Bli en viktig vän
Bli en kontaktperson.

Bli kontaktperson

En kontaktperson fungerar som ett stöd och en vän till en person som på grund av sociala skäl eller funktionsnedsättning behöver extra stöd några timmar i veckan. De flesta med tid och engagemang kan bli kontaktpersoner.

Livet som kontaktperson

Som kontaktperson träffar du en person två till fyra timmar i veckan. Syftet med träffarna kan vara att bidra till en meningsfull fritid eller bryta isolering. Ni bestämmer tillsammans vad ni vill hitta på. Det kan till exempel vara att promenera, gå på bio, träna, läsa läxor, ta en fika eller bara sitta och prata.

Mer information om uppdraget som kontaktperson

På Socialstyrelsens webbplats Min insats, kan du få mer information om vad uppdraget innebär och ta del av berättelser och filmer från de som har erfarenhet.

Att bli kontaktperson

Vi söker kontaktpersoner i olika åldrar med olika bakgrunder, erfarenheter och intressen. Du behöver inte någon utbildning eller erfarenhet. Du behöver ha fyllt 18 år. Det viktiga som kontaktperson är att du har ett intresse av att skapa en relation som varar under en längre tid och en vilja att engagera dig. Personen du blir kontaktperson för kan ha problem av olika slag. Personen kan ha svårt att på egen hand skapa sociala kontakter eller ha någon form av funktionsnedsättning – intellektuell, fysisk eller psykisk. När du anmäler intresse för att bli kontaktperson diskuterar vi tillsammans vilket uppdrag som skulle passa dig, och matchar ihop dig med en lämplig person.

Anmäl ditt intresse

Gör skillnad och bli en vän i vardagen för ett barn, en ungdom eller en vuxen! Skicka in en intresseanmälan om att få bli kontaktperson via e-tjänsten nedan.

Efter att du anmält intresse

Innan du blir kontaktperson kommer vi att göra en utredning i form av en intervju med dig och kontroll i olika register. För att bli kontaktperson får du inte förekomma i några register hos polisen de sista fem åren. Det gör vi för att kunna bedöma om du passar för uppdraget och för att kunna göra bra matchningar mellan kontaktpersoner och de som behöver stöd.

Ekonomisk ersättning

Att vara kontaktperson är ett ideellt uppdrag där du får dels ett arvode och dels en ersättning för aktiviteter enligt Sveriges Kommuner och Regioners rekommendationer (SKR). Ersättningen beror på hur många timmar i månaden vi avtalar att just ditt uppdrag ska vara.

Kontakta oss

Har du frågor om att bli kontaktperson är du välkommen att kontakta vår kundtjänst, så hjälper vi dig vidare.