Vi jobbar förebyggande med barn, unga och deras föräldrar

Britt-Marie Holm - familjebehandlare, Maria Pettersson - fältassistent, Monica Larsson Forsberg - familjebehandlare.
Det förebyggande arbetet för att minska våld pågår på många plan i kommunen. En viktig del är att ge föräldrar stöd i sin föräldraroll och att möta Gävles barn och unga ute på fält, i deras vardag.

– Att vara förälder är mycket glädje men det innebär också en hel del utmaningar. Genom att erbjuda föräldrar och familjer ett lättillgängligt stöd, både enskilt och i grupp, så får de redskap att hantera situationer som uppstår på lugnare och för barnen tryggt sätt, säger Britt-Marie Holm, familjebehandlare, Gävle kommun.

Britt-Marie arbetar på Familjestödet som erbjuder föräldrar i Gävle kommun kostnadsfritt föräldraskapsstöd i olika former. Stödet innefattar både enskilda samtal och föräldragrupper. Samtalen kan handla om allt från barns självkänsla och trygghet till ansvar och gränser. Hit kan föräldrar med barn upp till 20 år vända sig.

Monica Larsson Forsberg, familjebehandlare, har föräldragrupper för separerade föräldrar i konflikt, Barn i föräldrars fokus.

– Där får föräldrar möjlighet att förstå hur barnen påverkas av konflikten. Vilken förälder vill jag vara i mina barns liv? Föräldrarna får till exempel kunskap våld, barnkonventionen och kommunikation. Information varvas med gruppdiskussioner. Att inge hopp hos föräldrarna är också en viktig del i vårt arbete, säger Monica.

Bland Gävles barn och unga finns kommunens fältgrupp ute på skolan, fritidsgården eller i stadsdelen. De deltar även i undervisning och dialoger kring de våldspreventiva metoderna Agera tillsammans och Machofabriken.

Fältarna arbetar med förebyggande insatser både på gruppnivå och i vissa fall, där det finns en särskild oro, även på individnivå. Samverkan sker med flera aktörer såsom exempelvis BIG, polisen, Gavlegårdarna, Gavlefastigheter, ungdomsgårdar och skolor i Gävle kommun.

– Kan vi gemensamt genom vårt arbete minska våld är det en stor framgång. Vi måste minska alla typer av våld, såväl det fysiska som psykiska och sexuella, säger Maria Pettersson, fältare.

Just samarbete är en viktig faktor i det våldsförebyggande arbetet.

– Samhället måste jobba på flera fronter samtidigt; både försöka förhindra att problem uppstår och samtidigt ge stöd till de som är utsatta för våld och även de som utsätter andra. Det är viktigt att hjälpa människor att bryta mönster, ge hopp om att förändring är möjlig och hjälp att hitta andra lösningar, säger Britt-Marie Holm.

#enveckafrifrånvåld #tasnacket #gävlefrittfrånvåld #frifrånvåld