Så fungerar en lantmäteriförrättning

Här får du veta hur du ansöker om en lantmäteriförrättning, hur handläggningen går till och hur lång tid det tar. Du får också veta vad du behöver bidra med och vilken service vi erbjuder.

En förändring av en fastighet

Lantmäteriförrättning är ett samlingsbegrepp för olika typer av åtgärder som förändrar en fastighet. Genom en lantmäteriförrättning kan fastighetsindelningen förändras, nya fastigheter kan bildas och rättigheter kan bildas och förändras.

Läs mer om olika typer av lantmäteriförrättningar

Kommunala lantmäterimyndigheten hjälper dig när du har frågor om din fastighet, till exempel om du vill stycka av en tomt eller sälja en bit mark till grannen. Du kan också få hjälp med att säkerställa en gräns, ordna ett servitut eller se till att en gemensam väg får en ordnad skötsel genom en samfällighetsförening.

Läs mer om hur du ansöker om lantmäteriförrättning

Så går en lantmäteriförrättning till

Här nedanför står alla steg i förrättningsprocessen samlade. Om du har frågor eller funderingar om hur du ska göra är du välkommen att kontakta oss, gärna så tidigt som möjligt. Det är också viktigt att du kontaktar oss om du till exempel säljer din fastighet eller vill ta ut nya pantbrev under lantmäteriförrättningens gång.

I din ansökan talar du om vilken förändring du önskar få utförd och vilka fastigheter som berörs av förändringen. Om flera personer äger en fastighet tillsammans måste normalt alla delägare underteckna ansökan. Det finns två sätt att ansöka:

  • via vår e-tjänst för avstyckning, fastighetsreglering, sammanläggning och klyvning
  • via en skriftlig ansökan, undertecknad av dig som sökande eller av ett ombud med fullmakt.

När du lämnat in din ansökan skickar vi en bekräftelse till dig inom en vecka.

Läs mer om hur du ansöker om lantmäteriförrättning

Vi börjar med att utreda om det är möjligt att genomföra den lantmäteriförrättning du ansökt om. Vi gör bedömningen utifrån gällande lagar och regler och tar bland annat hänsyn till detaljplaner, bygglov, allmänna intressen och fastighets- och inskrivningsuppgifter.

Finns servitut eller andra rättigheter som berörs kontaktar vi rättighetshavaren. För att kunna bedöma om det är lämpligt att genomföra åtgärden kräver vissa åtgärder att vi samråder med myndigheter som berörs av din ansökan, det kan till exempel vara kommunens samhällsbyggnadsnämnd eller länsstyrelsen.

Fältarbete innebär utstakning, utmärkning och inmätning av nya gränser. Vi meddelar dig innan vi åker till din fastighet och om du behöver delta. Om du känner till var äldre gränsmarkeringar finns på marken kan du hjälpa oss genom att märka ut dessa inför vårt fältarbete. Både före och efter fältarbetet krävs arbete på lantmäterikontoret med bland annat tekniska beräkningar och kartframställning.

Ibland är det nödvändigt att förrättningslantmätaren och sakägarna, det vill säga fastighetens ägare och andra som berörs av lantmäteriförrättningen, samlas till sammanträde för att diskutera och gå igenom frågorna innan vi fattar beslut. Om alla sakägare redan från början är överens om vad som ska göras och har bekräftat detta genom att skriva på en överenskommelse, kan förrättningen oftast avslutas utan att sakägarna kallas till sammanträde.

I samband med handläggningen av ärendet fattar vi olika beslut. Vilka beslut det handlar om beror på lantmäteriförrättningens innehåll och kan till exempel vara fastighetsbildningsbeslut, anläggningsbeslut eller ersättningsbeslut. När alla delar av ärendet är utförda kan ärendet avslutas. Det sker då genom ett särskilt avslutningsbeslut.

Vi meddelar alltid dig när vi fattat beslut i ärenden som berör dig.

Om du är missnöjd med ett beslut som du är direkt berörd av kan du överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen. I de flesta fall är överklagandetiden fyra veckor, räknat från den dagen lantmäteri-förrättningen avslutades. Om ingen överklagat ärendet vinner lantmäteriförrättningen laga kraft.

Om ingen överklagar besluten i ärendet kan lantmäteriförrättningen registreras i det nationella fastighetsregistret och i registerkartan. När ärendet registrerats är lantmäteriförrättningen fullbordad och eventuella nya fastigheter som bildats får egna fastighetsbeteckningar.

När lantmäteriförrättningen vunnit laga kraft skickar vi ut en förrättningsakt till dig och alla sakägare. Förrättningsakten innehåller bland annat karta, protokoll och en beskrivning av ärendet

När en lantmäteriförrättning har vunnit laga kraft och registrerats får den som ansökt en räkning från oss. Lantmäteriförrättningar debiteras per timme och kostnaden är därför beroende av hur många timmar som lagts ner i ärendet.

Kostnad

Alla lantmäteriförrättningar debiteras per timme och kostnaden beror därför på hur lång handläggningstiden blir.

Avstyckning av en bostadsfastighet, med mätning

cirka 49 000 kronor

Exempel: avstyckning från en fastighet enligt beviljat bygglov för nybyggnation av villa eller avstyckning av en befintlig sommarstugetomt.

Fastighetsreglering, med mätning

cirka 46 000 kronor

Exempel: överföring av 1000 kvm mark från en fastighet till en annan i enlighet med detaljplan eller utanför detaljplan.

Fastighetsreglering, utan mätning

cirka 29 000 kronor

Exempel: överföring av 2 hektar mark från en skogsfastighet till en annan utan att det krävs mätning och markering av nya fastighetsgränser.

Handläggningstid

Handläggningstiden börjar först när ett komplett ärende kommit in till oss och slutar när förrättningslantmätaren tagit avslutningsbeslut i ärendet. Det innebär att du som fått en begäran om komplettering i ditt ärende måste lämna in kompletteringen innan handläggningstiden kan börja.

Normala ärenden

I normala ärenden tas normalt beslut inom cirka 6 månader. Exempel på den typen av ärende är avstyckning av bostadsfastighet för befintligt bostadshus eller för nybyggnation av fritidsbostad, avstyckning av skogs- eller lantbruksfastighet, fastighetsregleringar och bildande av servitut.

Avancerade ärenden

I mer avancerande ärenden tas normalt beslut inom 1-2 år. Exempel på den typen av ärende är bildande eller omprövning av gemensamhetsanläggningar, bildande av ledningsrätter för befintliga ledningar och fastighetsbestämningar där berörda fastighetsägare inte är överens.

3 månader

  • Avstyckning av enstaka bostadsfastighet för nybyggnation av permanentbostad som överensstämmer med lagakraftvunnet bygglov, förhandsbesked eller detaljplan.
  • Avstyckning av en exploateringsfastighet för bostäder som överensstämmer med lagakraftvunnen detaljplan (första steget i genomförandet av en detaljplan).

4 månader

  • Fastighetsbildning för företagare inom Gävle kommun (näringslivet) som överensstämmer med lagakraftvunnet bygglov, förhandsbesked eller detaljplan.
  • Bildande av ledningsrätt för ledning som ingår i ett elektroniskt kommunikationsnät för allmänt ändamål (bredband/fiber).

Ansökningar om lantmäteriförrättning som kommer in under sommarperioden kan ta längre tid att handlägga på grund av lägre bemanning.

Ibland händer det saker som gör att en förrättning tar längre tid än planerat. Det kan till exempel vara att det tar extra lång tid att reda ut gränserna för en fastighet eller fastighetens delaktighet i en samfällighet, när ansökan avviker från gällande detaljplan, komplicerad mätning eller när grannar inte kan enas.

Huvudregeln är att ansökningar behandlas i den turordning de har kommit in, det vill säga efter ankomstdatum. Vi gör vissa undantag när vi behöver prioritera ärenden som är viktiga för samhället i stort. Oftast handlar det om:

  • nybyggnad av bostäder för permanentboende
  • bredbandsutbyggnad
  • fastighetsbildning som främjar näringslivet inom kommunen.

Hur lång handläggningstiden blir beror på hur stort eller komplext ärendet är, om det uppstår några oklarheter och om alla inblandade är överens. Du kan förenkla handläggningen genom att till exempel

  • skicka in handlingar som vi begär utan dröjsmål
  • medverka till att återfinna kända gränsmärken
  • själv kontakta grannar och andra som berörs av lantmäteriförrättningen.

Kontakta oss

Om du har frågor kring din önskade åtgärd eller hur du fyller i ansökan – kontakta oss gärna i ett tidigt skede, helst innan du skickar in ansökan. Du kan nå oss via telefon, e-post eller genom att boka ett personligt möte.

Lantmäterimyndigheten i Gävle kommun
801 84 Gävle
Besöksadress: Kyrkogatan 22

Telefon: 026-17 80 00
E-post: klm@gavle.se