Peter Frie visar landskapsmålning i världsklass på Gävle Konstcentrum

Peter Frie har målat i ungefär 65 år och det kliar fortfarande i fingrarna. Han målar varje dag och det är penseln som bestämmer vad det blir. Den här gången har det resulterat i utställningen The view belongs to everyone på Gävle Konstcentrum.

– I början vet jag aldrig vad som kommer att växa fram. Jag tror att det är därför jag känner att det fortfarande är lika intressant att måla landskap. Det är aldrig likadant, utan en förändring i det lilla.

Peter föddes 30 juni 1947 i Lysekil. Han spenderade mycket tid i naturen med sin familj. När han i ung ålder förlorade sin mamma började han söka efter något som kunde ge honom tröst.

– Att måla blev en terapi för mig, och naturen en del av den. När jag hade upptäckt målningen så fanns det inget annat. Det var det här och det enda för mig, berättar Peter Frie.

Den klassiska konsten med den allvarsamma undertonen har inspirerat honom sedan dess.

– Jag dras till det vackra och inspireras av saker som skapats av någon som har gjort sitt bästa. Det kan vara konst, hus, kläder, eller nästan vad som helst, förklarar Peter.

Peter har alltid gått sin egen väg. Han har aldrig lockats av utbildningar som ska lära honom något annat än vad hans känsla leder honom, eller att följa konstvärldens trender.

– Det handlar om att våga och lita på sig själv. Jag har blivit modigare med tiden. Men det betyder inte att jag inte är nervös inför en utställning, tvärt om. Rampfebern blir värre och värre. Men veckorna efter en vernissage är värst. Det är ett jobbigt tomrum, efter en lång tid med arbete och deadlines, säger han.

Peter berättar att han blir arg och vresig om han inte får måla, så det är lika bra att han gör det varje dag. Han väntar inte på inspirationen, utan den kommer när han börjar.

– När jag bodde i Berlin målade jag från 7 till 22 varje dag. Nu har jag kortare arbetsdagar. Jag håller på tills jag känner mig hemma, inte tills det ser ut som verkligheten. Jag målar en annan typ av verklighet. En isolerad värld. Jag vill återskapa mer än stämningar.

Ibland överraskar motiven honom och stundvis har de agerat vägvisare.

– Jag har upplevt att min längtan dyker upp i målningarna. Ett tag ville jag bara måla hav och insåg att jag behövde flytta till Skåne och bosätta mig vid vattnet. När jag väl hade flyttat dit började jag att måla skog istället, säger Peter och skrattar. Jag behövde avsluta det kapitlet och målade skogslandskapen ur minnet.

The view belongs to everyone är en utställning för alla. Peter förklara att hans målningar är hans utsikt, men att varje betraktare har egna erfarenheter som påverkar upplevelsen. Var och en har sina drömmar och kan hans konst bidra till att någon återupplever ett minne så är han nöjd.

– Men man behöver inte känna igen sig heller. Ibland är konst bara vackert, säger han ödmjukt.

Peter Fries utställning The view belongs to everyone visas på Gävle Konstcentrum 2 september – 29 oktober 2023.

Vernissage lördag 2 september kl. 12-16. Invigning kl. 13 tillsammans med Jan Stene, konstintendent, och Peter Frie.

Läs mer om utställningen här.