Boenden för dig med psykisk funktionsnedsättning

Det finns två slags boendeformer – gruppboende och serviceboende.

Att bo i gruppboende eller serviceboende

Här beskriver vi skillnaden mellan de två boendeformerna. Vilken som passar dig beror på dina behov och avgörs av en biståndshandläggare efter att du ansökt.

Gruppboende

Det finns fem till tio lägenheter och gemensamma sällskapsutrymmen i varje gruppboende. Du har en egen lägenhet med andrahandskontrakt genom Gävle kommun. Du hyr din lägenhet omöblerad så att du kan inreda som du vill. Du betalar själv alla dina övriga kostnader.

Personal finns på plats dygnet runt.

Serviceboende

Lägenheterna i serviceboendet ligger i vanliga hyreshus. Du har en egen lägenhet med andrahandskontrakt genom Gävle kommun. Lägenheten hyrs ut omöblerad så att du kan inreda som du vill. Du betalar själv alla dina övriga kostnader. Du har också tillgång till gemensamma sällskapsutrymmen.

Du kan få kontakt med personal dygnet runt.

Hjälp och stöd i vardagen

Du får hjälp och stöd i din vardag så att du kan känna dig trygg och leva så självständigt som möjligt. Personalen stödjer och motiverar dig att vara aktiv, självständig och ha eget ansvar för ditt liv. Stödet du får ska:

  • stärka din kunskap och förmåga till självhjälp
  • hjälpa dig att hantera ohälsa
  • förmedla engagemang
  • stärka dig som samhällsmedborgare
  • bidra till goda och ömsesidiga relationer.

Det här ingår i boendet

  • Du får till exempel hjälp med att sköta personlig hygien och göra dig i ordning för dagen eller natten.
  • Du får det stöd som behövs för att sköta ditt hem, till exempel att städa, tvätta, handla och göra ärenden.
  • Du kan få stöd med att till exempel planera, laga eller värma mat, duka och diska.

Om du har husdjur ska du mata, rasta och sköta det själv. Större inköp som till exempel kläder och möbler gör du tillsammans med närstående eller företrädare.

Du är med och planerar

Det stöd du får planeras tillsammans med dig och ska utgå från dina intressen, önskemål och behov. Du har en egen fast omsorgskontakt i personalgruppen. Du och din fasta omsorgskontakt kommer tillsammans överens om hur hjälpen och stödet i din vardag ska se ut. Det ni kommer överens om skrivs ned i en genomförandeplan.

Aktiviteter och gemenskap

På serviceboendet finns möjlighet till aktiviteter, på egen hand eller tillsammans med andra om du vill det. Det kan till exempel vara utflykter, studiecirklar eller filmkvällar.

Du kan få stöd att hålla på med dina intressen och vara med på fritidsverksamheter och kulturella aktiviteter i samhället, utöka ditt sociala nätverk och hålla kontakt med vänner och släkt. Om du behöver kan du också få stöd med att planera din vardag.

Hälso- och sjukvård

I gruppboendet har du tillgång till hälso- och sjukvårdsinsatser upp till sjuksköterskenivå. Behöver du träffa en läkare kontaktar du din hälsocentral. Personal på boendet kan hjälpa dig att hålla kontakt med tandvården.

Region Gävleborg har ansvar för rehabilitering och habilitering på gruppboendet. Personalen på boendet hjälper dig att ha kontakt med regionens arbetsterapeuter och sjukgymnaster, skaffa hjälpmedel om du behöver det och stödja dig att använda dem.

Regler och ansökan

Du ansöker om boende, men kan inte själv välja typ av boende. Det är biståndshandläggare som utreder och tar beslut om vilket boende du har rätt att få. Till grund för sitt beslut har de socialtjänstlagen (SoL).

Skriv ut blanketten, fyll i den och skicka in den. Du hittar adressen på blanketten.

Du kan också ansöka genom att ringa vår kundtjänst.

Efter att du ansökt

När du har ansökt handlägger vi ditt ärende och du får sedan besked från oss om du fått din ansökan beviljad och i så fall vilket slags boende du blivit beviljad.

Lista över boenden

Här har vi listat alla boenden för dig som har en psykisk funktionsnedsättning.

Barnstugevägen 6

Telefon: 026-17 90 62

Birkavägen 26

Telefon 026-17 71 85

Fleminggatan 13

Telefon Nedre plan 026- 17 84 58
Telefon Övre plan 026- 17 84 59

Sanatorievägen 18

Telefon: 026-17 99 37

Transtråket 54

Telefon 026-17 94 97

Tredje Tvärgatan 25 C

Telefon: 026-17 87 14

Vallongatan 3

Telefon: 026-17 89 49

Vinbärsvägen 2

Telefon: 010-130 41 22
Verksamheten drivs av Frösunda Omsorg AB

Glimmervägen 5

Telefon: 076-518 91 94

Vendelsgatan 2 A-B

Telefon: 070-414 04 71

Nygatan 63 C

Telefon: 070-084 87 16

Verksamhet vid serviceboenden drivs av Gävle kommun.