Glada elever fick lära om återbruk och vatten på ett lekfullt sätt – kultur för förskoleklasser i Boulognerskogens cirkustält

Under tre förmiddagar i början av juni bjuds Gävle kommuns elever i förskoleklass in till cirkustältet i Boulognerskogen för att ta del av föreställningen ”Blött och sött i cirkustältet – en dag om återbruk och vatten”. Det är Utbildning Gävles kultursamordnare Monica Wallman som ansvarar för detta Skapande skola-arrangemang som är ett lyckat samarbete mellan Gävle kommun, Gästrike återvinnare och Region Gävleborg.

På tisdagen den 4 juni är förväntansfulla elever från bland annat Bergby centralskola och Sörbyskolan på plats i cirkustältet. Det är en härligt solig dag, och många av barnen är klädda i sommarkläder. Först ut är Kalle Wedin som i egenskap av Mr K roar barnen med sin återbruksvarieté. Han får ett rungande svar från barnen på sitt inledande ”Hej allihopa!”. Mr K berättar att han har hjälp sin morfar att flytta. I samband med det har han fått ta över en del grejer, bland annat en hopfällbar pall och en resväska med klistermärken från olika ställer i världen. När han förbereder sig för att spela fiol för första gången visar det sig att fiolfodralet inte alls innehåller en fiol, utan en massa andra saker. Där finns till exempel tre svärd som Mr K modigt jonglerar med och ett hopprep som han med barnens hjälp till slut lär sig att använda. Mycket skratt blir det när han sätter på sig den röda clownnäsa som också finns med i fiolfodralet. Återbruksvarietén avslutas med den klassiska äppeljongleringen då Mr K äter av de äpplen han samtidigt jonglerar med – barnen klappar händerna under tiden på Kalles uppmaning: ”en tugga, ett klapp”!

Upp på scenen kommer nu Vattenmannen och Speed som ska ta med barnen på ett djupt äventyr i havet. Fast Vattenmannen tvekar, han är jättenervös inför att spela på sin mormors synt som han har tagit med. När han efter mycket tvekan börjar spela visar det sig dock att han har tjuvtränat med mormor, och Speed blir mäkta imponerad. Det är mycket sång i Vattenmannen och Speeds nummer, och alla sånger har koppling till vatten. Barnen får bland annat sjunga med i en låt om att det är samma vatten överallt på jorden och en annan om H2O där en strof lyder ”Varje syster, varje bror behöver H2O”. Barnen får också komma upp och vara med på scenen; i ”Dubbelchansen” får två frivilliga barn sätta på en badmössa med isbjörnsmotiv utanpå Vattenmannens dykardräktshuvud – och de slår rekord! Andra barn får visa upp sina bästa danser på scenen medan resten av publiken dansar med, det svänger rejält!

Efter knappt en och en halv timme får barnen gå ut i det vackra vädret på gården utanför tältet för att bland annat mingla med Vattenmannen och Speed, testa jonglering och andra cirkuskonster med Mr K och pyssla maracas av toarullar och makaroner med Gästrike återvinnare. Ett par barn tillfrågas om vad de tyckte om föreställningen – de svarar att det var jätteläskigt med svärden och att Vattenmannen och Speed var jätteroliga. Där i gröngräset avslutas det fina arrangemanget och många av eleverna åker buss tillbaka till sina skolor. Några klasser stannar kvar en stund i Boulognern, de ska äta medhavd matsäck på gräsmattan vid lekplatsen i det soliga försommarvädret.

 

Vad tycker du?
  • Älska (2)
  • Gilla (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)