Dagvattendammar i Teknikparken

Klimatanpassning – Tillsammans klimatanpassar vi Gävle

Klimatet förändras och extrema väderhändelser blir mer vanligt förekommande. Tillsammans kan vi stärka samhällets motståndskraft och förbättra beredskapen. Här hittar du information om vad Gävle kommun gör och tips på vad du som kommuninvånare och fastighetsägare kan göra för att bidra till att göra Gävle kommun mer klimatanpassat och robust.

Risker med extremväder

Extremväder till följd av klimatförändringar medför betydande risker för kommunens verksamheter, invånare och våra ekosystem.

  • Översvämningar orsakade av skyfall, höga flöden i vattendrag och höga havsnivåer kan skada byggnader, vägar och annan infrastruktur, vilket leder till höga kostnader, avbrott i viktiga samhällsfunktioner och risk för personskador. Ett tydligt exempel är översvämningen som följde skyfallet i augusti 2021.
  • Ras, skred och erosion kan orsaka att exempelvis slänter mot åar kollapsar, vilket kan skada människor, byggnader och vägar.
  • Långvarig torka kan påverka vattenförsörjningen, jordbruket och risken för skogsbrand.
  • Värmeböljor ökar hälsorisker, särskilt för äldre och andra utsatta grupper.
  • Stormar kan skada el- och telekommunikationsnät, vägar och människor, vilket gör samhällen sårbara och försvårar insatser vid kriser.
  • Extremväder kan öka belastningen på räddningstjänst och andra kritiska aktörer, vilket kan påverka både akuta och långsiktiga insatser negativt.

Så jobbar kommunen för att minska risker

För att möta riskerna med extremväder arbetar vi med att förbereda samhället för att bättre kunna hantera krissituationer när de uppstår. Samtidigt anpassar vi samhället genom åtgärder för att förebygga skador på lång sikt. Här ger vi exempel på detta arbete.

För att undvika skador vid kraftiga regn och höga flöden i vattendrag anpassar vi markytor där vatten kan samlas tillfälligt för att sedan ledas bort på ett säkert sätt. Ytorna anläggs på ett sätt som gör att de kan användas för annat såsom till lek, sport eller promenader under de allra flesta dagar, men samlar vatten vid extremväder. I vissa fall utgörs ytorna av dammar eller våtmarker. Just nu undersöker vi var flera sådana ytor kan placeras bland annat i Andersberg, Hemlingby, Hemsta, Fridhem, Sätra och Gävle innerstad.

För att undvika stor påverkan på samhället och skydda sårbara grupper vid extrema väderhändelser anpassar vi bland annat skolor, förskolor och äldreboenden. Åtgärderna syftar till att undvika och minska skador på byggnader, tekniska installationer och människor. Åtgärder genomförs också för att skydda exempelvis viktiga el- och vattenanläggningar.

Vi genomför åtgärder för att stabilisera skredkänsliga åkanter längs Gavleån. Första etappen vid konserthuset och Strömvallen pågår för att minska risken för skador och samtidigt öka tillgängligheten till ån.

Regn och grundvatten samlas naturligt vid lågt liggande vägpartier, vilket kan leda till skador och skapa trafikstörningar. Vid särskilt utsatta vägsträckor och viadukter planerar vi pumpsystem som snabbt kan leda bort vatten till säkra ytor vid översvämning.

För att skydda våra ledningsnät och minska mängden skador vid kraftiga regn jobbar Gästrike Vatten med att anlägga nya och förbättra gamla ledningar i olika delar av kommunen. Detta arbete omfattar både dag- spill- samt vattenledningsnätet. I samband med förnyelse av vårt ledningsnät ser vi även över kapaciteten i dagvattennätet och utreder och försöker bygga bort kapacitetsbrister. Ledningsnätet ska vara anpassat för att hantera normala regn, inte ett skyfall. Ett normalt regn motsvarar ett regn som faller i genomsnitt var tionde år.

Mer info om åtgärder på ledningsnätet hittar du på Gästrike vattens hemsida: Skyfallet 2021 – vad har hänt sedan dess?

Riskkartor för översvämning

Gävle kommun har tagit fram karteringar och analyser som kan hjälpa oss att förstå var det finns stora risker vid extrema väderhändelser. I denna karttjänst kan du se var vatten förväntas ställa sig på markytan vid skyfall och vid höga flöden i Gavleån, Testeboån och Hemlingbybäcken. Dessa översvämningskartor kan synliggöra var det kan finnas behov av åtgärder för att förebygga skador.

Det är viktigt att tänka på att riskkartorna bygger på modeller som kan skilja sig från verkligheten. Kartorna ska tolkas som prognoser för ett område i staden utifrån scenarier som exempelvis storleken på ett regn, och inte som exakt sanning för enskilda fastigheter. Det kan också finnas andra orsaker till risker för skador än vatten på markytan,  men i de här kartorna visas endast ytvatten

Klicka här för att öppna karttjänsten i ett nytt fönster.

För invånare

Gävle kommun kan göra mycket för att förebygga skador och bättre hantera extrema vädersituationer för samhället i stort och för våra samhällsviktiga funktioner. Men kommunens arbete och ansvar kommer inte att vara tillräckligt för att skydda alla individer och fastigheter i kommunen för alla tänkbara extrema väderhändelser. Det gäller både beredskap i en akut situation och förebyggande arbete för att minska skador och konsekvenser.

För att effektivt bygga bort risker behöver många aktörer därför bidra, exempelvis myndigheter, företag och privatpersoner.

Som invånare i kommunen behöver vi alla ha egen beredskap för att klara oss utan stöd från samhället i några dygn, i händelse av en extrem vädersituation eller annan kris. Extrema väderhändelser kan ge störningar som inte samhället kan lösa så snabbt, till exempel strömavbrott eller störningar i dricksvattenförsörjningen.

Viktiga egna förberedelser:

  • Ha en lösning för behovet av värme, vatten, mat, nödvändiga mediciner och kommunikation, till exempel mobiltelefon och radio.
  • Håll dig uppdaterad om läget och att inte utsätta dig för onödiga risker, exempelvis undvik att ge dig ut på vägar vid stormar, kraftiga regn eller snöfall.

Läs mer om vad du kan göra på krisinformation.se.

Läs mer om hur Gävle kommun arbetar med krisberedskap.

För fastighetsägare

Fastighetsägare är särskilt viktiga i klimatanpassningsarbetet. Fastighetsägare har ett långtgående eget ansvar för att skydda sin egendom, vilket kommunen inte får ta över. Fastighetsägare äger också majoriteten av marken i våra tätorter. Så även om åtgärder skulle göras på all kommunal mark, räcker inte det för att skydda all bebyggelse.

Du som fastighetsägare behöver se över risker och säkra din fastighet mot exempelvis översvämningar, värme, stormar och ras. Du behöver också se till att din egen fastighet inte orsakar problem för andra närliggande fastigheter, inklusive risken för att avrinnande vatten på markytan påverkar områden utanför den egna fastigheten.

Här kommer några tips på hur du som fastighetsägare kan agera för att minska riskerna för att människor eller din fastighet skadas vid en extrem väderhändelse:

  • Se till att marken lutar bort från byggnader så att inte ytvatten rinner in eller skadar grund och fasad.
  • Undvik att hårdgöra mer mark än nödvändigt till exempel med asfalt eller stenläggning. Hårdgjord mark orsakar mer avrinnande vatten vid regn än vad exempelvis grusgångar och växtklädda ytor gör. Hårdgjorda ytor värms också upp och lagrar mer värme än grönytor.
  • Säkerställ säkra rinnvägar så att vatten från din fastighet inte skadar omkringliggande fastigheter.
  • Avskärma solstrålning på fasader och plantera växtlighet i soliga lägen. Växtlighet har en temperatursänkande effekt.
  • Samla regnvatten från tak i exempelvis regntunnor för att fördröja flöden. Vattnet kan också användas som resurs till bevattning vid torra och varma perioder.
  • Vid behov, anpassa tomten så att vatten tillfälligt kan samlas på delar av tomten där ingen skada kan uppstå på byggnader eller anläggningar. Det kan exempelvis göras med en nedsänkt yta eller en trädgårdsdamm.
  • Kontrollera att tak, fönster och dörrar är täta.
  • Kontrollera att stuprör, brunnar, diken och dräneringsrör är rensade och i bra skick, och att rötter från träd och buskar inte nått ner i VA-systemet och orsakar stopp och läckage.
  • Om det är möjligt för din fastighet, installera en backventil på avlopp, eller pluggar för ledningar till tvättställ och vattentätt lock över toaletten för att undvika att vatten trycks upp bakvägen via va-systemet.
  • Se över elinstallationer som exempelvis elcentral så att de inte riskerar att utsättas för översvämning. Säkerställ tillgången på reservkraft om det behövs.
  • Förvara värdefulla eller känsliga föremål på en säker plats. Placera bilen på en hög plats. Vid förvaring i källarförråd, placera sakerna minst 50 centimeter över golvet och gärna i vattentäta backar.
  • Vid renoveringar, undvik vattenkänsliga material och lösöre i källare.
  • Skaffa skyddsutrustning, exempelvis pumpar eller tillfälligt översvämningsskydd.
  • Se över ditt försäkringsskydd.

Mer information till fastighetsägare

Kommunens styrande dokument

Gävle kommuns medverkan i forskning

Gävle kommun deltar i flera forskningsprojekt som har långsiktiga mål att minska skadlig påverkan av klimatförändringar på samhället. Här är några exempel.

ClimaResponse – EU interreg

Interreg är ett EU-program som stöder regional utveckling genom samarbete. Sedan mars 2025 medverkar Gävle kommun tillsammans med andra kommuner, myndigheter och universitet runt Östersjön i projektet ClimaResponse. Syftet är att stärka kapaciteten hos lokala och regionala myndigheter i Östersjöregionen att planera för och genomföra strategier och åtgärder för klimatanpassning och katastrofriskreducering. I projektet ska Gävle kommun bland annat skapa ett nätverk av vädersensorer, utveckla en GIS-plattform för att visualisera och mäta effekten av våra klimatanpassningsåtgärder, samt stärka vår krisberedskap.

Clima respons logotypInterreg logotyp

Hållbar hantering av dagvatten i befintlig bebyggelse – Vinnova

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet som ska stärka innovationsförmågan och gynna hållbar tillväxt. Gävle kommun medverkar i forskningsprojektet SODA som syftar till att underlätta för en hållbar hantering av dagvatten och skyfall. Projektet utvecklar nya arbetssätt för dagvattenhantering och stödjer etablering av hållbara anläggningar. Gävle kommun ska bland annat medverka i utvecklingen av metoder för att stärka samverkan mellan VA-huvudmän, kommunen och fastighetsägare.

Vinnova logotyp

Klimatrobusta samhällsviktiga funktioner – Formas

Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Gävle kommun medverkar i forskningsprojektet Mot mer klimatrobusta samhällsviktiga funktioner som syftar till att stärka svenska myndigheters förmåga att förebygga stor samhällspåverkan vid skyfall. Gävle kommun ska bland annat medverka i analysen av påverkan vid skyfallet 2021 och i utvecklingen av bättre beslutsstöd.

Formas logotyp