Utveckla dig själv samtidigt som du hjälper andra

Bli volontär

Bli volontär och gör skillnad! Din insats riktar sig till seniorer över 65 år. Du bestämmer hur mycket tid du vill ge.

Anmäl dig som volontär

Vill du bli volontär? Anmäl ditt intresse nedan. Efter anmälan kontaktar volontärsamordnaren dig för att boka ett möte. Volontärverksamheten kompletterar Gävle kommuns insatser och ersätter inte det arbete som görs av utbildad och avlönad personal.

Välj själv hur du vill hjälpa till

Du väljer vilka uppgifter du vill åta dig. Du utför dina uppdrag helt ideellt och kan när som helst välja att avsluta ditt volontäruppdrag. Som volontär gör du en viktig samhällsinsats som kan motverka känslan av ofrivillig ensamhet. Att vara volontär ger värdefulla erfarenheter som kan vara till nytta i ditt yrkesliv eller för ett arbete du kan tänka dig i framtiden.

Du kan välja att vara volontär i någon av våra verksamheter. Det kan vara på ett vård- och omsorgsboende, en dagverksamhet, träffpunkt för seniorer eller på Anhörigcenter. Här kan du exempelvis hålla i en aktivitet, vara sällskap över en kopp kaffe, bidra med högläsning eller vara promenadsällskap. Du kan även välja att gå hem till en privatperson som vill ha besök av en volontär för lite extra sällskap eller vill lära sig att bli mer digital.

Som måltidsvän äter du en gemensam måltid med en äldre person vid fem tillfällen. Som måltidsvän kan du välja en rätt från luncherbjudandet på avtalade restauranger och besöka den äldre personen som har egen mat. Alternativt möts ni vid restaurangen och äter där. Måltidsvännens matportion betalas av kommunen.

För närvarande är digivänuppdraget fullt men du är välkommen tillbaka med en anmälan längre fram.
Vill du bli mer digital kan du få besök av en digivän. Läs mer här om hur du kan Bli en digital senior.

Ett roligt uppdrag

Som digivän får du ett roligt, givande och ansvarfullt volontäruppdrag. Var femte senior stängs ute i det digitala samhället. Det har påvisat att det är svårt för många att kunna hantera en smarttelefon, surfplatta eller dator. Här kan din medverkan göra stor skillnad.

Nyfiken men inget proffs

Du behöver inte vara proffs på tekniken för att stödja, men nyfiken på att hjälpa seniorer att finna digitala lösningar. Du kan till exempel:

  • ge stöd i att lära sig surfa på nätet
  • beställa mat
  • videochatta.

Digivän – ett projekt tillsammans med andra

Digivänuppdraget sker i samarbete med projektet Digivän.senior. De som driver projektet under 2022 är PRO Samorganisation Gävle tillsammans med samverkande aktörer. Projektets syfte är att stödja seniorer i processen att bli digitala.

Andra aktörer som söker volontärer

Här nedan hittar du verksamheter som behöver ideella insatser i sin verksamhet och som du kan kontakta.

Hela Människan och Gävle församling samverkar för att motverka utanförskap, missbruk och hemlöshet. Hela Människan har bland annat en verksamhet som heter Öppet hem, där det serveras frukost, lunch och där personer kan få olika typer av stöd för att komma ut ur sitt missbruk och hemlöshet. Läs mer om vad Hela Människan i Gävle gör.

Det finns många ideella uppdrag i Svenska kyrkan i Gävle som behöver just din kompetens. Här hittar du bland annat aktuella volontärsuppdrag som du kan söka. Du måste inte ha en tro för att bli volontär i Svenska kyrkan.

Matakuten är en ideell förening som samlar in mat från butiker och restauranger som föreningen sedan ger vidare till dem som behöver. Föreningens vision är att ingen ska vara hungrig.

Matakuten behöver volontärer på plats på Södra Stapeltorgsgatan 28 för att bland annat hjälpa till med att sortera livsmedel och dela ut till dem som behöver. På Matakutens hemsida hittar du mer information om uppdraget samt kontaktuppgifter.

Få besök av volontär

Om du är äldre och känner dig ensam finns det möjlighet att få besök av en volontär. En volontär kan vara sällskap under en promenad, hjälpa dig att läsa en tidning eller en bok, eller bara sitta och småprata över en kopp kaffe. Här kan du läsa mer om vilka tjänster en volontär kan erbjuda dig.

Kontakta volontärsamordnare

Telefon: 026-17 80 00
E-post: volontar.valfard@gavle.se
Facebook: Volontär i Gävle