Gävle Walk of fame

Från ett förslag från en invånare kom idén om Gävle Walk of fame. Syftet med installationen är att uppmärksamma profiler med Gävleanknytning som på något sätt satt staden och kommunen på kartan. Här presenteras ett urval av kända Gävleprofiler – nutida och historiska.

Om installationen

Drottninggatan mellan Centralplan och Rådhusesplanaden fick ett rejält ansiktslyft under 2019-2020.
Inför ombyggnationen fick invånare, verksamhetsutövare och fastighetsägare säga sitt om gatans utformning och kommunen valde även att realisera ett medborgarförslag där önskemålet var en Walk of fame på Drottninggatan i Gävle. Syftet är att uppmärksamma profiler med Gävleanknytning som på något sätt satt staden och kommunen på kartan.

Våren 2020 drogs en kampanj igång där Gävleborna bjöds in att nominera personer som kunde platsa i Gävles Walk of fame. Detta resulterade i över tusen inkomna nomineringsförslag och ur detta gedigna underlag med både nutida och historiska personer skulle juryn rösta fram sjutton personer.

Utformningen av Walk of fame togs fram av Karavan landskapsarkitekter samtidigt med gestaltningen av stråket. Idén är att välkomna besökare till stråket och att du kan spegla dig i Gävlepersonligheterna.

Walk of fame är en permanent installation med sjutton spegelsilhuetter av kända Gävleprofiler som ska pryda Drottninggatan.

Sjutton spegelsilhuetter av kända Gävleprofiler.

Presentation av Gävleprofilerna

Lars-Åke Wilhelmsson.

Presentation

Lars Åke är född och uppvuxen i Furuvik. Han har en karriär bland annat som modedesigner och dragshowartist.

Mest känd är Lars Åke antagligen för sin figur Babsan; en färgglad, stilsäker dam med glimten i ögat.

Videohälsning


Birgit ”Rock-Olga” Magnusson.

Presentation

Birgit var född och uppvuxen på Söder i Gävle. Birgit eller ”Rock-Olga” var en av Sveriges första kvinnliga rockartister och förblev rocken trogen i ett halvt århundrade.

Vem minns inte hennes största hit, coverlåten ”What you’ve done to me”?

Videohälsning

Moussa N Diaye.

Presentation

Moussa, grundare av bland annat Rapatac Aktivitetscenter på Nordost i Gävle, arbetar med stort engagemang för att skapa en bättre fritid för många av Gävles unga invånare. På Rapatac erbjuds stöd, bland annat i skolarbete och för att hitta goda fritidssysselsättningar.

Moussas arbete belönades 2009 då han blev utvald som Årets eldsjäl under Svenska hjältar-galan.

Videohälsning

Victor Th Engwall.

Presentation

I mitten av 1800-talet startade Victor Theodor Engwall sin verksamhet inom spannmåls- och diversehandel och 1870 grundades firman Vict. Th. Engwall Co. Den första rosterianläggningen för kaffebönor köptes in 1913 och året senare registrerades namnet Gevalia. Resten är vad man brukar kalla historia.

Hela Sverige har Viktor att tacka för att ha ett riktigt gott kaffe att bjuda på vid oväntat besök.

Videohälsning

Sara McManus.

Presentation

Sara började spela curling på slutet av 90-talet i Gävleklubben CK Granit då hennes mamma tyckte att familjen skulle ha en gemensam aktivitet. Ett bra val skulle det visa sig, för efter tusentals träningstimmar i den lilla curlinghallen i Strömsbro började framgångarna rada upp sig.

I lag Hasselborg har Sara vunnit ett flertal medaljer på EM och VM, och den största framgången hittills är OS-guldet 2018 i Pyeongchang, Sydkorea.

Videohälsning

Här kan du spegla dig och fundera kring din anknytning till Gävle. Vad betyder Gävle för dig? Vad tänker du främst på när Gävle nämns?

Nicklas Bäckström.

Presentation

Niklas kommer från en riktig idrottsfamilj så det var naturligt för Niklas att börja idrotta. Ishockey blev valet och från moderklubben Valbo AIF tog han steget över att börja spela i Brynäs IF. Säsongen 2005–2006 blev han utsedd till dåvarande Elitseriens bästa rookie vilket var starten på en mycket framgångsrik karriär.

Niklas har två VM-guld och ett OS-silver i Tre Kronor och en Stanley Cup-vinst 2018 för hans Washington Capitals i NHL.

Rolf Lassgård.

Presentation

Rolf är skådespelare och bor i Gävle sedan 80-talet då han var engagerad i Folkteatern i Gävleborg. Han är en av vår tids största skådespelare med en omfattande filmkarriär. Rolf har ett hjärta som bankar för Gävles egna hockeylag Brynäs IF och han kan ofta ses i publiken när Brynäs spelar på hemmaplan.

Vem har inte sett Rolf Lassgård i filmerna om Wallander eller som den tjurige, men älskvärda Ove i En man som heter Ove?

Videohälsning

Agnes von Krusenstjerna.

Presentation

Författaren Agnes bodde i Gävle som ung. Hon gav ut flera böcker och ett återkommande tema i hennes böcker är unga kvinnors längtan efter att bryta sig fria. Agnes skildrade ämnen som psykisk sjukdom, homosexualitet och vänskaps- och familjerelationer.  Agnes skildrar Gävle främst i böckerna om Tony och ”Fattigadel”. I romanerna finns miljöbeskrivningar från Gävle och från det hus på Staketgatan 1 som familjen von Krusenstjerna bodde i (och som fortfarande finns kvar) samt från Gävle slott.

Agnes von Krusenstjerna har fått lindallén genom Stadsträdgården uppkallad efter sig.

Joel ”Joe Hill” Hägglund.

Presentation

Joel föddes i Gamla Gefle. Han emigrerade som ung till Amerika och bytte namn till Joe Hill. Han skrev dikter och sånger och kämpade för att arbetarna skulle få det bättre. Under ett fackligt arbete blev han anhållen för mord och avrättades 1915 i Salt Lake City. Många tror att han var oskyldig.

Joe Hills föräldrahem i Gamle Gefle är numera ett museum med en utställning om hans liv.

Lasse Wennman.

Presentation

Lasse bor i Gävle och är grundare av Matakuten som är en ideell organisation. Flera tusen människor får nu hjälp i sin vardag med bröd, mat, hygienartiklar och kläder. Matakuten tar hand om mat och andra produkter som skulle ha slängts från stans butiker och restauranger och som packas om i matkassar och delas ut gratis till behövande.

Med sitt outtröttliga arbete för de mest utsatta och en hållbar miljö blir han en symbol för det bästa med Gävle.

Videohälsning

Titti Schultz.

Presentation

Titti är född och uppvuxen i Gävle och är ofta här på besök hos nära och kära. Hon är en av landets mest erfarna programledare och har en radioröst som satt Gävle på kartan. Titti har under många år varit det svenska folkets frukostsällskap genom sin medverkan i populära morgonprogram i radio.

Titti är också en ofta anlitad och populär moderator och konferencierer för olika evenemang.

Videohälsning

Thomas Di Leva.

Presentation

Gävlesonen med sin andliga stil och inriktning ses ofta med sina konstfullt utsmyckande kaftaner. Med musikhits som ”Vem ska jag tro på” och ”Vi har bara varandra” har Thomas blivit en folkkär artist i hela Sverige och 1988 vann Thomas Di Leva en grammis som årets artist.

Parallellt med artistkarriären håller Thomas i kurser i meditation och är en uppskattad föreläsare.

Videohälsning

Stig Gavlén.

Presentation

Stig var född och uppvuxen på Söder i Gävle och var Gävlebo i stort sett hela sitt liv. Stig jobbade med, och var duktig på marknadsföring. Bland annat var han marknadsansvarig för Furuviksparken under drygt två decennier.

De flesta känner nog Stig som skapare av den första skissen på Gävlebocken.

Anna Lisa Hillbom.

Presentation

Anna-Lisa arbetade som bibliotekarie på Gävle stadsbibliotek och bodde även större delen av sitt liv i Gävle. Hon hade bred allmänkunskap och ställde upp i flera frågeprogram på TV. Den enorma kunskap hon samlat på sig gav henne smeknamnet ”Storveta” och genom sitt deltagande på TV blev hon Storveta med Sveriges TV-publik.

Befinner du dig i Gamla Gefle så kan du njuta av lugnet i Storvetas park.

Rickard Olsson.

Presentation

Rickard är född och uppvuxen i Gävle. Rickard startade sin journalistiska bana på Radio Gävleborg, och har under sin karriär varit programledare för produktioner både i radio och TV.

Mest känd kanske Rickard är som programledare för långköraren ”Vem vet mest” som han ledde i tio års tid.

Gunnar Cyrén.

Presentation

Gunnar var född och uppvuxen i Gävle och återkom till hemstaden i vuxen ålder. Gunnar var industridesigner och utbildad guld- och silversmed. Hans fantastiska glasföremål finns representerade på museer runt om i världen. I Gävle kan dessa beskådas på Länsmuseet Gävleborg.

Bestick och glas designade av Gynnar Cyrén ingår som delar i den vackra Nobelservisen.

Videohälsning

Karolina Själander.

Presentation

Karolina är född i Gävle och växte upp på Islandsgatan, hon blev Gävle troget under hela sitt liv. Karolina brann för flickors rätt till utbildning och kvinnors rösträtt, frågor hon engagerade sig i både genom sin lärargärning och sitt engagemang i det lokala föreningslivet.

Högre flickskolan i Gefle eller Själanderska flickskolan som den kallades i folkmun uppfördes av Karolina Själanders egna medel. Byggnaden på Norra Rådmansgatan finns kvar än idag, dock är flickskolan ett minne blott.