Furugårdenin uusi nuotiopaikka

Tre händer håller upp kåsor med dryck över en eldstad med grillad korv.
Furugårdenin suomenkielisellä osastolla juhlittiin marraskuun puolivälissä nuotiopaikan avajaisia. Nuotiopaikka on osa vanhustenhuollon suomalaiseen kulttuuriin keskittyvää kehitystyötä. Suomenkielisillä gävleläisillä on oikeus suomen kieleen ja oman kulttuurinsa säilyttämiseen myös vanhustenhuollon palveluiden piirissä.

Suomenkielinen hoito- ja hoivaosasto sijaitsee Furugårdenin hoito- ja hoivakodissa Valbossa. Viime vuosien aikana kunnan vanhustenhuollossa on kehitetty suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin työtä. Henkilökunnalle on esimerkiksi järjestetty kieli- ja kulttuurikoulutuksia ja suomenkielisellä osastolla on järjestetty erilaisia kulttuuritapahtumia.

Monille suomalaisille luonto, ulkona liikkuminen ja elävä tuli ovat tuttuja ja erityisen rakkaita asioita. Vanhustenhuollon suomenkielistä toimintaa koordinoiva Teija Pettersson kertoo, että idea nuotiopaikasta lähti siitä, että suomenkielisen osaston asukkaille haluttiin paikka, jossa voitaisiin istua yhdessä tulen ääressä, grillata makkaraa ja jutella menneistä ajoista. Useimmilla ikäihmisillä on muistoja ja kokemuksia saunan sytyttämisestä ja ruoanlaitosta puuhellalla.

Nuotiopaikka on tehty hirsistä ja se on suunniteltu niin, että myös pyörätuolilla liikkuminen on mahdollista. Koronatilanteessa ulkoilmatapahtumat sopivat erityisen hyvin ja nuotiopaikalla järjestetäänkin henkilökunnan toimesta erilaisia pienimuotoisia tapahtumia. Suomenkielisen osaston asukkaat pääsevät esimerkiksi grillaamaan suomalaista makkaraa. Jatkossa nuotiopaikan on tarkoitus olla myös omaisten varattavissa, jotta he voivat tavata siellä Furugårdenissa asuvia läheisiään.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *