Trygghetsarbete i förskolan

Förskolans trygghetsarbete regleras av skollagen, diskrimineringslagen och läroplaner. Förskolan har skyldighet att anmäla, utreda och åtgärda händelser där misstanke om diskriminering, kränkning och trakasserier har förekommit.

För att säkerställa arbetet med att skapa trygga förskolor utan kränkningar, trakasserier och diskriminering har Utbildning Gävle beslutat att det årligen ska upprättas trygghetsplaner. Dessa upprättas för varje enskild förskola utifrån förutsättningar och aktuella behov. Planen tydliggör hur arbetet är systematiserat genom regelbundna kartläggningar, uppföljningar, analyser och åtgärder.

I förskolans uppdrag ingår också att arbeta för att skapa en grund för barnens förståelse av demokrati. Det innebär att de ska ges rätt till delaktighet och inflytande samt uppmuntras att ta ansvar för sina handlingar.

I förskolans verksamhet utvecklar barnen empati och omtanke för andra. Alla barn ska ha lika möjligheter att utforska och utveckla sina förmågor och intressen. Förskolan ska också arbeta aktivt för jämställdhet mellan flickor och pojkar.

Om du vill veta mer om trygghetsarbetet som görs på just ditt barns förskola så kan du kontakta förskolan eller biträdande rektor. Kontaktuppgifter finns att hitta under respektive förskola. En lista över samtliga kommunala förskolor hittar du här.