Om restaurang- och livsmedelsprogrammet
För dig som vill arbeta kreativt och nära människor! Här får du kunskaper inom matlagning, servering, bageri och konditori. Du tränas i att möta kunder och gäster.
Du får lära dig
Du lär dig grunderna i matlagning, bakning, servering och bemötande. Du får fördjupa dig i allt från råvarukunskap och livsmedelshygien till service och måltidsupplevelser. Utbildningen ger dig praktiska färdigheter och tränar dig i att planera, genomföra och kvalitetssäkra ditt arbete.
Så är det upplagt
Utbildningen varvar teori och praktik. Du tränar dina yrkeskunskaper i skolans egna kök, restauranger och bageri. Du har minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under år 3 kan du läsa programmet som lärlingsutbildning och tillbringar då större delen av din tid på en arbetsplats.
Visita-certifiering
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är certifierat av Visita. Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Certifieringen innebär att utbildningen håller hög kvalitet och är utformad i nära samarbete med företag inom besöksnäringen. Det gör att du som elev får rätt kunskaper för att vara attraktiv på arbetsmarknaden. Mer om certifieringen hos Visita.

Inriktningar
Bageri och konditori
Du lär dig att tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Du får kunskap om hela processen från råvara till färdig produkt. Utbildningen ger dig färdigheter för att arbeta i hantverksmässiga verksamheter.
Du erbjuds att göra ett yrkesprov från Sveriges bagare och konditorer innan examen.
Kök och servering
Du får kunskaper i matlagning, menyplanering, servering och bararbete. Du tränas i att arbeta i högt tempo, ge råd om mat och dryck och möta gäster i restaurangmiljö.
Poängplaner
| Ämne | Nivå | Poäng |
|---|---|---|
| Engelska | 1 | 100 |
| Engelska | 2 | 100 |
| Historia | 1a1 | 50 |
| Idrott och hälsa | 1 | 100 |
| Matematik | 1a1 | 100 |
| Naturkunskap | 1a1 | 50 |
| Religionskunskap | 1 | 50 |
| Samhällskunskap | 1a1 | 50 |
| Svenska/Svenska som andraspråk | 1 | 100 |
| Svenska/Svenska som andraspråk | 2 | 100 |
| Svenska/Svenska som andraspråk | 3 | 100 |
| Programgemsamma ämnen | Nivå | Poäng |
|---|---|---|
| Livsmedel- och näringskunskap | 1 | 100 |
| Måltid och bransch | 1 | 200 |
| Måltid och bransch | 2 | 100 |
| Ämne | Nivå | Poäng |
|---|---|---|
| Bageri | 1 | 100 |
| Choklad och konfektyr | 1 | 100 |
| Konditori | 1 | 100 |
| Programfördjupning | Nivå | Poäng |
|---|---|---|
| Bageri | 2 | 200 |
| Bageri | 3 | 200 |
| Konditori | 2 | 200 |
| Konditori | 3 | 200 |
| Färskvaror och delikatesser | 1 | 100 |
| Ämne | Nivå | Poäng |
|---|---|---|
| Matlagning | 1 | 100 |
| Mat och dryck i kombination | 1 | 100 |
| Servering | 1 | 100 |
| Programfördjupning | Nivå | Poäng |
|---|---|---|
| Matlagning | 2 | 100 |
| Matlagning | 3 | 200 |
| Matlagning | 4 | 200 |
| Matlagning | 5 | 200 |
| Styckning | 1 | 100 |
| Färskvaror och delikatesser | 1 | 100 |
| Individuellt val | Poäng |
|---|---|
| Individuellt val – åk 2 | 100 |
| Individuellt val – åk 3 | 100 |
| Gymnasiearbete | Poäng |
|---|---|
| Gymnasiearbete | 100 |
Mer information om restaurang- och livsmedelsprogrammet hos Skolverket
Efter gymnasiet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram. Det betyder att du kan börja jobba direkt efter studenten. Programmet ger grundläggande högskolebehörighet. Du kan välja kurser som ger dig särskild behörighet till högskolan.
Det här tycker våra elever
“Jag är intresserad av bakning och jag ville ha en rolig period i skolan.”
“Att det är en väldigt bra linje för dom som har svårt för att plugga i skolan eftersom det är en väldigt praktisk linje, att man får lära sig olika tekniker inom matlagning är också bra.”
“Man får lära sig så mycket praktiska saker. Och att man kommer så nära varandra som klass när man jobbar praktiskt.”
“Jag gillar klasskompisarna och att vara i köket med vänner. Göra det man tycker är kul i en bra miljö.”
“Det är kul och lärorikt speciellt i yrkeslivet, är du intresserad av mat och dryck kommer du älska detta.”
Bilder
Relaterad information
Uppdaterades: 5 november 2025