Strategigruppens roll och ansvar
Strategigruppens roll är att stötta kansliet i arbetet med den strategiska utvecklingen av Gävle klimatavtal. Strategigruppen är både rådgivande och kan besluta om processer och aktiviteter inom ramen för vad som beslutas av Rundabordsmötet. Gruppen fungerar också som ambassadörer för Gävle klimatavtal, både internt och externt och arbetar aktivt för att sprida kunskap om avtalet, dess syfte och verkar för att engagera fler aktörer i klimatarbetet. Strategigruppen träffas sex gånger per år och är en förberedande instans inför Rundabordsmöten.
Strategigruppens sammansättning
Strategigruppen ska bestå av 8-13 olika aktörer och utses av Rundabordsmötet. Platsen innehas ett år i taget med möjlighet att bli omvald. Sammansättningen ska spegla mångfalden av aktörer inom Gävle klimatavtal både gällande ägandeform, storlek och branscher. Kansliet är sammankallande.
Följande aktörer och personer utgör Strategigruppen för ett år framåt.
- AFRY – Lisa Trevitt (Ordinarie) Ida Johansson (Suppleant)
- Everenergy – David Lukinius (Ordinarie) Alexander Palm (Suppleant)
- Gavlegårdarna – Mats Åström (Ordinarie) Alexandra Bankander (Suppleant) (Saknas på bilden)
- Green Goat – Åsa Sund (Ordinarie)
- Gävle kommun – Katarina Johansson (Ordinarie) Erik Apel (suppleant)
- Högskolan i Gävle – Ola Eriksson (Ordinarie) Karl Hillman (Suppleant)
- Naturskyddsföreningen – Ann-Marie Hedenskog (Ordinarie) Eva Hultgren (Suppleant)
- Region Gävleborg – Alexandra Lindström (Ordinarie) Elin Skogens (Suppleant)
- Sh bygg, sten & anläggning – Emelie Erngren (Ordinarie)
- Smurfit Westrock – Viktor Rask (Ordinarie)
- Sustainable innovation – Roland Elander (Ordinarie) Thomas Sunden (Suppleant)
- Third Bridge – Anna Klasson (Ordinarie)
– Vi ser fram emot att bidra till arbetet med att utveckla Gävle klimatavtal inom Strategigruppen och på så vis fortsätta driva utvecklingen mot ett hållbart Gävle. Högskolan har en viktig roll i att ta fram och sprida ny kunskap om hållbara samhällen och är dessutom en stor arbetsplats i kommunen som samlar både studenter och personal på campus och online, säger Ola Eriksson och Karl Hillman från Högskolan i Gävle.
Medverkande på bilden från vänster: Roland Elander, David Lukinius, Anna Klasson, Katarina Johansson, Karl Hillman, Ida Johansson, Ann-Marie Hedenskog, Jessica Birgersson, Åsa Sund, Emelie Erngren, Erik Apel, Elin Skogens och Lisa Trevitt.
Mötet 20/5
På mötet, tisdagen 20 maj, hälsades den nya strategigruppen välkomna med presentation av varandra och deras förväntningar på strategigruppen samt lite lära-känna lekar. Därefter gavs en nulägesbild över alla arbetsgrupperna för att sedan arbeta fram ett förslag på frågebatteri till den kommande utvärderingsenkäten för Gävle klimatavtals första 1,5 år. Mötet fortsatte med att diskutera nästa års klimatrapportering och vilka delar som ska ingå då och avslutades med att blicka framåt kring fortsatt utveckling av fokusområdet bygg och anläggning där det har lyfts fram behov från medlemmar att fokusera mer på ROT och anläggningsarbeten.
Inriktningsmål för Gävle klimatavtal
Strategigruppens utgångspunkt för det strategiska arbetet är de, av Rundabordsmötet, beslutade inriktningsmålen för period 1 (2023-2026):
- Gävle klimatavtal är en fungerande plattform för samverkan där både gemensamma och individuella förflyttningar sker i riktning med den gemensamma missionen.
- Gävle klimatavtal har aktiva och värdeskapande fokus- och arbetsgrupper som leder till faktiska insatser för minskad klimatpåverkan hos medlemmarna
- Gävle klimatavtal kommunicerar hur det gemensamma klimatarbetet fortlöper och sprider resultatet externt
- Gävle klimatavtal ska fortsätta växa på ett hållbart sätt, med fler engagerade medlemmar, fler fokusområden och fler arbetsgrupper med hög kvalité.
- Gävle klimatavtal erbjuder praktiskt stöd till medlemmar för åtagandena i klimatavtalet.
Tillsammans ser strategigruppen fram emot att bidra till ett ökat tempo i klimatomställningen och att få möjlighet att fortsätta utveckla Gävle till en konkurrenskraftig och attraktiv stad.