Dream Orchestra Gävle

Dream Orchestra Gävle är en nystartad orkester som i huvudsak består av ensamkommande ungdomar från Gävle. Den är en del i Kulturskolans El Sistema.

-I orkestern talas en mängd olika språk men musiken är vårt gemensamma språk. Vi ger en minikonsert med fem stycken, som är möjliga efter en termins repetition. Ungdomarna är helt nya på sina instrument. Det har gått väldigt bra och vi är ca 25 musiker, två mentorer och fyra pedagoger, säger Ulrika Svedén, processledare El Sistema i Gävle.

Orkestern består av unga från bland annat Afghanistan, Iran, Irak, Kongo, Eritrea, Etiopien, Gambia, Senegal, Nigeria, Colombia, El Salvador och Sverige. Orkestern leds av pedagoger från Kulturskolan och två volontärer.

-Vi vill ha ett samhälle där alla har en plats och där alla känner sig delaktiga. Riktigt så ser det inte ut idag. I en orkester måste vi samarbeta, sträva mot samma mål, kämpa, skratta och gråta, men alltid finnas där för varandra. Vi vill att orkestern ska bli en trygg punkt i tillvaron, där vi utvecklas musikaliskt och socialt, säger Ulrika Svedén.

Gävles Dream Orchestra har orkestern i Göteborg som förebild och inspiration och deras konstnärlige ledare Ron Davis Alvarez är Gävles mentor.

Bakgrund

Dream Orchestra startade i Göteborg för två år av El Sistema Sveriges konstnärlige ledare Ron Davis Alvarez som själv är uppvuxen inom El Sistema i Venezuela,som är dess ursprungsland.

Ron Davis Alvarez var relativt ny i Sverige 2015 och såg många unga människor med stora plastkassar som satt på Centralen i Göteborg. Han förstod att det var stora flyktingströmmar av ensamkommande ungdomar som saknade kontakt med det svenska samhället. De saknade tillhörighet,  trygghet, mat, boende…i princip allt. Han bestämde sig då för att starta en orkester för denna grupp.

Med sin egen upplevelse av orkesterverksamhet i ett land där det bokstavligen är livsfarligt att gå själv ute på gatan, så visste han att det kan rädda ett liv. På riktigt. Orkestern i Göteborg startade med tre ungdomar som lärde sig spela fiol. Idag består orkestern av ca 60 ungdomar och liknar en symfoniorkester. Orkestern är som en andra familj för ungdomarna där självförtroenden växer i takt med att den musikaliska kunskapen växer. Orkestern och arbetssättet har rönt stor uppmärksamhet i Sverige och utomlands.

Vad tycker du?
  • Gilla (1)
  • Älska (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)