Välkommen till Hemlingborg
En Sverigeunik plats där generationer möts.

Hemlingborg

Hemlingborg i Södra Hemlingby är ett unikt hus där flera generationer kan möta varandra. Huset har kommunal förskola, skola, vård- och omsorgsboende samt idrottshall

Aktuellt

En hållbar mötesplats


Hemlingborg möter Södra Hemlingbys behov av förskola, skola, vård- och omsorgsboende och idrottshall. I stället för separata verksamheter har vi byggt ett Sverigeunikt hus där barn och äldre kan möta varandra över generationsgränserna. Samordningen av flera verksamheter bidrar också till mer hållbar användning av husets resurser.

Hemlingborg är byggt främst med massiva träelement, vilket minskar byggnadens koldioxidutsläpp med hundratals ton jämfört med exempelvis betong. Fasaden består till största delen av murtegel som är underhållsfritt och därmed ger ekonomiska och miljömässiga fördelar över tid.

Hemlingborg är utvecklat för att inspirera och uppmuntra till aktivt resande genom att gå, cykla och åka kollektivt. Nya säkra gång- och cykelvägar har därför varit med från start i planeringen.

Verksamheter i huset

Förskolan rymmer sex avdelningar med plats för 120 barn.
Platser erbjuds enligt gällande riktlinjer. Läs mer om att ansöka om plats i förskola eller pedagogisk omsorg.

Skolan rymmer 570 elever och tar emot elever från

  • Hemlingby skola
  • Andersbergsskolan 4–6
  • Fridhemsskolan till och med juni 2025 (evakueringsskola under tiden då Fridhemsskolan byggs om).

Läs mer om Hemlingborgs skola här.

Hemlingborgs vård- och omsorgsboende består av tre våningar med totalt 80 lägenheter. Lägenheterna har en boyta på 31,5 kvadratmeter som består av ett rum med pentrydel samt ett stort funktionsanpassat badrum.

Varje avdelning rymmer 10 lägenheter och har tillgång till ett gemensamt kök, vardagsrum samt en stor inglasad balkong mot innergården. Översta våningsplanet har en stor takterass som kan nyttjas av boende. Boendet har en fin utegård i nära anslutning till skolans utemiljö. Boendets balkonger är ut mot innegården till förskola och skola.

Besök Hemlingborgs vård- och omsorgsboende för mer information.

Idrottshallens fullstora spelplan på 40×20 meter är utrustad för gymnastik, innebandy, handboll, basket, badminton, volleyboll och futsal.

En läktare för publik löper längs ena långsidan. Det finns också servering.

Utemiljö

Här finns närhet till natur och rörelseglädje. Utemiljöerna är anpassade så att seniorerna inom vård- och omsorgsboendet kan nyttja dem tillsammans med förskole- och skolverksamheten.

Konstnärlig gestaltning av utemiljöerna görs av konstnärerna Annika Oskarsson och Thomas Nordström.

Hitta hit

Hemlingborg ligger i framväxande området Södra Hemlingby, 2,5 kilometer från city.

Ta dig till Hemlingborg

  • Du kan cykla eller gå på nybyggda gång-och cykelvägar.
  • Du kan åka buss med linje 14 eller linje 4. Linje 14 stannar vid hållplatsen Grafikergatan som ligger i anslutning till Hemlingborg och linje 4 trafikerar Ingenjörsgatan.
  • Du som kör bil hittar förskolan och skolans korttidsparkering och en hämta/lämna-zon för bilar vid Geodetgatan. Vid Grafikergatan når du Hemlingborgs parkering för besökare till vård- och omsorgsboendet, idrottshallen och för personal.

I kartan över Hemlingborg kan du se hur du enklast tar dig till och från Hemlingborg.

Bildgalleri

Hemlingborgs byggnad med tegelfasader, takterrass och grönskande innergård. Del av Hemlingborgs innergård med lekplats och umgängesytor. Hemlingborgs fasad av underhållsfritt murtegel, samt träd och buskar på innergården. Hemlingborgs receptionsdisk inomhus på bottenplanet. Del av Hemlingborgs takterrass med växter, soffor, bord och stolar. Umgängeslokal inomhus med stora fönster, bord och stolar. Del av Hemlingborgs takterrass med växter, soffor, bord och stolar. Hemlingborgs trapphus medfåtölj och soffa samt människor som möts. Del av Hemlingborgs takterrass med växter och solskydd.