Ruotsinsuomalaisten päivää juhlitaan Gävlessä

Sverigefinska flaggan, ett blått kors med gula ytterlinjer på vit bakgrund.
Ruotsinsuomalaisilla on Ruotsin kalenterissa oma merkkipäivä – ruotsinsuomalaisten päivää vietetään 24. helmikuuta. Päivän tarkoituksena on juhlistaa ruotsinsuomalaisen vähemmistön olemassaoloa ja herättää kiinnostusta ruotsinsuomalaisten kieltä, kulttuuria, historiaa ja oikeuksia kohtaan. Vähemmistön omaksi päiväksi on valittu juuri 24. helmikuuta, koska se on 1800-luvulla vaikuttaneen kirjailija ja kansatieteilijä Carl Axel Gottlundin syntymäpäivä. Hän oli ruotsinsuomalaisuuden pioneeri ja keräsi talteen tietoa metsäsuomalaisten kielestä, kulttuurista ja perinteistä.

Gävlessä ruotsinsuomalaisten päivää juhlistetaan tänä vuonna kulttuuritapahtumin sekä liputtamalla ruotsinsuomalaisten lipulla Raatihuoneen torilla. Erilaisiin ruotsinsuomalaisiin ja suomen kieleen liittyvin kulttuuritapahtumiin on mahdollisuus osallistua sekä ruotsinsuomalaisten päivänä että edeltävänä viikonloppuna.

Lauantaina 22. helmikuuta klo 13–16 Boulognerin puistoalueen valtaa talvifestivaali Vinterfestivalen. Osana päivän ohjelmaa esitetään klo 15 alkaen ruotsinsuomalaisen UusiTeatterin lastenesitys ”Millimetermannen”. Esityksessä Millimetrimies on saanut puhelun teatterista, jossa tarvitaan apua. Rakentamisen, vanhojen mittojen ja pulmanratkaisun erikoisosaaja Millimetrimies saapuu paikalle selvittämään asiaa. Esitys sopii etenkin 5–9-vuotiaille ja se on etupäässä ruotsinkielinen, suomalaisin vivahtein. Talvifestivaalista voi lukea lisää kunnan ruotsinkielisiltä verkkosivuilta.

Sunnuntaina 23. helmikuuta klo 14 alkaen juhlistetaan ruotsinsuomalaisten päivää juhlatilaisuudella Bomhusin Folkets husilla. Ohjelmassa on tukholmalaisen Pihka-teatterin esitys ”Kierrätysgaala”. Esitys koostaa suomalaisen Pirkka-lehden niksipalstan vinkkejä hulvattoman hauskaksi gaalaksi, jossa havainnollistetaan esimerkiksi sukkahousujen, muovipussien ja viinipussien monipuolista uusiokäyttöä. Kahvitarjoilu ja vapaa pääsy! Ruotsinsuomalaisten päivän juhlan järjestää Gävlen suomalainen kerho.

Ruotsinsuomalaisten päivän iltana, maanantaina 24. helmikuuta klo 19 alkaen, suomalainen Red Nose Company esiintyy Gävlen teatterilla. Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama esittävät klovniversion klassikkosadusta ”Keisarin uudet vaatteet”. Klovniduon satutulkinnassa pohditaan massojen käyttäytymistä, valehtelemisen ja huijaamisen mekanismeja sekä vallan vaikutusta ihmiseen. Aina ajankohtaiseen tarinaan punotaan menevää musiikkia Aviciista Abbaan. Luvassa on hauska esitys, joka naurattaa kaikenikäisiä! Esityksessä käytetään suomea ja ruotsia ja se sopii kaikille 6–100-vuotiaille. Ilmaislippuja voi hakea Gävlen teatterin lipunmyynnistä. Lue lisää tapahtumasta Gävlen teatterin verkkosivuilta.

Gävlen kunta toivottaa hyvää ruotsinsuomalaisten päivää 2020! Ruotsinsuomalaisten päivän kulttuuritapahtumia tuetaan suomen kielen hallintoaluevaroin ja ne ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *