Kansalliset vähemmistöt esillä Gävlen vähemmistöviikolla 28.9.–4.10.

Minoritetsvecka_Gavle-1920×1080
Konsertteja, luentoja, näyttelyitä, elokuvia ja tapaamisia – Gävlen vähemmistöviikon ohjelma on täynnä kansallisiin vähemmistöihin liittyviä tapahtumia. Teemaviikon tavoitteena on levittää tietoa kansallisista vähemmistöistä ja vähemmistöjen historiasta, kielistä ja kulttuurista ja sen järjestää Gävlen kunta yhteistyössä paikallisten yhteistyökumppanien kanssa.

Teemoja, joita viikon ohjelmassa tällä kertaa nostetaan esille, ovat esimerkiksi vähemmistöjen kokemukset identiteettiin ja ennakkoluuloihin liittyen, tornionlaaksolainen kirjallisuus, saamelaisten ja romanien historia sekä vähemmistöjen musiikkiperinne. Raatihuoneen kellot soittavat kansallisten vähemmistöjen musiikkia klo 9, 12, 15, 18 ja 21 ja Raatihuoneen torilla liputetaan myös kansallisten vähemmistöjen lipuilla.

Vähemmistöviikkoa on suunniteltu vuoden alkupuolelta lähtien. Maaliskuussa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa kansalliset vähemmistöt saivat mahdollisuuden jättää kunnalle toiveita ja ehdotuksia vähemmistöviikon ohjelmaan liittyen.

– Todella hienoa, että saimme toiveita ja ehdotuksia kaikilta viideltä kansalliselta vähemmistöltä. Kaikki vähemmistöt toivovat, että teemme näkyväksi vähemmistöjen kulttuureja, kieliä, historiaa ja kokemuksia, kertoo kunnan strategi Eeva Östberg.

Vähemmistöjen toiveet ovatkin olleet tärkeä pohja tämänvuotisen vähemmistöviikon suunnittelulle. Maaliskuussa järjestetyn keskustelutilaisuuden jälkeen moni asia on ehtinyt muuttua ja koronapandemia on vaikuttanut myös vähemmistöviikon suunnitteluun.

Kunnan kulttuurikoordinoija Kalle Wedin on ollut vastuussa vähemmistöviikon ohjelman koordinoinnista. Hän kertoo, että ohjelmatarjonta on täytynyt sopeuttaa koronatilanteeseen sopivaksi, mutta hänen lähtökohtanaan on ollut, että vähemmistöviikko järjestetään joka tapauksessa. Suurten yleisötapahtumien sijaan järjestäjät ovat satsanneet näyttelyihin, digitaalisiin ja pienempiin paikan päällä järjestettäviin tapahtumiin.

Ruotsinsuomalaista yleisöä kiinnostavia tapahtumia ovat esimerkiksi:

  • Elokuvanäytös ”Laulu koti-ikävästä” 28.9. klo 18.30, paikka: Heliga trefaldighets kyrka, järjestäjänä Ruotsin kirkko.
  • Tornionlaaksolaisen kirjailijan Mona Mörtlundin digitaalinen luento ”I staden viskade vi de gamla orden” 30.9. klo 9-10, järjestäjänä Gävleborgin alue ja lääninhallitus.
  • Suomenkielinen tapaaminen Forsbackan kirjastossa 1.10. klo 10, kahvitarjoilu ja suomalaisia kirjavinkkejä. Järjestää Forsbackan kirjasto ja Gävlen kunta.
  • Vuokko-Vera Boman kertoo työstään Suomen romanien parissa 1.10. klo 15. Luento on ruotsinkielinen, paikka: Bomhus Folkets hus. Järjestäjänä Bomhusin kirjasto.
  • Suomalaisen kansanmuusikko Anna Fältin metsäsuomalaisten musiikkiperinteisiin keskittyvä konsertti ”Finnskogarnas magi, besvärjelser och runosånger” 1.10. klo 20. Konsertti on katsottavissa netin kautta ja sen järjestää Studieförbundet Vuxenskolan yhteistyössä Gävleborgin alueen kanssa.
  • Gävlen suomalaisen kerhon lähiradiolähetykset taajuudella 102,7 MHz 3.10. klo 16-17.30 toivemusiikkia ja klo 18-19 suomirockia.
  • Uutta suomalaista elokuvaa -elokuvanäytös ”Ihmisen osa” (Människans lott) 3.10. klo 20.15 Bio 7:anissa (Gasklockorna). Liput: 90 kr ja eläkeläiset ja opiskelijat 70 kr. Järjestää Bio 7:an ja Gävlen kunta.
  • Suomalainen messu 4.10. klo 14 Hemlingbyn kirkossa. Pappina Martti Halming. Järjestää Ruotsin kirkko.
  • Uuden Teatterin lastenteatteriesitys ”Millimetermannen” 4.10. klo 12 Gävlen kaupunginkirjastolla. Esitys sopii etenkin 5–8-vuotialle lapsille perheineen ja on pääosin ruotsinkielinen, mutta siinä käytetään myös suomea. Järjestää Gävlen kunnan kulttuuritoimi.

Vähemmistöviikon ohjelma on koottu kokonaisuudessaan sivulle www.gavle.se/minoritetsveckan.

Gävlen kunnan yhteistyökumppaneina vähemmistöviikon toteuttamisessa ovat olleet muun muassa Gävlen kirjastot, Bio 7:an, Gävlen suomalainen kerho, Gävles Romska förening, Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg, Fängelsemuseum, Länsmuseet Gävleborg, Kultur Gävleborg/Region Gävleborg, Svenska kyrkan i Gävle, Folkets hus och parker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *