Festernas århundrade – maskerader och nöjesliv på 1700-talet
I denna föreläsning tar konstvetaren Christopher Landstedt dig med till 1700-talets festliga värld, med särskilt fokus på de storslagna maskeraderna i Stockholm och andra svenska städer.
Plats: Krusenstjernasalen, plan 2 i Agnes Kulturhus
Tid: Tisdag 2 december kl. 18:00. Dörrarna öppnar 30 min innan programstart
Om programmet
1700-talet kallas ofta för festernas århundrade, och med all rätt. Under denna sprudlande epok fylldes slottssalar, teatersalonger och parker av baler, maskerader och spektakulära föreställningar som skapade magiska möten mellan människor. I Sverige blomstrade festkulturen, särskilt under Gustav III:s regeringstid, då nöjeslivet nådde nya höjder och spreds från hovet och adeln till bredare samhällsgrupper.
I denna föreläsning tar konstvetaren Christopher Landstedt dig med till 1700-talets festliga värld, med särskilt fokus på de storslagna maskeraderna i Stockholm och andra svenska städer. Genom levande exempel från hans avhandling Fester, platser och visuell kultur i Stockholm under den gustavianska epoken (2023) får du en inblick i hur fester arrangerades, vilka miljöer som skapades och hur deltagarna klädde sig. Du får också höra om vad som gjorde dessa tillställningar så unika och hur de speglade sin tid.
Följ med på en resa genom en tid då kreativitet, omsorg och festglädje stod i centrum och upptäck hur 1700-talets festkultur fortfarande fascinerar oss idag!
Om föreläsaren
Christopher Landstedt arbetar som lektor i konstvetenskap vid Stockholms universitet. Han disputerade 2023 med avhandlingen Fester, platser och visuell kultur i Stockholm under den gustavianska epoken där festligheter, maskerader och divertissement mellan 1772 och 1808 undersöks utifrån hur både permanent såväl som tillfällig konst och arkitektur användes med specifika syften, inte sällan av politisk karaktär.
Föreläsningen görs i samarbete med Folkuniversitetet.