Fotoutställningen 100 Gävlebor

Gävle växer och våren 2017 passerade vi 100 000 Gävlebor. Under firandet av detta fick Gävleborna själva nominera någon som betyder Gävle för dem. Här möter du de 100 Gävlebor som blev uttagna till att representera platsen Gävle.

Alla 100 porträtt som ingår i utställningen finns att beskåda på olika platser runt om i Gävle. På varje plats kan du se alla medverkande Gävlebor i fotoutställningen.

Vi betyder Gävle!

Bilderna är fotade av Albin Bogren, Henric Lindsten och Daniel Holmgren. Motiveringarna är antingen inskickade av andra Gävlebor eller framtagna av juryn.

Porträttfoto i studio på Abedin Denaj i rutig skjorta med korsande armar.

Motiveringar

 • Abedin Denaj gör ett fantastiskt jobb för att romska barn och unga i vår kommun skulle våga vara stolta över och öppna om sin bakgrund och identitet. Många romer bosatta i Gävle döljer sin kulturella identitet på grund av diskriminering och fördomar om romer. Inte Abedin! Abedin vågar berätta om sina erfarenheter och är en förebild för Gävles barn och unga med romsk bakgrund. Han inspirerar oss alla för att arbeta för romers rättigheter. Abedin har startat Gävles romska förening och är ordförande i föreningen. Abedin har även ett uppdrag från Gävle kommun kopplat till kommunens arbete med romsk inkludering.
 • Med sitt stora engagemang har han satt en av Sveriges nationella minoriteter på kartan i Gävle. Min kära pojkvän Abedin har under det senaste året arbetat med romsinkludering på Gävle kommun där han på kort tid har höjt kunskapen kring romers situation i Gävle.Förutom att han har spridit ny kunskap har han även startar den första Romska föreningen i Gävle. Han är en sann eldsjäl som brinner för mänskliga rättigheter. Har inte träffat någon människa i Gävle som är så stolt över sin stad som Abedin. Gävle kommun ska vara en kommun där alla behandlas lika och det är vad Abedin arbetar starkt för.

Porträttfoto i studio på Alexandra Lindström klädd i ljusblå skjorta med blicken mot kameran.

Motiveringar

 • Alexandra är en Gävle-tjej som vill bidra till en bättre värld och gör det genom att engagera sig och göra skillnad i praktisk handling för miljön. Alex-andra engagerar sig gärna i och för ungdomars miljöarbete. Hon har varit med och drivit är projektet gratis buss på bilnyckel. Hon har bjudit in Daniel Öhman för föreläsning om matens påverkan på klimatet. Alexandra jobbar nu också som föreläsare för Wake-Up call och studerar till miljövetare. Alexandra har redan från ung ålder engagerat sig praktiskt och drivande i miljöfrågor lokalt i Gävle och tar ansvar för en hållbar framtid.
 • Alexandra är en av mina bästa vänner, med ett brinnande intresse för miljön har hon under flera år arbetat aktivt vid sidan av skola och jobb för att för-bättra miljön för oss Gävlebor men också för världen. Buss på bilnyckeln är ett av hennes projekt som jag minns starkast, samtidigt som läxhögarna i gymnasiet hopades på våra skrivbord satt hon dag ut och dag in med varenda ledig minut och planerade och genomförde sitt projekt. Hennes dedikerade arbete för en bättre, mer hållbar, framtid finner inga gränser och denna höst börjar hon förverkliga sin dröm om att studera till miljövetare. Alexandra är en person som inspirerar och får allt att kännas enkelt, varje val i vardagen kan bli mer miljövänligt utan krångel. Hon är en sann inspirationskälla och för mig är Gävle inte riktigt Gävle utan henne.
 • För hon har gjort mycket som gynnat miljön i Gävle
 • Alexandra är en fantastisk förebild för unga gävlebor! Under sin gymnasietid var hon engagerad i miljö- och hållbarhetsfrågor för unga, med exempel som ”åka buss på bilnyckeln” och föreläsningar om schysst matproduktion. Hennes engagemang och driv har fortsatt även efter gymnasiet – nu läser hon till miljövetare och föreläser parallellt för organisationen Wake-Up call (http://www.wakeupcall.se). Alexandra är en inspirerande gävlebo som vill göra skillnad, hon inger hopp om en ljus framtid i Gävle!
 • Jag vill nominera Alexandra för att hon är en av de unga i Gävle som tydligt visar vägen för en mer hållbar framtid. Hon har gjort flera uppmärksammade insatser som bidrar till ett mer hållbart Gävle. Bland annat tog hon initiativet till ”åka buss på bilnyckeln” som blivit ett återkommande inslag vid olika evenemang.
 • Hon fortsätter än i dag att jobba för en mer hållbar värld på olika sätt och jag tror att hon även i framtiden kommer göra skillnad så väl för Gävle som resten av vår värld.
 • För att Alexandra arbetat för att förbättra miljön i Gävle och att hon därför är en god representant för staden!
 • Passionerad och bryr sig om miljön
 • En person som brinner för att göra vårt samhälle till en bättre plats, en per-son som får alla att känna sig välkommen. En person som alltid gör vad hon kan för att bidra till ett bättre samhälle.
 • Alexandra är en mycket miljömedveten tjej från Gävle. Hon satsar nu allt på en högskoleutbildning i Norrköping för att möjligtvis kunna jobba med miljöfrågor i framtiden. Hon är lugn och inte rädd för att stå upp i officiella sammanhang och tala för sina åsikter. Jag önskar Alexandra allt gott och lycka till med hennes framtidsplaner.
 • Jag nominerar henne tack vare hennes brinnande intresse för att rädda miljön och alla dem återgärder och bragder hon bidragit med både personliga och publika i detta ändamål. Hon betyder Gävle för mig eftersom hon är född och uppvuxen här och det är denna stad som format henne till att bli den hon är idag och den personen är definitivt en av de mest värda kandidaterna till denna tävling, hon förtjänar verkligen att få komma med på den här listan.
 • Alexandra Lindström är en riktig miljökämpe, hon brinner för minskandet av köttkonsumtionen och sprider sitt budskap väldigt entusiastiskt och motiverar även andra människor till att vilja hjälpa till och förändra!

Porträttfoto i studio på Alice Svensson i pälsjacka och som håller i luggen åt sidan.

Motivering

För att ha satt Hedesunda på kartan efter en både internationell och nationell stor karriär som artist och sångerska efter startskottet som tvåa i Idol 2008 som blott 16 år gammal.

Porträttfoto i studio på Anders Bergström i svart t-shirt med texten Fryshuset på och har ett litet föremål mellan tänderna.

Motiveringar

 • Med en sällan skådad karisma och ett engagemang som saknar motstycke har har han hjälpt såväl mig som elitidrottare att återfinna glädjen och motivationen till att träna. I yngre åldrar gick jag för det mesta med rollator då jag är född med spastisk diplegi. Under min uppväxt har jag dock genomgått ett flertal höftoperationer som medfört långa rehabiliteringsperioder (vilket gjort att jag successivt blivit mer och mer sittandes i rullstol) då Barn- och Ungdomshabiliteringens tillvägagångssätt aldrig riktigt tilltalat mig. Sista operationen gjordes för ca 5 år sedan dess har jag varit sittandes i rullstol nästan konstant. Fram till i vintras, då jag tillsammans med Anders (som jag känt länge via gemensamma bekanta) bestämde att en förändring skulle ske. Veckan innan jul gjorde jag mitt första pass och idag går jag med rollator, utan hjul.
 • Han sätter Gävle på kartan genom hans träningsanläggning, sina egna prestationer och meriter inom tyngdlyftningen & andra uppdrag. Men mest för hans brinnande intresse för träning och hans hjälpande hand till ALLA. Till Anders T Bergström och Fyshuset är alla välkommen och det känner man verkligen, det är ren träningsglädje oavsett nivå.
 • En förebild för Gävle!!
 • Det Anders gör för idrotten, men framförallt för ungdomar och övriga i samhället, är ovärderligt. En verklig eldsjäl som inte ratar någon utan har verksamhet och kunskap öppen och tillgänglig för alla. Han är GULD värd för Gävle, kommunen, länet och faktiskt hela landet. Jag nominerar Anders.
 • Stor profil inte bara i Gävle utan även i Sverige. Hjärtat på rätt plats och sort portion humor. Engagerar och aktiverar många Gävlebor.
 • Allt han gjort för lyftsporten och att han är en hyvens kille.
 • Anders Bergström på Fyshuset är en viktig kugge för många. han är alltid trevlig och duktig!
 • Sådan otrolig inspiratör, sprider massa energi på sin träningsanläggning. Sedan en fantastisk atlet med OS bland meriterna.

Porträttfoto i studio på Anna Greta Ljungbeck i kavaj och rött pärlhalsband.

Motivering

Anna Greta har under många år ansvarat för IFFI, internationella föreningen för invandrarkvinnor i Gävle. Hon låter människor vara dem de är och få delta i ett sammanhang. Under årens lopp har IFFI gjort utflykter till exempelvis Stockholm (åkt amfibiebuss!), Hälsingland (besökt Hälsingegårdar) samt mycket annat. För de här kvinnorna är det en ovärderlig chans att få se och uppleva sitt nya hemland och på det viset få en bättre integration. Man utbildar sig, lagar mat och bakar tillsammans, man läser svenska. Anna Greta fyller 80 år i år men ger sig inte. Jag tycker hon är enastående (och så är hon min mamma!).

Porträttfoto i studio på Anna Jörgensdotter i t-shirt med tryck på och rosa hår.

Motivering

Anna skriver böcker som har en stark koppling till det lokala och regionala, och som lyfter det till ett större sammanhang. Anna brinner för att göra Gävle (och världen) bättre för alla, skapa likvärdiga och livshållbara villkor för alla – inte minst nyanlända Gävlebor. Hon har en kraft, ett engagemang och en eld som Gävle ska vara oändligt glada och tacksamma för finns här.

Porträttfoto i studio på Anna Sving-Sjöblom med knuten hand under hakan och på armen syns fyra armband.

Motivering

En ängel på barnavdelningen på Gävle Sjukhus samt en av Gävles bästa sångröster!

Porträttfoto i studio på Annica Torslund med ena ögat stängt och gör tecken med handen.

Motivering

Trots alla sjukdomar och syndrom från sin födsel är hon den mest positiva, framåtsträvande, omtänksamma person jag känner, Ler alltid trots smärta och dåliga dagar, försöker alltid trots dagar hon blir sämre. Otrolig människa som ger så mycket till andra fast hon inte har så mycket själv.

Porträttfoto i studio på Börje Nordberg i ljusblå tröja som ler mot kameran.

Motivering

En riktig ambassadör för Gävle. En innovatör som alltid varit före sin tid. Presenterade Alderholmsprojektet redan 1987, likaså Furuviksprojektet som influerade Tom Widorsson många år senare. Grundare av Winn Hotels. Idegivare av Café Artist race. En segeltävling med omvänd lys, som hade ett startfält med ett 90-tal båtar. Fantastiskt för en kust och havsstad som Gävle. Nu styrelseordförande i byggföretaget Prenova.

Porträttfoto i studio på Britta Bergström i svart kavaj och ljust långt hår tittar in i kameran.

Motivering

Från Strömsbro kyrka till alla stora scener. I bakgrunden, men alltid med mest utstrålning av alla. Sveriges bästa och mest kända körsångerska kommer från Gävle.

Porträttfoto i studio på Cecilia Ehrling som sträcker upp ena armen ovanför huvudet och ler mot kameran.

Motivering

Gävles egen dansprinsessa.

Porträttfoto på Christer Ring i studio i randig slipover och glasögon.

Motiveringar

 • Christer Ring är eldsjälen själv som verkligen brinner för klubben Heros som ger de funktionsnedsatta en möjlighet till ett regelbundet idrottsutövande. Den här personen är djupt engagerad i de funktionsnedsattas möjlighet till aktiviteter av alla de slag senast i en tävling i den nya sporten E-hockey i en turnering. Som sagt, han hjälper till i ett flertal idrotter bland annat innebandy/bowling med flera. Den personlighet han ”äger” gör dessutom att ingen oavsett vilken funktionsnedsättning och nationalitet som råder hos individen känner sig utanför då han möter var och en på exakt lika trevliga och charmerande sätt. Mig veterligen finns det ingen annan person i vår stad som är så djupt engagerad i och för de funktionsnedsatta som denne man är. Därför är just Christer Ring Gävle för mig.
 • En förebild för att skapa aktiviteter för personer med funktionsnedsättningar genom sitt engagemang i KF Heros. Dessutom uppmärksammad för detta vilket ledde till Året Gävlebo 2016.

Porträttfoto på David Hammarberg i en glittrig palettväst och som ler mot kameran.

Motivering

Vill nominera min David Hammarberg. Gävlebon vars hjärta slår för gymnastik och cirkus och som började som barn i Furuviksbarnen och gått på cirkus-gymnasiet. Han har lyckats etablera sig som världsartist inom cirkus med sina fantastiska cirkusnummer och akrobatik. Han har arbetat världen runt som cirkusartist. Under Prideveckan kom han ut som homosexuell i Gefle Dagblad och är en förebild för många som ännu inte vågat ta det steget. Skrev det här inlägget på Facebook till min bror efter hans krönika i tidningen. Vaknade upp på Teneriffa/Vintersol till min älskade lillebrors krönika i Gefle Dagblad. I en tid fylld av intolerans, främlingsfientlighet och hat har min bror David valt att ” komma ut” som homosexuell, bög, gay. Kärt barn har många namn. Rubriken är så bra, Hur kommer man ut när alla redan vet?

Självklart har jag förstått och vetat om det i periferin sen många år tillbaka. Men har ändå aldrig riktigt sagt det. Farmor sa en jul för länge sedan ”David gillar ju killar det vet man ju”. Tack min älskade, älskade lillebror att du äntligen tog modet till dig och berättade. Är så ledsen att du tidigare inte känt att du kunnat berätta för mig och familjen på riktigt. Förlåt att jag blev ledsen idag. Tårarna rinner fortfarande av kärlek när jag läser din text. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du är trygg och bekväm i allt detta. Du kan vara så otroligt stolt över dig själv. Ett nytt kapitel i ditt liv har startat. Jag hoppas att ditt liv blir lättare nu när du öppet kan vara den du är. Du har redan gjort en känslosam resa från barnhemmet i New Delhi i Indien till Sverige. Önskar dig all lycka och kärlek på den här resan som du började för länge sedan fast jag inte riktigt förstod. Om du vill kommer jag gå i Pridetåget som stolt syster nästa år med regnbågsflaggan som en tight fodralklänning. Det är littlemäri det. Det slår aldrig fel. De snyggaste killarna är alltid gay och det är ju du. ”When I see your face. There’s not a thing that I would change. Cause you’ re amazing. Just the way you are”. Säger som i Lundells låt. ”Gå ut och var glad”. Vet att du är trött på mig och mina Lundell-citat. Men Gå ut och var glad, din jävel! Gå ut och var vacker och stolt hela vintern. Gå fort och le genom shoppingcentret. Du kan om du vill! Sluta nu, inte sen. Dra ett streck och gå vidare. Livet väntar därute. Gå ut och var glad. Vad ska du annars ha allt det här till?

Porträttfoto i studio på Dilem Aslan i en rosa volangblus och ena handen bakom huvudet.

Motivering

Pappa Ferit har bot i Sverige i 37 år varav 23 i Gävle, har haft olika företag i Gävle, i grunden är han musiker och har spelat instrumentet saz sen 13 årsåldern, har spelat med många olika kända som mindre kända och största kurdiska artister, undervisar saz på kulturskolan i Gävle, och sedan ca 6 år sen bildades bandet Koma NurDil som består av han och döttrarna Nurfer och Dilem. Ferit och Nurfer spelar saz och Dilem sjunger (Koma NurDil har en Facebooksida där ni får mer information om bandet). Nurfer 21, Dilem 18 är båda födda och uppvuxna i Gävle, dem kallas för Gävletrion. Bandet uppträder i hela Sverige, mest i Gävleborg i olika sammanhang, både i sociala, kulturella och humanitära evenemang. De har uppträtt för stora som över 5000 personer och i mindre grupper. Koma NurDil fick första Joe Hill priset 2017 tillsammans med Joan Baez. Varför jag nominerar Koma NurDil är för att dem representerar både kurdisk och svensk musik och kultur. Dem känner sig både som kurder och svenskar, Gävle är deras hemstad dem är stolta över att bo i och vara en del av Gävle, vart, i vilken stad dem än uppträder så nämns både Gävle och Kurdistan. På scen presenteras dem som Gävletrion och därför tycker jag att dem förtjänar nomineringen. Gävle betyder Nurfer och Dilem (koma NurDil) för mig.

Porträttfoto i studio på Eddy Ntambwe i ljusgrön skjorta och glasögon.

Motivering

Eddy är en underbar person som alltid vill hjälpa andra personer. Många av hans vänner vänder sig till honom för goda råd och vägledning. Han är en sympatisk man med båda fötterna på jorden. Han jobbar för att kunna påverka samhället på ett positivt sätt. Han har stor inblick i samhällets olika miljöer och har alltid god kontakt med så väl barn som vuxna. Har är klart det trevligaste mannen jag träffat och han är helt klart allas bästa vän. Han borde få vara allas inspirationskälla i livet.

Porträttfoto i studio på Elin Bogren i en orange stickade tröja med båda händerna vända mot kameran.

Motivering

Elin är en Gävlebo med ett fantastiskt engagemang för vår kommun både som plats men framförallt för människorna som bor här. Hon startade sitt första företag för många år sedan under namnet ”En smak av Gefle” med lådorna som gav just en smak av Gävle. Hon pratar alltid gott om Gävle och ser möjligheter där många ser utmaningar. Elins engagemang för Gävleborna visar hon dels genom sitt arbete i kooperativet Fixarna där personer långt ifrån arbetsmarknaden ges nya möjligheter till anställning eller andra insatser närmare ett jobb. På sidan av det jobbar hon med besöksnäring för att få fler att upptäcka Gävle och vår region som plats. Elina hjärta har plats för många och vi är många som får chansen att hänga på hennes upptåg med jämna mellanrum. Elin är en stark förebild som visar att det finns många sätt att göra Gävle ännu bättre. Därför är hon en av 100 Gävlebor som borde uppmärksammas! 

Porträttfoto i studio på Elin Mellberg i en brun mockajacka och leendes mot kameran.

Motivering

Elin är precis som Pippi – den snällaste och mest omtänksamma vän, kollega och medmänniska som finns. Hon har dessutom en styrka som få. Elin är sjuk i obotlig tjocktarmcancer men vägrar låta den knäcka henne. Hon får mig och alla i sin omgivning att varje dag fundera över vad som verkligen betyder något när hon äkta och utlämnande bloggar och instagrammar under parollen och hashtagen NuÄrNu. (www.nuärnu.se) Elins kamp handlar inte bara om att överleva utan att faktiskt leva. Och det gör hon. Varje dag. Här med oss mitt i Gävle.

Porträttfoto i studio på Elmer Lundquist, en ung pojke med armarna i kors och leendes in i kameran.

Motivering

Elmer är en klok och snäll tioåring som bryr sig om sina vänner och dem han inte känner. Han är orolig för miljön och krigen, men tror att allt går att lösa bara alla samarbetar och verkligen försöker. Han har kompisar från jordens alla hörn, är trygg i Gävle och öppen för världen. Han har precis blivit så stor att han börjat upptäcka staden och göra den till sin egen – cyklar runt med kompisar eller går långpromenader längs Gavleån på envis och nyfiken jakt efter digitala småmonster. Med Elmer och hans vänner bland de 100 000 finns gott hopp om vår gemensamma framtid i Gävle!

Porträttfoto i studio på sprallig Emelie Klintecorn med rosaorange hår och båda händerna i luften.

Motivering

Emelie sätter färg på Gävle! Hon är med i Edgekollektivet som smyckar allt ifrån balkongfesten till olika galor. Hon har workshops för Gävleborna i hur man gör prylar av återvunna grejer. En otroligt färgglad och härlig person som gör mycket för Gävle!

Porträttfoto i studio på Erika Wennerström i en brunstickad tröja med fingrar lindat runt hår.

Motivering

En kvinna som gjort en resa genom livet som väldigt få gjort. Att födas som man men i en kvinnas kropp ger en människa helt andra förutsättningar och idag delar hon med sig av sitt livs berättelse till människor som behöver stöd och till människor som behöver förståelse för den känslomässiga kampen, och resan till ett liv i rätt fysisk skepnad. En underbar inspiratör, en underbar mor/far, en underbar medmänniska som för mig är en viktig del av Gävle stad och dess framtid.

Porträttfoto i studio på Esther Isaksson, en liten flicka med kromosomavvikelse håller båda händerna mot munnen.

Motivering

Esther är 2 år och en av Gävles invånare som har lite extra. Nämligen en extra kromosom. Jag tycker att hon ska få representera alla de gävlebor som ger oss lite extra.

Porträttfoto i studio på Eva Holmberg Tedert med orange sjal virat runt halsen.

Motiveringar

 • Eva- En otrolig människa på så många sätt. Klok. Medmänsklig. Stort hjärta. Grundare av Föreningen för gatubarn i Nepal- där hon gör faktisk skillnad för medmänniskor, framförallt för barnen som är allas våran framtid. Eva ger oss alla en möjlighet att bidra och hjälpa andra, för att på så sätt göra världen till ett bättre ställe att leva på. Sättet hon gör det på är väl genomtänkt, där det viktigaste bl.a är ärlighet, trygghet, hållbarhet, transparens, m.m. En sann hjältinna, som visar på att det är möjligt för oss alla att göra skillnad för oss alla, och genom sitt oförtrutna engagemang öppnar hon upp dörrar och möjligheter för ALLA att utvecklas och göra skillnad, från det lilla till det stora. Motiveringen till varför Eva betyder Gävle för mig? För att Eva visar på att ALLT är möjligt! Det är möjligt att här ifrån Gävle göra STOR skillnad ute i övriga världen. Det visar på att avstånden mellan oss alla människor på denna jord inte behöver vara så stora och att det finns sätt att överbrygga dessa. Jag är så tacksam över att Eva har öppnat upp möjligheten för oss alla att minska avstånden mellan Gävle och övriga världen. Eva är en del av Gävle, liksom hon är en del av världen- precis som Gävle är en del av världen. Med hjälp av bl.a människor som Eva kan Gävlebor (och andra) göra skillnad för oss alla. Vackert. Mycket vackert.
 • Eva har med sitt osjälviska engagemang för gatubarnen i Nepal visat att en yrkesarbetande kvinna boende i Gävle kan sätta Gävle på kartan långt utan-för gränserna. Hon har dessutom fått många andra Gävlebor att engagera sig. Förutom att osjälviskt lägga mycket resurser till gatubarnen i Nepal har hon också tidigare betytt mycket för Gävlebors hälsa genom att i många år leda Pilates och yogapass mm. Hon är en förebild och en fantastisk person.

Porträttfoto på Evren Yilmaz i skjorta och tröja över med båda sina spretande fingrarna framför sig.

Motivering

En riktig eldsjäl. Figurerar både som tränare och sportchef i Brynäs IF Fotbollsklubb. Ständigt i skuggan av den mer välkända hockey-sektionen av föreningen. Men alltid med ett hjärta, en passion och en glöd som både inspirerar och berör. En modern brynäslegendar som förkroppsligar allt det som Brynäsandan ska stå för. Vilket både vi fans och säkerligen alla ungdomar i fotbollsklubben kan skriva under på. Han kanske aldrig blir hyllad med en pampig ceremoni i Gavlerinken. Men bland oss engagerade brynäsare kommer han alltid ha en plats. Och jag är övertygad om att alla de ungdomar han fostrat under sina vingar kan skriva under på det också. Du är en hjälte och vår broder. All kärlek till dig!

Porträttfoto i studio på Fanny Hammarberg, snett vänd mot kameran leendes.

Motivering

Fanny är en god ambassadör för Gävle och för Gävles unga. Hon har kreativa lösningar på problem och utmanar sin omgivning att tänka utanför boxen. Fanny är ett bra exempel på hur en liten tjej med mycket bra idéer kan förändra både sin skola, sina medmänniskor och är inte rädd att arbeta för förändring även i styrande organ. Fanny är glad och hjälpsam.

Porträttfoto i studio på Frida Scar i en skarp gul tröja som gör honnörstecken mot pannan.

Motivering

Gävles vassaste rappare och mentor i programmet Systrarna Gävleborg.

Porträttfoto i studio på Gabriel Larsson i långt hår snett vänd mot kameran och med båda händerna upp i luften.

Motivering

Trollkarlen Gabriel har i flera år gjort massor för kulturen i Gävle trots sin unga ålder, i dag 15 år. han har även varit med på välgörenhetsevent för insamling till refurgus via arrangemang på Skottes musikteater. Gabriel har även gjort andra välgörenhets jobb såsom trollar för sjuka barn på Lekterapier runt om i landet. Han är en stor idol och förebild för många barn i Gävle. Han är född har bott i Gävle större delen av sitt liv men bor i Skutskär sedan 2-3 år tillbaka. Han fick även Gävle kommuns kulturstipendie för 2 år sedan.

Porträttfoto i studio på Gerd Andersson i en randig tröja och pärlhalsband, ler mot kameran.

Motiveringar

 • Hon har varit vår distriktssköterska, lika duktig som en läkare, tid för alla. Hon är fortfarande väldigt aktiv för Hedesunda, är med och driver aktivitetshuset för oss.
 • Gerd ser möjligheter och är en stor tillgång i Hedesunda. Med bakgrund som distriktssköterska i bygden känner hon de flesta. Hon brinner för att utveckla bygden för barn, ungdomar och barnfamiljer.

Porträttfoto i studo på Hanna Nordkvist, liten sittande bäbis i röd klänning och svart rosettband i håret.

Motivering

Jag vill nominera min dotter Hanna. Hon är född 2017 och lär nog vara närmast 100.000 av oss allihop. Vore superkul med bebis i utställningen!

Porträttfoto i studio på Hans Carstensen i en bakåtvänd keps med egen knytnäve mot kinden.

Motivering

Hans startade ståupp-föreningen GASTA våren 2007 och satte därmed Gävle på ståuppkartan i Sverige. Med ett oerhört engagemang har han varit föreningens kreativa ledare, och idag räknas GASTA Comedy som en av Sveriges bästa standup-scener dit alla stora inom branchen har uppträtt. Hans är också författare och lärare. Som lärare inom kreativt skrivande har han peppat och lyft många gävlebor i deras skrivande. En fantastisk och inspirerande person som alltid säger åt en att följa sina kreativa drömmar.

Porträttfoto i studio på Helena Näslund i svarta kläder, svart sjal runt halsen och handen på höften.

Motivering

Det finns ingen som kan gå miste om Helenas passion och glöd att sprida glädje, kunskap och kärlek bland Gävleborna! En färgglad karaktär som brinner för att intergrera ALLA i samhället. Tusen järn i elden, alltid med ett leende på läpparna! Gävles egna bibliotekarie som representerar Gävle med ordet GEMENSKAP.

Porträttfoto i studio på Henrik Sundström med armarna i kors och plutande mun.

Motivering

Gävles Mr Hits For You.

Porträttfoto i studio på Ibro Cenanovic i en svart tröja med dragkedja och mönster, med ena handen spretandes mot kameran.

Motivering

Ibrahim kallas för Ibro och kommer från Bosnien. Det är många bosniaker i Gävle och han är en bra representant för dem. Ibro är en person som cyklar ofta runt omkring i Gävle, hittar bättre än mig som är född här. Han har varit busschaufför och lärt känna många människor. Han har också jobbat som lastbilschaufför och distribuerat på många ställen, där han också lärt känna folk. Ibro besöker CC-puben ibland och har spelat där och blivit lite känd bland musiker. Ibro är verkligen värd att representera Gävle.

Porträttfoto i studio på Ikram Yusuf med en svart huvudbonad på huvudet och knuten hand hakan.

Motivering

Eldsjäl som brinner för mode och skönhet för tjejer i slöja.

Porträttfoto i studio på Ing-Marie Persson i blå uppknäppt skjorta med vit tröja under som gestikulerar med händerna.

Motivering

Djurskötare med ett stort hjärta. Och som arbetat för schimpanserna i Furuvik och långt ut i världen.

Porträttfoto i studio på Jakob Silfverberg i vit t-shirt leendes mot kameran.

Motivering

oh ah Silfverberg säg oh ah Silfverberg

Porträttfoto i studio på Joel Svensson i svart t-shirt med ett vitt kryss på bröstet, ler mot kameran.

Motivering

Gävles egen Partykung. En kille som förverkligat sin dröm och som gett sin mamma ett jobb i födelsedagspresent. Kan man göra något finare?

Porträttfoto i studio på Johan Cahling i kavaj och vitprickig skjorta, handen mot hakan.

Motiveringar

 • Johan har själ och hjärta på Brynäs satsning En Bra Start. Han har tillsammans med Svenska kyrkans integrations projekt arbetat med att de nya Gävleborna skall finna ishockeyn. Han är en riktig eldsjäl och en bra ambassadör för Gävle där alla barn skall vara i fokus.
 • Johan har genom sitt innovativa tänk gett Brynäs reklamfria dräkter och skapat En bra start. Nog sagt.

Porträttfoto i studio på Johan Jämtberg tittar snett mot kameran och ler.

Motiveringar

 • Johan har i många år skapat musikaliska förutsättningar för barn och ungdomar lokalt, nationellt och internationellt under årtionden. Har har genom sitt driv, engagemang och genuina ödmjukhet satt Gävle på kartan. Genom sin kärlek för musik och äkta vilja att se varje barn utifrån sin egna förutsättning har Johan förändrat många barns liv och därmed även deras föräldrar. Han skapar gemenskap, minnen och härliga upplevelser för barn unga medelålders och gamla. Jag vet på riktigt inte någon som är mer lojal och trogen Gävlebo, då han genom alla år stannat, bott och verkat i Gävle. Och jag vet att vi är många som har Johan att tacka för mycket.
 • Jag vill nominera Johan Jämtberg på fritidsgården Helges. Johan är en Gävleprofil (eller talang för att prata platsvarumärkesspråk), som är värd all uppmärksamhet för det arbete han, och hans team, utför i Gävle. I dryga 25 år har Johan outtröttligt och engagerat arbetat med att sprida goda värderingar, skapa gemenskap och bygga självkänsla och självförtroende hos barn och ungdomar genom sin sångverksamhet. En verksamhet där alla är välkomna, där attityden är tillåtande och positiv och där det finns en tro på att alla kan utvecklas och växa oavsett utgångsläge. En verksamhet som är så unik i sitt slag att barn och ungdomar från övriga Sverige (och Europa) också vill komma till Gävle och ta del av den. Varje år låter man hundratals barn och ungdomar komma och utveckla sina sångkunskaper och ur denna bredd kommer också en spets. Flera av Sveriges unga artister, inte minst Zara Larsson, har sin grund på Helges vilket sätter Gävle på kartan. Jag har bara känt Johan under en kort tid men tycker verkligen att han är en Gävlebo att se upp till och inspireras av.

Porträttfoto i studio på Jonas Lantto i skinnjacka, snaggat hår och armarna i kors.

Motivering

Jonas Lantto har varit GIF trogen sedan 2007 när han köptes från Kiruna. 2014 spelade Jonas sin 200:de allsvenska match och om inte detta gör honom till en äkta Gävlebo så blir jag förvånad.

Porträttfoto i studio på Kajsa Svaleryd i rosa kavaj och som ler mot kameran.

Motiveringar

 • Kajsa är en lysande stjärna i Gävle, en fantastisk person som är pigg, positiv, generös och gör dig varm i hjärtat. Precis så som en stad ska vara. Kajsa är också författare, mamma, vän, strateg för regionen och har satt jämställdhetsarbete på Sverigekartan.
 • Kajsa Svaleryd har med sitt höga kunnande och ohämmade engagemang satt Gävle på kartan om och om igen som en plats i framkant vad gäller jämställdhet och människors lika värde. Hon påverkar i förlängningen alla medborgare i Gävle i sitt arbete där hon hjälper till att säkra att alla som bor, verkar eller besöker Gävle ska bli bemötta med respekt. För många med mig är Kajsa inte bara Gävle idag utan vad vi alla vill vara i framtiden.

Porträttfoto i studio på Kent Grip i en röd t-shirt med ett finger pekandes mot trycket på böstat där det står Bäste Kent på.

Motivering

Min pappa Kent arbetar som fritidspedagog på Vikingaskolan och är ibland extra resurs för barn med särskilda behov. Han jobbar även som fritidsledare på Legenden i Bomhus folkets hus och utöver det nattvandrar han i samarbetet med BIG. En period har han även arbetat på ett boende för ensamkommande i Torsåker. Han känner halva stan och det kan ta honom en halvtimme att korsa stortorget för att han stannar och pratar med alla. Han är alltid glad och social och både barn, ungdomar och vuxna älskar honom. Han har varit och är ett stort stöd för många barn och ungdomar i vår stad och ofta kommer det fram folk i alla olika åldrar och ger honom en stor kram och säger ”Hej bäste Kent” (han brukar nämligen skämta och säga att han heter bäste Kent när små barn frågar efter hans namn). Han brinner för att hjälpa människor, för alla människors lika värde och det märks att han lyckas då ingen någonsin har haft ett ont ord att säga om honom. Jag är hans dotter och jag har i hela mitt 30-åriga liv fått höra hur lik jag är honom. För mig helt okända människor kommer ofta fram till mig och säger ”Du måste vara Kents dotter” och sen följer en lång utläggning om hur grym, cool och bra han är och jag kan inte annat än hålla med. Min pappa personifierar allt Gävle står för och både jag och många andra tycker att han är just bäste Kent. Han har fler än dubbelt så många vänner som mig på Facebook och får hundratals likes på många av sina statusar. Även när han lade upp en status om att jag hade tagit examen så fick han mer än dubbelt så många likes som jag själv fick när jag lade ut samma sak!

Porträttfoto i studio på Kerstin Monk som håller i ett par glasögon mot hakan.

Motivering

Jag har i många år läst Kerstins artiklar i GD och saknade henne när hon pensionerades. Till min glädje har hon fortsatt skriva som freelance. Kerstin är en engagerad människa och omtyckt av sina vänner.

Porträttfoto i studio på Kristina Eriksson som poserar för att visa styrka i armen.

Motivering

Kristina är en eldsjäl som byggt upp Qvinnokällan från grunden och som genom sitt engagemang driver verksamheten som hjälpt och hjälper mängder med kvinnor.

Porträttfoto i studio på Laila Nordfors i en beige kofta som ler mot kameran.

Motivering

Numera pensionär. Gavleån rinner i princip i Lailas ådror. Hon har utbildat Gävleguider, varit rektor, tagit hand om statsbesök till vår stad. Är god man åt ensamkommande ungdomar. Uppvuxen på brandstationen. Arbetat inom kommunen så gott som hela sin karriär.

Porträttfoto i studio på Larry Forsberg i randig tröja leendes mot kameran.

Motivering

En härlig radioröst som delar med sig av sina tankar.

Porträttfoto studio på Lars-Åke Wilhelmsson i en superhjälte t-shirt som han drar i.

Motiveringar

 • Lars-Åke, ”Babsan” Wilhelmsson är Gävle för mig. Han är stolt över att komma från Gävle och pratar ofta om det i intervjuer med mera.
 • Jag tycker att hen är så himla bra… sen har han sitt Furuvik och Furuviksparken som han talar så gott om.. och håller med Furuvik är toppen fint.

Porträttfoto i studio på Lars-Göran Wadén som sitter i en rullstol med ena handen på låret.

Motivering

Lars-Göran sitter i rullstol och jobbar som föreläsare och tillgänglighets konsult. Han vill göra Sverige mer tillgängligt för personer med funktionsvariationer. Oavsett om du är hörselskadad eller rörelsehindrad så ska den personen kunna röra sig fritt och obehindrat. Han är relativt känd i Gävleborg och en omtyckt föreläsare. Han bor med sin fru i Bomhus och sin son och katter. Larsa är en självklar personlighet att synas på fotoutställningen.

Porträttfoto i studio på Lars Sigvard i en svart hatt, beige kavaj och orange slips med ena handen framför sig.

Motivering

Gävles Revy-Kung.

Porträttfoto i studio på Lasse Wennman i en blå skjorta leendes mot kameran.

Motiveringar

 • Lasse Wennman är en alldeles vanlig, ovanlig människa som visar hur långt man kan nå med ett stort hjärta och ihärdigt arbete tillsammans. Med sitt arbete för de mest utsatta i Gävle blir han självklart också en symbol för det bästa med Gävle – hjärtat.
 • Har inte nr till Lasse men räcker väl att säga Matakuten! Lasse har verkligen satt Gävle på kartan. En eldsjäl för de utsatta i samhället och miljön!
 • För hans fantastiska outtröttliga arbete med matakuten, samt hans kärlek till människor stor som liten. Trots allt arbete så är han också en underbar make och pappa.

Porträttfoto i studio på Leif Bergström i svart tröja som håller i ett par simglasögon mot pannan.

Motiveringar

 • Leif Bergström är Harnäs Skutskär Simsällskap! Han har i många år varit en otroligt aktiv person i klubben och är idag bland annat ordförande, tränare, busschaufför och står även ute vid Harnäsbadet i princip dagligen hela som-maren för att se till att allt fungerar på ett bra sätt så att allmänheten har ett mysigt och fint bad att åka till. Leif är numera pensionär men det märks inte i hans engagemang för HSS. Han vandrar vid bassängkanten flera dagar i veckan och sköter därutöver många andra saker i klubben. Föreningslivet i Gävle utgör en viktig bas för både barn och ungdomar men också vuxna. Simningen i Gävle består av många duktiga simmare, tränare och andra engagerade personer som utgör grunden för både Gävle Simsällskap likväl som Har-näs Skutskärs simsällskap. Leif är en representant för en eldsjäl i föreningslivet som är värd att uppmärksammas!
 • Leif har varit aktiv simmare i Gävle SS sen Strömbadet öppnades. Efter det har han varit ledare i GSS och från slutet av 60 talet i Harnäs Skutskärs SS. Där har han varit allt och snart 40 år som ordförande. Leif har varit ordförande i Gästriklands simförbundet och drivit frågor i Svenska simförbundet. Idag finns det ingen som har lika stor erfarenhet som Leif i simning och di-striktets simning. Man kan säga att föreningen Harnäs Skutskär SS som 2021 fyller 100 år inte funnits och Gävle simningen i stort har mycket att tacka Leif för. Skulle det resas en staty för någon som betytt mycket för Gävle och Gäst-rikesimningen så är det bara en som kan komma i fråga. Leif Bergström

Porträttfoto i studio på Leif Holmqvist i svart tröja och glasögon leendes mot kameran.

Motivering

Mycket duktigt hockeymålvakt.

Porträttfoto i studio på Lelas Samakia i orange slöja som gör två tummar upp mot kameran.

Motiveringar

 • Lelas är en förebild till alla nyanlända i Gävle.
 • Lelas är gundare till Framtidens ledare förening (söndagsskolan) vilken har mer än 70 barn aktiva deltagare. Hon är jättekänd på området och har stor roll på samhället.

Porträttfoto i studio på Leo Hallman Skäre. En pojke klädd i frack och vita handskar.

Motivering

Min son Leo är 7 år och älskar kläder, de är hans liv. När han var två år sade han att ”det är viktigare att vara snygg än bekväm” och gick omkring med klänning och högklackat all tid hemma och på förskolan. Senaste året har fokus blivit mer på kostymer, frackar, sjömanskostym, 1970 tals kläder med mera. Vi har begränsat honom till att ha kostym varannan vecka på skolan och han har blivit en förebild för de andra barnen som även de börjat ha hattar och flugor i skolan! Leos dröm är att bli Designer och kanske fotomodell och han vill lära sig att steppa! Han älskar 20-30 tal! Leo har sedan förskolan visat de andra barnen att det är ok att vara sig själv och ha vilka kläder man vill och inspirerat både vuxna och barn – det vill säga den perfekta bilden av en god Gävlebo!

Porträttfoto i studio på Linda Hernandez Igglund klädd i svart och med en tatuering tvärs över bysten.

Motiveringar

 • Linda är ordförande för Gefle Studentkår och har med sitt driv och goda sam-arbete tagit Gävle till att bli årets studentstad. Hon är född i Gävle och värnar alltid om staden. Hon brinner för Brynäs IF där hon också arbetar som matchkommunikatör. Hon är även ledamot i Gästriklands fotbollsförbund. Om någon är Gävle så är det Linda Igglund!
 • Linda är en sann ambassadör för Gävle, hon är engagerad, inspirerande och nyfiken. Hon är en av flera som arbetat hårt och målmedvetet för att Gävle skulle nomineras till Årets Studentstad 2017/2018! Hon brinner för att Högskolan i Gävles studenter ska ha möjlighet att påverka och för ett ökat studentinflytande och att deras studietid i just Gävle ska vara bäst!

Porträttfoto i studio på Linn Ahlborg i röd stickad tröja och ljust långt hår med ena handen på huvudet.

Motivering

Med hundratusentals följare på Youtube, Instagram och Twitter tar Linn Ahlborg Gävle ut i världen.

Porträttfoto i studio på Lovisa Pettersson i svart tröja och armarna i kors leendes mot kameran.

Motivering

Jag säger bara Lovisa Pettersson! En promenad med henne och hon har berättat allt du behöver veta om Gävle, rolig kuriosa från förr eller nått som är på gång. Jag vet inte nån annan som brinner så mycket för Gävle och stadens utveckling som Lovisa!

Porträttfoto i studio på Lukas Wallhagen, en liten pojke med lugg i en blå tröja med tryck på.

Motivering

Lukas är 6 år men redan en Gävlebo med ambitioner. Han utforskar sin omvärld i stort och smått.

Porträttfoto i studio på Madeleine Östling i en grå t-shirt med högt uppsatt hår uppe på huvudet.

Motivering

Madeleine är en stor förebild för många, speciellt tjejer inom damhockeyn här i Gävle men också hela Sverige. Hon är väldigt generös som person och tänker alltid på andra människor före sig själv. Hon är väldigt driven och kämpar för ett mer jämställt Hockeysverige och sliter dag som natt med sitt jobb som huvudtränare i den högsta ligan samt assisterande tränare i U18-landslaget för damer. Madeleine är verkligen en stor förebild för många, och hon visar vägen och jobbar hårt för många hockeytjejer i Sverige.

Porträttfoto i studio på Malin Lindqvist i svart tröja och lockigt axellångt hår leendes mot kameran.

Motivering

Malin jobbar som destinationsutvecklare på Gävle kommun och är den person som betyder Gävle för mig! Hon är en fantastisk förebild både för Gävle och som person. Hon är den som alltid ställer upp och tar sig tid, som alltid frågar hur det är, som bryr sig om alla och som alltid har en Gävle mössa på sig! Hon pratar alltid gott om Gävle och jag tror att många känner igen henne från alla gånger hon stått i någon monter och förespråkat Gävle!

Porträttfoto i studio på Maria Hammarberg i en vit mönstrad spets topp leendes mot kameran.

Motivering

Vill nominera Maria Hammarberg som är adopterad från Indien och kom till Gävle när hon var 2 månader. Hon har kämpat med sin svåra reumatiska sjukdom sen hon var åtta år. Hon har skaffat sig både en journalistutbildning och lärarutbildning och har visat i alla år att hon inte ger upp trots sin sjukdom. Det är svårt för folk att förstå hur det är att leva med ett funktionshinder som inte alltid syns på ytan. Hon har gjort många intervjuer med kända artister i Gefle Dagblad. Bl.a med Ulf Lundell, Foppa och Carola.

Porträttfoto i studio på Mats Cyril Wiberg i en svart pullover och rödvit rutig skjorta med armarna i kors.

Motivering

Mats tog fyrskeppet Almagrundet till Gävle. Almagrundet, stadsvandringar, kan allt om sjöfarten i Gävle. Efter åratal av idogt arbete kunnat återbörda fyrskeppet Almagrundet till Gävle. Almagrundet byggdes på Brodins varv i Gävle 1896.

Porträttfoto i studio på Mayson Hindi i mintgrön slöja poserar med ena handen lyft uppåt.

Motivering

Hon har aktivt skrivit om hur det är att vara muslim i Sverige samt hur hon pratat så bra i radion om ramadan. Det fick många att öppna ögonen & det var många som uppskattade hennes ord.

Porträttfoto i studio på Melker Andersson i grå skjorta med knyten näve leendes mot kameran.

Motivering

En Gourmetkock som klivit ut i världen.

Porträttfoto i studio på Milton Ndiaye, ung kille som gör v - tecken med ena handen mot kameran.

Motivering

Alltid omtänksam och hjälper alltid till. Han är även den enda från Gävle som någonsin varit med i barnprogrammet Wildkids!

Porträttfoto på Minna Hajilou i ljusblå skjorta med armarna i kors leendes mot kameran.

Motivering

Minna är en kvinna som är 28 år gammal, hon jobbar som sjuksköterska och är stark som person med god personlighet och god självkänsla. Hon hjälper många människor och har en god hjärta, vill nominera just henne för hon har så stort hjärta med god leende hela tiden.

Porträttfoto i studio på Moussa N´Diaye i rutig kavaj och hatt leendes mot kameran.

Motivering

Lägger ner all sin tid för att skapa bättre fritid för Gävles unga.

Porträttfoto i studio på Naome Ruzindana i prickig topp med ett stort vitt pärlhalsband runt hals och handled.

Motivering

Naome har genom sin person och sin organisation, Find Hope, synliggjort nyanlända hbtq-personers situation i Gävle såväl som i Regionen som i övriga Sverige. Hon har under sina 6 år i Sverige gjort sin röst hörd och förmått göra skillnad för många personer, hon är en inspirationskälla och förebild för många Gävlebor. 

Porträttfoto i studio på Nicklas Bäckström i svart töja med blommig skjorta leendes mot kameran.

Motivering

Gävles ende världsmästare 2017. Är en av NHL:s främsta ishockeyspelare under flertal år. Ödmjuk och ett föredöme för sin sport och dess utövare, inte minst för ungdomen. Är fortfarande Gävle trogen med nybyggd fastighet och ingår i ett flertal företag här.

Porträttfoto i studio på Niklas Wikegård i mörkblå t-shirt med båda tummarna upp mot kameran.

Motivering

En fantastiskt entusiastisk hockeykommentator som nog aldrig kommer att lämna hockeylivet.

Porträttfoto i studio på Owe Rosén i grå kavaj och slips med noter på.

Motivering

Jag vill nominera min man, Owe Rosén, som en av 100 Gävlebor som skall presenteras i en fotoutställning. Han är som ansvarig för klockspelet i Rådhustornet en verklig eldsjäl. Dessutom är han en fantastisk idéspruta med mängder av idéer och visioner. För ett antal år sedan utnämndes han till Gävles största idéspruta. Owe har även under åren lärt flera tusen barn och ungdomar att spela piano. Han är också en berest globetrotter och dessutom pappa till 10 barn.

Porträttfoto i studio på Per-Olof i mörk tröja leendes mot kameran.

Motivering

Full gas genom hela livet, ett energiknippe utan dess like.

Porträttfoto i studio på Peter Hedblom med ett stort leende.

Motivering

En riktig Gävlebo som spridit glädje i trettio år som världsspelare i golf och aldrig haft en tanke på att flytta från Gävle och sitt älskade Brynäs. Har under lång golfkarriär gjort Gävle känt i världen.

Porträttfoto i studio på Peter Jansson i mörk tröja leendes mot kameran.

Motivering

Jag tycker Peter Jansson ska vara med på utställningen då han har startat ett eget företag här i Gävle, och driver det med stort engagemang samt sätter Gävle på kartan då människor i hela Sverige hyr samt köper tält, möbler med mera av honom. Han är egenföretagare för Tält och fest här i Gävle, och ger människor och Gävle feststämning till olika evenemang. Hans engagemang gör mig inspirerad!

Porträttfoto i studio på Pilar Matta i en svart träningstopp och som håller i sin hästsvans högt.

Motiveringar

 • En ung driven tjej som tillsammans med sin familj byggt upp ett lokalt företag inom träning, ZenZen fitnesscenter i hård konkurrens av stora etablerade företag har man lyckats fånga själen, glädjen och passionen för träning på ett personligt plan. Pilar var den första i Sverige som introducerade träningsformen Zumba och Gävle har blivit ledande i landet på att att ha hög kvalitet på sina tränare och är välkända även utanför landgränsen. Pilar ger glädje och energi åt alla och utan henne hade troligen jag haft svårt att komma igång med träning för snart 10 år sedan.
 • Zumba fitness är den absolut roligaste träningsformen som finns! Pilar Matta är den person som tog Zumba fitness till Gävle. Hon har utbildat många riktigt bra Zumbainstruktörer, som i sin tur har satt Gävle på kartan i Zumbafitness-världen. Det förekommer ett par event om året där stora internationella Zumba-namn kommer till Gävle för att hålla MasterClass, som det kallas i den världen. Till de eventen kommer zumbautövare från hela Sverige. Hon är värd en plats bland de 100.

Porträttfoto i studio på Rasmus Eldebrandt i svart t-shirt med rött tryck på som håller i kepsen på huvudet med ena handen.

Motivering

Jag tycker vi ska lyfta fram även Gävles ungdomar. Min son, Rasmus, är en god förebild. Han är positiv, bjuder alltid på ett leende, driven och trygg och stark i sig själv. Gör det han brinner för, klär sig som han vill osv. Han är en bra kompis, hjälper alltid till när han kan. Han älskar att cykla, så mycket tid har spenderats i rampen på Alderholmen. Redan i sjuan började han sommarjobba på Posa Cykelverkstad, så han är en känd figur i stan. / Stolt mamma.

Porträttfoto i studio på Roger Nordin i svart kavaj och vit skjorta leendes mot kameran.

Motivering

En radioröst som satt Gävle på kartan.

Porträttfoto i studio på Rolf Carl Verner som gör tecken med ena handen framför kameran.

Motivering

Graffitimålare som har fört den alternativa konsten in i finrummen.

Porträttfoto i studio på Rolf Lassgård i svart skjorta med ena handen bakom nacken.

Motiveringar

 • En stark personlighet med ett hjärta för Gävle och Brynäs.
 • Han är Gävle för mig, han är bäst.
 • Större profil och marknadsförare för Gävle finns nog inte, Gävlebocken undantagen.
 • För hans otroliga filmkarriär.
 • För att han är bäst.
 • En av vår tids största skådespelare.
 • En stor person, som delar Gävle med världen.

Porträttfoto i studio på Sanaz Malekkhaiat i en rödblommig blus leendes mot kameran.

Motivering

Sanaz är engagerad i Miljötinget samt Sommar i Gävle och vill bli lärare i matematik, fysik på högstadiet. Hon är bra på att motivera och inspirera andra. En glädjespridare.

Porträttfoto i studio på Sara Kreft i eldrött rufsigt hår tittandes allvarligt mot kameran.

Motivering

Sara är en syster, min syster. Sara är även en nybliven tvillingmamma som lever för musiken. Hon bjuder och erbjuder Gävle sång och engagemang vid alla tillfällen hon kan. Hon är orädd att berätta att livet inte alltid är lätt, och stödjer de hon kan genom sin verksamhet. Människors alla lika värde. Officiellt är hon musiker, fru och arbetande mamma med två små underbara barn. För mig är hon Sara, storasyster som aldrig är tyst och sjunger jämt. En av oss alla, en av alla Gävlebor.

Porträttfoto i studio på Sara McManus gör en sprallig pose med ett brett leende mot kameran.

Motivering

En excellent Curlingspelare.

Porträttfoto i studio på Sayan Isaksson i svart tröja och rakad huvud tittar leendes mot kameran.

Motivering

Kock som tar matlagningen till helt andra dimensioner.

Porträttfoto i studio på Sladjana Ilic i lila randig tröja leendes mot kameran.

Motivering

Jag ser upp till denna person för att det är min mamma, den bästa Gävlebo som finns. Hon är glad, positiv, underbara att vara med, en bra och god van, en underbar kollega och hårt arbetande människa som.Hon gör vad hon kan för dem kära omkring henne utan att ens tänka på sig själv. Hon har gett mig möjligheten till att kunna flytta till Gävle och va en del utav denna vackra staden tillsammans med henne. Hon är den bästa Gävlebo för mig men även för många andra som känner henne.

Porträttfoto i studio på Sofia Hägglund i gröngrå stickad tröja tittar leendes snett in mot kameran.

Motivering

Hon arbetar engagerat för våra ungdomar i kommunen, bland annat genom fritidsgården Soffan och genom att ordna Stolt&Nykter – skolavslutningen i Furuvik. Soffan jobbar även med HBTQ-frågor, barnkonventionen, ordnar skidresa och resa till Gröna Lund för ungdomar som annars inte skulle ha den möjligheten. Sofia är föreståndare för Soffan. De samlade även in kläder och leksaker till flyktingarna som inkvarterades i Sportcentrum Valbo.

Porträttfoto på Stefan Åsberg i svart bland skjorta leendes mot kameran.

Motivering

Från Hagaström till de mest betydelsefulla, händelserika och farliga platserna i världen. Och fortfarande så ärligt och djupt intresserad av allt som händer i Gävle och alla oss som bor och lever här.

Porträttfoto i studio på Stig Gavlén i brungul rutig töja och basker.

Motivering

Grundare och upphovsman av Gävlebocken. Plats: Gävle Stadsbibliotek

Porträttfoto i studio på Stisse Åberg, en äldre man i beige jacka, rutig skjorta och glasögon.

Motivering

Sportguru

Motivering

Hon har trots sin cancer alltid fortsatt kämpa för alla barn på Andersbergsskolan. Hon har försökt att alltid ha ett glatt humör & aldrig ge upp. Innan hon arbetade på den skolan har hon arbetat på många andra skolor i Gävle, de flesta elever & lärare i staden känner till henne. Och talar gott om henne. Därför förtjänar hon verkligen att bli årets Gävlebo.

Porträttfoto i studio på Svante Wallberg i ljus skjorta och skägg med ett glatt ansikte.

Motiveringar

 • Har ett brinnande engagemang, intresse och helhetstänk för att bevara och utveckla Hamrångebygden. Engagemanget inkluderar den enskilda personen, arbetstillfällen, företagande, framtidsutveckling. Att göra Hamrångebygden till ett tryggt och levande samhälle för alla att bo i och vilja flytta till ,med en känsla av gemenskap, allas lika värde och framtidstro.
 • För han är med på så många möten så han äger!
 • Svante kämpar för utveckling i Hamrångebygden och har gjort det i många år. Han representerar den yngre generationen i bygden med stort engagemang ideellt.

Porträttfoto i studio på Therese Lundgren i mörk tröja och glasögon ler stort mot kameran.

Motivering

Från att ha varit en lokal känd profil som jobbat inom restaurangbranschen i många år har hon numera en statlig tjänst och verkar både för Gävles och Sveriges bästa. Hon är rak, rättvis och står för sina åsikter. Hon är en god vän, supermamma & supermoster/faster samt hårt arbetande kollega. Hon är en verklig förebild för både stora och små, och ett utmärkt exempel på att man kan bli vad man vill oavsett vart man kommer ifrån och vad folk runt omkring en tycker. Therese var den som tog mig under sina vingar och visade mig vad Gävle hade att erbjuda när jag flyttade dit, och hon är den som alltid kommer att få mig att återvända på besök till Gävle trots att jag numera flyttat tillbaka till min hemstad.

Porträttfoto i studio på Thomas Di Leva i långt lockigt hår och en mörk tröja med symbol på.

Motivering

Thomas verkar vara stolt över att komma från Gävle och står för den han är.

Porträttfoto i studio på Tindra Alderback i svart spets töja och ljust långt hår.

Motivering

Denna tjejen är en stor förebild för mig och andra, hon är 14 år och gör allt i sin makt för att stoppa mobbning. Hon har själv blivit utsatt i skolan och är fortfarande. Hon har skrivit en krönika på Gefle dagblad om detta och om du frågar mig så är mobbning nåt som händer hela tiden, denna unga och kloka tjej bodde få bli årets Gävlebo. Hon har även gjort stora insatser gällande rättigheterna i Gävle och vill att alla hbtq människor ska kunna må bra i samhället, ingen bodde få må dåligt! Denna tjej är inte bara klok men även en underbar och trevlig vän.

Porträttfoto på Titti Schultz i röd-orange tröja med armarna i kors.

Motivering

En radioröst som satt Gävle på kartan.

Porträttfoto i studio på Tor Björnsson i grön tröja och med armarna i kors.

Motiveringar

 • Han radar upp medaljerna för sin hembryggda öl både på mindre tävlingar och i SM där han emottagit inte mindre än två guld och två silver. Han är mycket engagerad och vetgirig och ska gå en utbildning i Berlin som han betalar ur egen ficka för att kunna förkovra sig i konsten ännu mer.
 • En ungdom som visar att man kan komma långt med små medel. Tor brygger öl i liten skala. Har vunnit Sm-guld och silver flera gånger i hembryggd öl. Han har engagerat Gävleborna på Finölsfestivalen genom att demonstrera hur man brygger hembryggd öl. Ha åker även runt om i Sverige på olika träffar i både stora sammanhang och små sammanhang. För att visa och berätta om sin öl som heter Illbatting vilket gör att han sätter Gävle på kartan med sitt intresse. Därför tycker jag som Gävle bo att han verkligen är värd att uppmärksammas med ett foto.

Porträttfoto i studio på Tord Lundström i beige kavaj och ljus skjorta.

Motivering

Tord är den ishockeyspelare som fick mig att bli Brynäsare för för 49 år sedan trots att jag bor i Stockholm och sedan dess är och förblir Brynäs fans Tord är Brynäs för mig och Brynäs är Gävle för mig.

Porträttfoto i studio på Ulf Ivar Nilsson i ljus kavaj, glasögon och snett tittandes mot kameran.

Motivering

En man med mycket humor. Har på ett glatt sätt med sina teckningar lagt fram viktiga samhällsfrågor. Mycket kunskap om Gävle som han villigt delar med sig vid stadsvandringarna.

Porträttfoto i studio på Ulrika Jidåker med axellångt rakt hår och armarna i kors.

Motiveringar

 • Lever för sitt jobb sommar som vinter. Duktig och drivande tjej för Gävles ungdomar. Jobbar hårt för att ungdomarna ska få ha sina fritidsgårdar kvar. Driver sommarkollo och andra aktiviteter för Gävles ungdomar. Driver även Limö café under sommarperioden och hon har dessutom 10 års jubileum på ön i år. En tjej med stor drivkraft och skinn på näsan. En äkta Gävle representant i mina ögon!
 • En tjej som bjudit på sig själv vad det beträffar Alla barn o ungdomar i Gävle med omnejd, med sina läger, kollo med mera och som drivande kraft på Unga Örnars ftg brynjan.

Porträttfoto i studio på Werner Baumgartne, äldre man i jeansskjorta som pekar mot kameran.

Motiveringar

 • Werner har under många år varit en stark och positiv drivkraft inom friluftsfrämjandet i Gävle. Han är en stor inspiratör och en fantastisk människa som verkligen SER alla runt om kring sig och som ser till att alla får vara med i gemenskapen och att ingen lämnas utanför!
 • En väldigt social och trevlig pensioner som under många år har varit aktiv i Friluftsfrämjandet och har alltid osjälviskt visat vägen till ett aktivt och friskt liv för många andra Gävlebor. Ytterligare motivering lämnas gärna på telefon.

Porträttfoto i i studio på Zeb Rana i skägg med ena handen mot hakan.

Motivering

Född i Gävle, och uppvuxen i både Pakistan och Sverige. Hjälpsam och en kille med brett socialt nätverk. Omtyckt av i princip alla i Gävle som känner honom.

Porträttfoto i studio på Åsa Kock i rödblommig blus och långt lockigt hår i snedbena.

Motivering

Omtänksam, empatisk och hon gör ett otroligt jobb med äldre förståndshandikappade på Rev.