Camilla Dal lyfter rivningens kraft i ny utställning

Camilla Dal väver samman konst och stadsbyggnad på ett nytt och spännande sätt. Förändringens kraft och mystik (Gävle 2002–2022) på Gävle Konstcentrum öppnar de kulturella dörrarna för alla.

– Jag ville fånga och bevara skeendet, förändringens själva kärna. Det brutala och ändå planerade och det skickliga arbete som utfördes i mellanrummet, mellan staden av igår och framtiden, säger Camilla Dal.

Camilla är bildkonstnär, skribent och fotograf, men är i Gävle kanske mest känd för sin fria röst i den offentliga debatten. Camilla har fotograferat i många år, men varken hon eller Gävle Konstcentrum har gjort något som liknar Förändringens kraft och mystik (Gävle 2002–2022) tidigare.

– Jag vill visa bilderna i en ordning som påminner om hur minnet fungerar, som fragmentariska sekvenser från olika tidpunkter. Därför kommer bilderna inte att visas i kronologisk ordning, förklarar hon.

Fotografierna projiceras direkt på konsthallens väggar och varierar i både storlek och rytm. Bildspelen består av fotografier i färg och svartvitt från fem stora rivningar i Gävle 2002–2022, Elektroverken, Läkerol, Gävle Galvan, Stadsbiblioteket och Transformatorstationen.

– Det är viktigt att leva nyfiken. Den här utställningen handlar inte om nostalgi och att fastna i historien. Den handlar om närvaro och relationen till olika platser. Många vet att dessa rivningar har ägt rum, men jag vill uppmärksamma det som andra kanske inte har lagt märke till. Det är en del av en konstnärs uppgift, att få människor att upptäcka något nytt, något mer, säger Camilla.

Det är kaotiskt, dammigt och brutalt. Det är sorgligt, men också ett avstamp i tiden och grunden för något nytt. Dokumentationen har pågått under 20 års tid och Camilla har valt ut 4 000 av ungefär 70 000 bilder.

– Du kommer nära stadens själ och historia när skalen skiktas fram. Det har hänt så mycket i dessa byggnader och efter rivningen är det bara en grusplan kvar. Under processens gång har jag hunnit tänka mycket på alla människor som arbetat där, men för mig personligen var flera av dessa platser också spännande mellanrum i staden, fria, lite vilda och inspirerande platser som existerade en tid, mellan historiens andetag, säger Camilla.

Du hittar mer information om utställningen här.

Vernissage: lördag 17 juni kl. 12-16.
Utställningen visas: 2023-06-17 – 2023-08-13 på Gävle Konstcentrum.

Välkomna!

Svartvit bild på ett tegelhus En bild på ett hus som rivits Svartvit bild på grävskopa och byggdamm