Området domineras av industrier, tunga transporter och breda vägar. Det gör det svårt och otryggt att ta sig fram på cykel för områdets anställda och särskilt för barn och unga som exempelvis ska till Gymnastikens hus.
5 maj påbörjar vi arbetet med följande:
- Trottoaren mellan Österbågen och Utmarksvägen breddas för cyklister.
- En ny cykelbana anläggs längs Utmarksvägens yttervarv. Den blir tydligt avgränsad med linjer och stolpar.
- Två nya busshållplatser anläggs vid Gymnastikens hus och Cibes, samtidigt som hållplats Sörby Urfjäll byggs om.
Arbetet som beräknas pågå fram till slutet av juni 2025 kommer innebära vissa störningar i trafiken, men alla vägar beräknas vara öppna. Hitta till Utmarksvägen via Google maps.
X-trafik kommer så småningom att lägga om rutten för linje 12 för att täcka de delar av Utmarksvägen som inte trafikeras av linje 3.
En ny gång- och cykelöverfart kommer också att anläggas över Upplandsleden som kopplar ihop cykelvägnätet från Bomhus in mot koloniträdgårdarna och vidare mot Utmarksvägen.
Nya platser för släpvagnar
Den nya cykelbanan innebär att det blir parkeringsförbud längs Utmarksvägens yttervarv. Fordon hänvisas till särskilt markerade platser på innervarvet samt Rälsgatans norra del. Hitta till Rälsgatan via Google maps.
Företag stöttas i sitt omställningsarbete
Satsningen delfinansieras av EU:s Interreg Central Baltic program och projektet Cycle4Climate som pågår mellan 2024–2027. Projektet handlar om att minska koldioxidutsläppen och öka cykelanvändningen i en utvald del av staden. Läs mer om vårt deltagande i projektet.
– Att fler kan ta cykeln eller bussen till och från Sörby Urfjäll är bra för både miljön och trafiksäkerheten samtidigt som trängseln kan minska. Men det är lika viktigt att de företag som är verksamma här känner att området passar deras vardag, säger Martina Nilsson, projektledare på Gävle kommun i EU-projektet Cycle4Climate.
Och för att fler ska resa hållbart arbetar vi också med metoden Grön resplan. Det är ett stöd till företag som vill minska sina tjänsteresor och göra det enklare för personalen att ta sig till jobbet utan bil.
– Människor mår bättre med aktiva resor till arbete, skola och fritid, men till och från Utmarksvägen kör många bil. Så vi stöttar arbetsplatserna för att minska deras utsläpp och samtidigt underlätta för sina medarbetare att cykla, säger Martina Nilsson.
Resvanor studeras
I EU-projektet deltar även forskare från Högskolan i Gävle som studerar människors resvanor i området, både innan, under och efter projektet. Förutom kontinuerlig trafikmätning görs en första resvaneundersökning bland anställda och föreningsaktiva i området under våren, och en andra i slutet av projektet.
– Detta spännande samarbetsprojekt med Gävle kommun och alla de viktiga och engagerade företagen och personerna i Sörby Urfjällsområdet kommer att ge oss ökad kunskap om vilka förändringar som kan bidra till att motivera människor att välja cykeln i stället för bilen. Ett val som har många fördelar för miljön, ekonomin och hälsan – både för individen och för samhället, säger Marita Wallhagen, docent inom miljövetenskap på Högskolan i Gävle.
– De flesta resor som görs med personbilar är tillräckligt korta för att ersätta med cykling, förutsatt att infrastrukturen finns där så klart. Att byta ut dom bilresorna är bland det bästa man kan göra om man vill göra något som är bra för sig själv och samtidigt för planeten, säger Karl Samuelsson, forskare inom miljövetenskap på Högskolan i Gävle.
Kontakt
Martina Nilsson, trafikplanerare, Gävle kommun
026-17 83 02