjestää sunnuntaista 29.9. sunnuntaihin 6.10.2019 Minoritetsveckan i Gävle-tapahtumaviikon. Ensimmäistä kertaa järjestettävän viikon aikana on mahdollista osallistua erilaisiin tapahtumiin kuten luentoihin, näyttelyihin ja konsertteihin ympäri Gävlen kuntaa.

– Minoritetsveckan i Gävle on kaikille avoin tapahtumaviikko, jonka tavoitteena on nostaa esiin Ruotsin valtiopäivien tunnustaman viiden kansallisen vähemmistön kieliä ja kulttuureja, kertoo Mira Rutanen, joka työskentelee koordinaattorina Gävlen kunnan Social hållbarhet-yksikössä.

Viikon aikana järjestettävien tapahtumien tarkoituksena on huomioida kansallisten vähemmistöjen kieliä ja kulttuureita osana Ruotsin kulttuuriperintöä. Ruotsinsuomalaista kulttuuria ja suomen kieltä on tarjolla seuraavissa tapahtumissa:

  • Olavi Virta -elokuva, Bomhusin kirjastolla 2.10. klo 13
  • Geflen suomalaisen kerhon tuvalla Hanåsenissa pääsee saunomaan ja tutustumaan suomalaiseen saunakulttuuriin 1.10 ja 4.10. klo 13-15
  • Sveriges Fängelsemuseumissa on esillä nuorista ruotsinsuomalaisista kertova #stoltsverigefinne -näyttely 2.-13.10. Näyttelyn avajaiset ovat 2.10. klo 17
  • Lääninmuseo järjestää luennon suomalaisista sotalapsista 2.10. klo 17
  • Leena Huss luennoi lauantaina 5.10. klo 13 vanhemmille vähemmistökielten elvyttämisestä. Lapsille on tarjolla luennon aikana mahdollisuus askarrella kansallisten vähemmistöjen lippuja. Luennon jälkeen voi kokeilla suomalais-karjalaisia kansantansseja (Länsmuseet, 5.10. klo 13-16).
  • Suomalainen elokuva ”Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja” 6.10. klo 16.00, Bio 7 esittää

Viikon aikana järjestettäviä yhteisiä tapahtumia ovat mm. paneelikeskustelu kansallisista vähemmistöistä (Kaupunginkirjasto, 2.10. klo 18) sekä viikon huipennuksena musikaalinen ilta tanssin ja vähemmistöjen musiikin parissa (Gasklockorna Gävle, 5.10. klo 18-22).

Lisätietoa Minoritetsveckan i Gävle-tapahtumaviikon ohjelmasta löytyy tapahtumakalenterista

Ruotsin viisi kansallista vähemmistöä ovat ruotsinsuomalaiset, saamelaiset, torneolaaksolaiset, romaanit ja juutalaiset. Viisi kansallista vähemmistökieltä ovat suomi, saame, meänkieli, romani chib ja jiddish.

Lisätietoa kansallisten vähemmistöjen oikeuksista

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *