Gävlen kunnan Kulttuuripalkinto 2021

Vy över Gavleån.
Gävlen kunnan Kulttuuripalkinnon vuonna 2021 saa Skottes Musikteater. Perustelu: "Koska he fantastisella ja aivan ainutlaatuisella tavalla rikastuttavat Gävlen kulttuurielämää ammattimaisella lastenteatterilla."

Gävlen kunnan Kulttuuripalkinnon 2021 saa Skottes Musikteater

Skottes Musikteater on useiden vuosikymmenien ajan luonut korkealaatuisia teatteriesityksiä lapsille ja nuorille erittäin mukaansa tempaavalla tavalla. Harvat pystyvät esittämään niin koskettavan innostuneesti tarinan ja musiikkia kuin Skottes Musikteater, joka suhtautuu vakavasti lastenkulttuuriin ja tarjoaa elämyksiä, jotka säilyvät lasten mielessä kauan. Esimerkkeinä monen mieleenpainuvan näyttämöllepanon joukosta voidaan mainita ”Adjö Herr Muffin”, herkkä tarina elämästä ja kuolemasta, ja ”Kainos sång” (Kainon laulu), joka kertoo suomalaisesta pakolaislapsesta toisen maailmansodan aikana – esitys, joka myös tuo nykypäivien pakolaislasten äänen kuuluviin. Skottes Musikteater on Ruotsin vanhimpia vapaita teatteriryhmiä. Ryhmä aloitti toimintansa musiikkiorkesterina Luulajassa 1976, mutta kehittyi teatteriryhmäksi, joka panosti lastenteatteriin. 1983 Gävlen kunta haki lasten- ja nuortenteatteriryhmää ja Skottes Musikteater muutti kaupunkiin. Siitä lähtien Skottes Musikteater on toiminut kiertävänä teatteriryhmänä sekä eri puolilla Ruotsia että ulkomailla, ja useimmilla lapsilla Gävlessä on varmasti jossakin yhteydessä ollut ilo nauttia Skottes Musikteaterin esitys. Skottes Musikteater jatkaa kehittymistä ja pandemian ensimmäisen kesän aikana teatteriryhmä sopeutti kunnioitusta herättävän nopeasti toimintansa ja kohtasi yleisönsä ulkona.

Palkintosumma on 25 000 kruunua.

Yleiset kulttuuristipendit 2021

Gävlen kunnan yleiset kulttuuristipendit 2021 on jaettu Elin Perssonille ja Vidya Sundbergille.

Stipendit, joilla tuetaan eri aloilla toimivia ammattimaisia taiteilijoita ja kulttuurityöntekijöitä, jaetaan henkilöille tai ryhmille.

Elin Persson on kirjailija, joka asuu ja työskentelee Uumajassa. Hän on kasvanut Ockelbossa ja Gävlessä. ”Elin Perssonin kirjoissa liikutaan sosiaalisessa ja tunneperäisessä ilmapiirissä. Hän sanoittaa asiallisen terävästi sokeita täpliä meitä kaikkia koskettavissa aiheissa. Yksin tulleet pakolaislapset, maaseutu ja nuoret aikuiset muodostavat taustan latautuneille tarinoille ja uhanalaisessa asemassa olevien elämänkohtaloille. Hänen tarinansa kertovat syvälti henkilökohtaisista ja sosiaalisesti heikossa asemassa olevien tilanteesta. Tarinoista ilmenee kutsumus, empaattinen halu tuoda näkyviin sellaista, mitä me aina emme näe.”

Perustelu: Elin Persson saa Gävlen kunnan yleisen kulttuuristipendin 2021 tärkeästä yhteiskuntavastuullisesta toiminnasta kirjallisuuden laatuun yhdistettynä.

Vidya Sundberg on laulaja, muusikko, säveltäjä, järjestäjä ja tuottaja, joka on kasvanut Gävlessä ja asuu täällä. ”Vidya Sundbergillä on vankka koulutus ja laaja kokemus muusikkona. Hänen ensimmäinen levynsä julkaistiin vuonna 2011, ja se sai hienot arvostelut. Siitä lähtien hän on ainutlaatuisella musikaalisuudellaan ollut mukana erilaisissa asetelmissa ja yhteyksissä. Hänen musiikkinsa liukuu popin, jazzin ja improvisaation välillä. Stipendi tulee toimimaan The Papillon-albumin luomisen ja julkaisemisen tukena.”

Perustelu: Vidya Sundbergille jaetaan Gävlen kunnan yleinen kulttuuristipendi 2021 oman taustan ja oman maailmannäkemyksen luovasta tutkimisesta ainutlaatuisen musikaalisen ilmaisun avulla.

Stipendisumma on 2 x 15 000 kruunua.

Kunniastipendi 2021

Gävlen kunnan kunniastipendi 2021 ansiokkaista panoksista kulttuurin alueella on jaettu Uje Brandeliukselle.

Perustelu: Uje Brandelius saa Gävlen kunnan kunniastipendin, koska hän jatkuvasti tuo näkyviin tärkeitä kysymyksiä ja koska hän on monipuolisella taiteellisuudellaan saanut ihmiset yhdistämään Gävlen kiinnostaviin kulttuurivaikutteisiin.

Uje Brandelius. Muusikko, laulaja, näyttelijä ja journalisti Uje Brandelius tuli 9-vuotiaana Gävleen. Hän on toiminut sekä Ruotsin Radion P3:n että P4 Gävleborgin ohjelmanjohtajana. Hän on myös ollut mukana muun muassa SVT:n Studio Popissa ja työskennellyt toimittajana Arbetarbladet-lehdessä. Uje perusti tunnetun pop-bändin Doktor Kosmos yhdessä ystäviensä kanssa, joihin hän oli tutustunut käydessään Gävlen Vasaskolanin lukiota. Kappaleiden teksteissä kuvaillaan usein arkielämää ja nykyaikaa ja niitä leimaavat ajatukset sosiaalisista epäoikeudenmukaisuuksista. Ensimmäisen soololevynsä ”Spring, Uje, spring” hän julkaisi vuonna 2015 ja sen jälkeen hän loi myös samannimisen omaelämäkerrallisen näyttämöesityksen. Näyttämöesityksen ensi-ilta oli vuonna 2016, se on sovitettu monelle näyttämölle Ruotsissa ja filmatisoitu vuonna 2020. Menestyselokuva voitti tänä vuonna kolme Guldbagge-palkintoa – yhden Parhaasta elokuvasta ja kaksi, jotka Uje itse voitti Parhaasta miespuolisesta pääroolista ja Parhaasta käsikirjoituksesta. Lastenkirjojen kirjoittajana Uje on lisäksi nimetty Augustpriset-palkinnon ehdokkaaksi kirjasta ”Hemma hos Harald Henriksson”.

Stipendisumma on 15 000 kruunua.

Bo Linden stipendi 2021

Bo Linden stipendi 2021 toiminnasta musiikin alueella on jaettu Kasper Wennbergille. Hän saa sen musikaalisuutensa vuoksi ja koska hän pyrkii ajan myötä vahvistamaan Gävlen jazzelämää itse säveltämällään musiikilla.

Kasper Wennberg on muusikko, joka on syntynyt ja kasvanut Gävlessä. Kasper Wennberg aloitti soittamisen hyvin nuoressa iässä. Hän on muun muassa soittanut Gävle Big Bandissä ja joissakin muissa asetelmissa. Hän opiskelee nyt Näyttämö- ja musiikkikorkeakoulussa Göteborgissa. Kasper Wennbergillä on henkilökohtaista tarmokkuutta ja hän musisoi selkeän määrätietoisesti, minkä vuoksi hänelle ennustetaan pitkää uraa muusikkona ja säveltäjänä opintojen jälkeen.

Stipendi tullaan käyttämään omassa nimessä julkaistavaan albumiin, joka sisältää ainoastaan alkuperäismusiikkia.

Stipendisumma on 15 000 kruunua.

Ejva Dammin stipendi 2021

Ejva Dammin stipendi 2021 jaetaan Ann-Catrin Olssonille, Moa Gustafssonille ja Emelie Farkasille.

Ann-Catrin Olsson, s. 1984, on Gävlessä asuva kuvataiteilija. Koulutus Uumajan taidekorkeakoulussa. Master-tutkinto vapaassa taiteessa vuonna 2015. ”Ann-Catrin Olssonin asetelman tai veistoksen katseleminen herättää mielihyvää luovia kulttuuriantropologisia ajatuksia. Taideteoksiin on valettu tietoinen fyysinen liike, jolla on ehdoton yhteys kehoon. Miten me viestimme kehollamme ja mitä jälkiä kehon liikkeet jättävät yhteiseen arkeemme. Koreografin joustavuudella hänen taiteelliset tuntosarvensa tutkiskelevat kulttuurisia kaavoja ja kysymystenasetteluja”.

Ann-Catrin Olssonille jaetaan Ejva Dammin stipendi 2021 poikkitieteellisestä näkemyksestä ja ruumiillisesta aistimuksesta.

Moa Gustafsson, s. 1991, on Gävlessä kasvanut kuvataiteilija, joka asuu Malmössä. Koulutus Uumajan taidekorkeakoulussa. Master-tutkinto vapaassa taiteessa 2019. ”Moa Gustafsson luo taidetta oman fyysisen olemuksensa pohjalta ja suhteessa luonnon elementteihin. Tutkimusretkillä meren rannalle hän etsii vastauksia kysymyksiin sellaisista materiaaleista kuten savi ja hamppu. Taiteellinen prosessi visualisoi runollista yhdenpitävyyttä ajatuksen ja toteutuksen välillä. Paikasta tulee synnyttävä voima veistokselle, josta tulee episentrumi sekä pienille että suurille kysymyksille”.

Moa Gustafssonille jaetaan Ejva Dammin stipendi 2021 herkkätuntoisesta abstraktiotasosta ja runollisista ominaisuuksista.

Emelié Farkas, s. 1991, on kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Gävleborgissa. Gävlen taidekoulu 2018 – 2020. ”Emelié Farkasin suuret maalaukset raskasmateriaaliset veistokset välittävät voimakasta energiaa ja kertojankykyä. Klassisesti muotoillut lempeäkatseiset eläimet kohtaavat säihkyvän keramiikan ja maalatun luonnon. Taiteessa voi aavistaa viitteitä Lewis Carrolistä ja Kenneth Grahameistä, mutta vaikutelmaksi tulee mielikuvituksen sijasta, Emelié Farkasin maanläheisen taiteellisen läsnäolon vuoksi, enemmän henkilökohtainen nykyajan kuvaus sadunomaiseen kimallukseen kiedottuna.”

Emelié Farkasille jaetaan Ejva Dammin stipendi 2021 hänen korkean tavoitetasonsa, jossa yhdistyy klassinen käsityöperinne.

Stipendisummat ovat 35 000 kruunua/stipendi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *