Upptäck kulturstaden Gävle i sommar

I sommar kommer det att vara över 100 kostnadsfria kulturevenemang i Gävle kommun. Det betyder 14 veckor av bland annat stadsvandringar, musik, teater, dans och filmvisning.

– Gävle är en kulturstad som har så mycket bra att erbjuda både invånare och besökare. Vi vill att det ska vara enkelt att hitta sitt nästa evenemang, så sommarens höjdpunkter finns i vår digitala kalender och i en tryckt folder, säger Charlotte Oster, enhetschef för Konst och kultur i Gävle kommun.

Utbudet är brett och det finns något för alla åldrar. Det bjuds bland annat på stadsvandringar, musikuppträdanden, utomhusbio, familjeunderhållning i Boulognerskogen, midsommarfirande, vernissage, pyssel och teater på biblioteken och en stadsdelsturné med underhållning och aktiviteter för alla åldrar. Kultursommaren i Gävle avslutas med Å-draget, en festival fylld med aktiviteter och uppträdanden.

Vecka 26 firar musikpaviljongen i Rådhusesplanaden 100 år. Det uppmärksammas med en vecka fylld av konserter, stadsvandringar och en specialskriven jubileumsmelodi som spelas från Rådhusets klockspel.

– Kultur gör livet rikare och vi vill verkligen uppmuntra fler att ta del av kultur i sommar! Politiken strävar efter en jämlik tillgång till kultur och därför är de flesta aktiviteterna gratis, säger Helene Börjesson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Gävlebor och besökare hittar många av Gävles arrangemang i Gävlekalendern. @kulturigavle kommer att publicera kulturtips på Facebook och Instagram. Den tryckta kulturkalendern för sommaren 2024 finns att hämta i Stadshusets reception, biblioteken, Silvanum, Länsmuseet, Fängelsemuseet, caféet Sommargläntan och under nationaldagsfirandet i Boulognerskogen.