Du som är anhörig

Hur du ansöker som anhörig, alternativ till god man eller förvaltare och vad som gäller om huvudmannen avlider.

Ansök om godmanskap eller förvaltarskap som anhörig

Mycket av den information som vi riktar till huvudmännen kan du som anhörig också ha nytta av. Huvudman kallar vi den som behöver eller har hjälp av en god man eller förvaltare. Som nära anhörig har du samma möjligheter att ansöka om anordnande, byte eller förändring av godmanskap eller förvaltarskap som huvudmannen själv. Mer information om godmanskap och förvaltarskap.

Om du som nära anhörig anser att en person i din närhet behöver en god man eller förvaltare kan du ansöka om god man eller förvaltare.

Ansök om god man eller förvaltare som anhörig

Andra hjälpinsatser

Många gånger kan det finnas enklare sätt att lösa en persons hjälpbehov. Det avgörande för vilka sätt du kan använda är om huvudmannen förstår vad saken gäller eller inte. Med det menas läkarens bedömning av om huvudmannen kan förstå innebörden av ett godmanskap eller förvaltarskap.

  • Om läkaren bedömer att huvudmannen förstår finns det alternativ till godmanskap och förvaltarskap.
  • Om läkaren bedömer att huvudmannen inte förstår vad saken gäller finns det saker du som nära anhörig kan hjälpa till med utan att behöva vara personens goda man eller förvaltare.

Alternativ till god man eller förvaltare

En person som behöver hjälp med att ta hand om sin ekonomi och i kontakten med myndigheter kan skriva en fullmakt till någon. Den som har fått fullmakt har då rätt att företräda personen i fråga i både bankärenden och i kontakt med myndigheter. För att den med fullmakt ska kunna sköta personens ekonomi behöver en fullmaktsblankett fyllas i hos banken.

Boendestödjare är en insats som syftar till att skapa en fungerande och förutsägbar struktur i vardagen för en person. En boendestödjare kan även hjälpa till och stötta personen i kontakten med myndigheter. Ansökan och regler för boendestöd.

Den som lider av långvarig psykisk problematik kan få hjälp av ett personligt ombud. Ett personligt ombud fungerar som ett stöd i kontakten med till exempel vårdgivare och myndigheter. Läs mer om personligt ombud. 

Förmedlingsmedel är en biståndsinsats med målsättningen att hjälpa dig att få bättre kontroll och planering över din ekonomi. Insatsen innebär i praktiken att socialtjänsten betalar dina räkningar åt dig och portionerar ut pengarna som blir över till dig. Förmedlingsmedel kan vara ett bra alternativ till godmanskap eller förvaltarskap.

För att få insatsen krävs inte att du behöver hjälpen på grund av till exempel sjukdom, försvagat hälsotillstånd eller psykisk hälsa. Mer information om förmedlingsmedel som insats.

Som nära anhörig kan du enligt lagen om anhörigbehörighet hjälpa till med att vidta vanliga rättshandlingar kopplade till den dagliga livsföringen åt en person utan att ha fullmakt.

Förutsättningen för att du som nära anhörig ska kunna hjälpa till med detta utan fullmakt är att personen på grund av till exempel sjukdom, försvagat hälsotillstånd eller psykisk ohälsa inte längre har möjlighet att själv fatta beslut om sin ekonomi. Hälsotillståndet som gör att personen inte längre kan fatta beslut själv måste ha inträffat efter 18-årsdagen. Bedömningen om personen förstår vad saken gäller eller inte ska göras av en läkare.

Som nära anhörig kan du med stöd i dessa regler hjälpa personen med att betala räkningar och ansöka om insatser som till exempel ekonomiskt bistånd, sjukpenning, aktivitetsersättning och andra periodiska stöd.

Vi kan avstyrka att godmanskap och förvaltarskap anordnas om reglerna om hjälp av nära anhörig kan användas istället. Om du ändå vill ansöka om god man eller förvaltare behöver du förklara varför det inte går att hjälpa personen genom lagen om anhörigbehörighet.

Byte av god man/förvaltare

Om din anhörige har en god man eller förvaltare och vill byta till en annan god man/förvaltare skickar du in en ansökan till oss.

Om huvudmannen avlider

En god man eller förvaltares uppdrag upphör samma dag som huvudmannen avlider. Det blir istället huvudmannens dödsbo som tar över ansvaret för att betala eventuella kvarvarande räkningar.

Den gode mannen eller förvaltaren ska inom en månad från det att huvudmannen avlidit lämna in sin slutredovisning rörande huvudmannens ekonomi till Överförmyndarnämnden. När nämnden har granskat klart slutredovisningen skickar vi ut alla årsredovisningar till en av dödsbodelägarna som rekommenderat brev. Brevet måste hämtas ut på ett utlämningsställe.

Du som tar emot redovisningshandlingarna har tre års klanderrätt. Det innebär att du under dessa tre år har rätt att granska redovisningarna och ställa frågor till den gode mannen eller förvaltaren om sådant som det finns funderingar kring. Om det kan konstateras att huvudmannen har lidit av ekonomisk skada, det vill säga förlorat pengar, på grund av något som ställföreträdaren antingen har gjort eller låtit bli att göra kan du begära ersättning för den skadan.

I första hand ska du ta kontakt med din god man eller förvaltare för att se om det går att komma överens om vilken ersättning som ska utgå. Om ni inte kan nå en överenskommelse kan du vända dig till tingsrätten och väcka talan om ersättning från ställföreträdaren. Det är då tingsrätten som avgör om dödsboet har rätt till ersättning och vilket belopp som ska utgå. Tingsrätten behöver underlag som visar den ekonomiska skada huvudmannen lidit.