Fjärilssläpp med Milboskolan

I fredags var det äntligen dags för fjärilssläpp på Milboskolan och eleverna i årskurs 2 fick se sina fjärilar flyga ut i naturen.

För några veckor sedan fick alla elever en varsin tistelfjärilslarv att ta hand om. Under veckorna har de sedan sett hur den har växt, förpuppat sig för att till slut kläckas till en vacker fjäril. Fjärilarnas liv är ett tema inom NTA (Naturvetenskap och teknik för alla) där huvudsyftet är att eleverna ska utveckla sina kunskaper inom biologi. Tillsammans med sina lärare och pedagoger har de i sina samtal och studier till exempel fått kunskap om djur och växters livscykler och hur ekosystemet fungerar. Temat innebär också enkla fältstudier och naturvetenskapliga undersökningar.  Eleverna får dessutom öva sitt skrivande och andra uttrycksformer när de dokumenterar i sin fjärilsbok.

Trots att det var en härlig känsla att se fjärilarna lyfta ur sina fjärilshus och ge sig ut i naturen så uppstår också många frågor och känslor hos barnen när fjärilarna ger sig av. Bland hurra-rop och hej då-hälsningar dök det upp frågor som; Hur ska de klara sig nu och vad händer med den fjärilen som har tappat en vinge? Så lärandet fortsätter och det blir ett fint tillfälle för lärare och pedagoger att berätta mer om till exempel näringskedjorna i vårt ekosystem.

Fjärilarnas liv är ett NTA-tema för årskurs 1-3 och Ljungbergsfonden har finansierat våra NTA-lådor (materialsatser) för detta tema.

Tack vare alla duktiga elever har nu Gävle fått fler fjärilar!

Eleverna följer och dokumenterar fjärilarnas liv från larv till fjäril